Sniper: Οι διαπραγματεύσεις για την Intracom Defense, το ομόλογο της CPLP και το…κύμα νέων εξαγορών

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Από σήμερα μέχρι και την επόμενη Παρασκευή εντείνονται οι προσπάθειες επενδυτών και funds να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις συμφωνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εβδομάδες (σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες) αφού από την 1η Αυγούστου μέχρι την εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες…βουτιές στις παραλίες.

Σύμφωνα με τις φήμες των τελευταίων ημερών πολύ κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Intracom Defense (IDE) από την Ισραηλινή Elbit Systems, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Πολύ κοντά στις επίσημες ανακοινώσεις φέρεται να είναι και το νέο deal του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον τομέα των τροφίμων, που θα ολοκληρώσει τις φετινές εξαγορές (μετά την σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ») και θα συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό του (μαζί με την Νίκας, την Έδεσμα και την Αμβροσία) στην ελληνική αγορά.

Πληροφορίες θέλουν να ανακοινώνεται το νέο deal εντός του καλοκαιριού, με σκοπό στις αρχές του φθινοπώρου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το νέο όμιλο τροφίμων, που έχει αναφέρει αρκετές φορές ο ίδιος μετά την συμφωνία πώλησης της Chipita στην Mondelez International.

Σε νέα επένδυση στον κλάδο των τροφίμων και ποτών (F&B) ακούγεται πως θα προχωρήσει και το fund Elikonos (των Πέτρου Κατσούλα, Παντελή Παπαγεωργίου και Τάκη Σολωμού), που εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs).

Αντιθέτως, ο νέος γύρος επενδύσεων της DECA Investments (συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλοπούλου) θα ξεκινήσει όπως ακούγεται το φθινόπωρο και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα καμία συμφωνίες εξαγορών. Εκτός απροόπτου βεβαίως…

Παρότι αντλήθηκαν ήδη 158 εκατ. ευρώ για το fund «Diorama II» και οι εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας της DECA για το συνολικό ποσό των επενδύσεων να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, καμία από τις προτάσεις δεν φαίνεται να είναι ακόμα σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

Για την ακρίβεια, καμία από τις υπό συζήτηση συμφωνίες δεν είναι «ακόμα ώριμη»…

Το fund «Diorama I» είχε επενδύσει σε εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών, ανάμεσά τους στην ζυθοποία ΕΖΑ, τη Μινέρβα και την εταιρεία παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης τομάτας και χυμών φρούτων Damavand.

Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για την έναρξη της δημόσιας προσφοράς του νέου ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώτης «CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC» (του Ομίλου Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη) την Τετάρτη το πρωί, μετά την έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη εβδομάδα.

Το εύρος της απόδοσης των νέων ομολογιών του κοινού ομολογιακού δανείου («ΚΟΔ») θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί από τους αναδόχους της έκδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη έκδοση ύψους 150 εκατ. ευρώ της CPLP υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με απόλυτη επιτυχία και είχε τελικό επιτόκιο 2,65%, σημειώνοντας και υπερκάλυψη κατά 5,3 φορές καθώς συγκέντωσε προσφορές ύψους 801,37 εκατ. ευρώ.

Από τις… επιδόσεις του συγκεκριμένου ομολόγου (υπερκάλυψη, επιτόκιο έκδοσης, συνολικός αριθμός προσφορών, κτλ) θα κριθεί το μέλλον δύο ακόμα ναυτιλιακών ομολόγων, τα οποία είχαν μπει στο «ψυγείο» από δύο γνωστούς εφοπλιστές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αλλαγή στο κλίμα των διεθνών αγορών.

Τουλάχιστον έτσι λένε γνωστοί χρηματιστές του Λονδίνου που πηγαινο-έρχονται στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες για τις… λεπτομέρειες των συγκεκριμένων εκδόσεων.

Την αντίδραση των επενδυτών στις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την ενέργεια στην μετοχή της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένουν αναλυτές, μέτοχοι και χρηματιστές.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις, το υποδειγματικό-κατά γενική ομολογία- μάνατζμεντ και τις αναπτυξιακές προοπτικές δέχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες πιέσεις και αλλεπάλληλες επιθετικές κινήσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να βρίσκεται σήμερα κάτω σχεδόν κατά 52,91% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 και έχει χάσει την…μισή της αξία μετά την εντυπωσιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ που στηρίχθηκε κατά 85% από τις προσφορές ξένων επενδυτών.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η επίπτωση των δηλώσεων του Διευθυντή του Τομέα Φυσικού Αερίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ε.Ε. Ντένις Χέσελινγκ σχετικά με την χρήση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για την παραγωγή ενέργειας σε ιδιωτικούς πάροχους ενέργειας της ελληνικής αγοράς, όπως οι Protergia, ΗΡΩΝ, NRG (Motor Oil) και Elpedison. Όπως και στους ομίλους ή στις εταιρείες που ανήκουν (ως θυγατρικές) και είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) μία έκτακτη σύσκεψη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού.

Και μία ακόμα συνάντηση έχει ζητηθεί να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα για…ευνόητους λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ