Sniper: Οι φήμες περί εξαγοράς της BYTE, η επιβεβαίωση για την Intrakat και η ζήτηση-ρεκόρ για τις μετοχές της Dimand

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Καλημέρα και καλό μήνα. Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά σε αντίθεση με άλλες χρονιές οι περισσότεροι επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές και πολιτικοί αντί να σκέπτονται εναγωνίως τις θερινές διακοπές και τα περίφημα «μπάνια του λαού» ασχολούνται πρωτίστως με νέες συμφωνίες και με τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων «με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στην INTRAKAT, χωρίς να υπάρχει συμφωνία μέχρι σήμερα» επιβεβαίωσε χθες με επίσημη ανακοίνωση της Intracom Holdings, την οποία εξέδωσε σε χρόνο-ρεκόρ μετά από επιστολή (υπ΄αριθμ. πρωτ. 1601/30.06.2022) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα περί «deal» πώλησης της Intrakat με τους επιχειρηματίες Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εισηγμένη εταιρεία «διαβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι όταν συντρέχει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την αγορά των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα στη δημοσιοποίησή του» και καταλήγει «χωρίς να υπάρχει συμφωνία μέχρι σήμερα» για την θυγατρική της.

Συνεπώς σε πόσες ημέρες πρέπει να αναμένεται υπεύθυνα και επίσημα η ανακοίνωση προς το «επενδυτικό κοινό»; Άραγε όσες χρειάστηκε η ανακοίνωση για την πώληση της Intrasoft στην Δανέζικη Netcompany GROUP A/S;

Ανακοίνωση διάψευσης των σχετικών φημών και πληροφοριών δεν υπήρξε από την πλευρά των επιχειρηματιών Δ.Μπάκου-Ι.Καϋμενάκη ή τον στενό τους συνεργάτης Αλέξανδρο Εξάρχου. Ούτε καν σχόλιο, με ότι συνάγεται αυτό...

Με την ευκαιρία, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαση η χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση της Intracom Holdings και ακόμα περισσότερο οι τοποθετήσεις του μεγαλομετόχου Σωκράτη Κόκκαλη που έχει επανακάμψει δυναμικά τους τελευταίους μήνες, λαμβάνοντας κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις για την εταιρεία και τις θυγατρικές της. Από αυτές που στις -παλαιότερες- εποχές «μεγάλης δόξας» του ελληνικού χρηματιστηρίου χαρακτήριζαν συνήθως ως «ηγετικές».

Με την σειρά του επιβεβαίωσε τις «συζητήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή» και αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία, και ανέλυσε την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας σε αυτό το πλαίσιο.

Σχετικά με τις πρόσφατες φήμες περί πιθανής πώλησης της Intracom Defense (IDE) ο Σωκράτης Κόκκαλης είπε ξεκάθαρα πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη καθιστούν την εταιρεία πολύτιμη στο οπλοστάσιο του ομίλου» και έμπλεξε το εγκώμιο της εταιρείας, διαψεύδοντας ουσιαστικά πληροφορίες, φήμες και δημοσιεύματα που ήθελαν υπό συζητήση την πώληση της IDE.

Άλλωστε η Intracom Defense θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με διεθνή δραστηριότητα, πελάτες σε όλο τον κόσμο,εξαγωγική της δραστηριότητα που ξεπερνά συστηματικά το 95% του τζίρου της και συμμετοχή στα περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού στρατού λόγω της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας των προϊόντων της.

Και μπορεί να μην υπάρχει πρόθεση πώλησης της IDE αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν διεξάγονται συζητήσεις για νέες συμφωνίες και ειδικά στρατηγικές συνεργασίες. Στην Γερμανία μάλιστα υποστηρίζουν πως ο Όμιλος Rheinmetal (κατασκευαστής μεταξύ άλλων και των τεθωρακισμένων Leopard) είναι σε συζητήσεις με στελέχη της Intracom Defence.

Με την διαφορά πως αφορούν στο νεο «ψηφιακό» γερμανικό τανκ του μέλλοντος KF51 Panther, που παρουσιάστηκε από τη Rheinmetall στην διεθνή έκθεση «Eurosatory 2022» στο Παρίσι (13-17 Ιουνίου) και σύμφωνα με την εταιρεία, θα αποτελέσει «game changer» στα πεδία μαχών.

Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για την πραγματοποίηση μίας σημαντικής εξαγοράς στον τομέα της πληροφορικής φέρεται να είναι η διοίκηση της Ideal Holdings και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται στις τελικές διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη ανακοίνωση από τον Διευθ. Σύμβουλο Παναγιώτη Βασιλειάδη.

Η εισηγμένη εταιρεία που πρωταγωνιστεί για σχεδόν 50 χρόνια στον χώρο της πληροφορικής έχει ολοκληρώσει με επιτυχία φέτος ήδη δύο εξαγορές εταιρειών (Coleus Packaging, Netbull ΕΠΕ) αλλά όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Λάμπρος Παπακωνσταντίνου στις αρχές Απριλίου έχει στόχο να προβεί σε δύο σημαντικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών η μετοχή της Byte κινήθηκε έντονα ανοδικά με...καταλύτη τις φήμες περί επικείμενη επιχειρηματική συμφωνία στον κλάδο της πληροφορικής, καταγράφοντας τελικά άνοδο 10,34%.

Και αυτή είναι δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (και η τέταρτη από το 2018) που κυκλοφορούν φήμες για συζητήσεις με άλλη εισηγμένη εταιρεία με σκοπό την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αλλά τις προηγούμενες φορές είτε είχαν διαψευσθεί από τους βασικούς μετόχους (οικογένεια Βυζάντιου) ή δεν είχαν επαληθευτεί στην πορεία άνευ άλλων σχολίων.

Όμως στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν πολλές φήμες, ακόμα και για πρόθεση απόσυρσης του ιδρυτή της εταιρείας Σπύρου Βυζάντιου ο οποίος την καθοδηγεί από την ίδρυσή της το 1983 ως σήμερα, για να είναι απλές συμπτώσεις και αβάσιμες φήμες για την στήριξη των μετοχών δύο κορυφαίων εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής στην χώρα μας.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές και χρηματιστές έλεγαν χθες το απόγευμα πως η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο και πριν την λήξη της σημερινής συνεδρίασης...

Με απόλυτη επιτυχία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα η αύξηση κεφαλαίου ύψους 98 εκατ. ευρώ και η δημόσια προσφορά της Dimand, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη (26/6) και έχει συγκεντρώσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς υπήρξε υπερκάλυψη από το πρώτο 24ωρο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική ζήτηση θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη υπερκαλυφθεί και το λεγόμενο «green shoe», δηλαδή το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς ως 931.800 υφιστάμενων μετοχών κυριότητας των σημερινών κοινών μετόχων της εταιρείας, που είχε προβλεφθεί για την σταθεροποίηση της μετοχής μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο στην έκδοση συμμετέχουν ως ειδικοί βασικοί επενδυτές («anchor investors») το family office της Μ. Λάτση (Latsco), με 15 εκατ.ευρώ και το Orasis Fund με 8 εκατ. ευρώ.

Οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες έλεγαν πως συμμετέχουν με σημαντικά ποσά αρκετοί γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ξένοι business investors και θεσμικοί, δίνοντας ουσιαστικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην διοίκηση της Dimand.

Και για θέμα συζητήσεων ενόψει του σαββατοκύριακου: στις δύο χθεσινές συνεδριάσεις των ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εγκρίθηκαν οι προτάσεις της διοίκησης του εισηγμένου ομίλου για την αποδοχή πώλησης σημαντικού περιουσιακού στοιχείου, την αλλαγή των σχετικών όρων των δύο ομολόγων ύψους 620 εκατ.ευρώ και την αποποίηση του δικαιώματος για την ενεργοποίηση του όρου για την άμεση και πλήρη εξόφλησή τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι επαναληπτικές Συνελεύσεις των Ομολογιούχων δανειστών των Κοινών Ομολογιακών Δανείων του 2018 και του 2020 παρείχαν την απαραίτητη «συναίνεση για την χρήση των καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου» και «έλαβε χώρα παραίτηση των Ομολογιούχων από κάθε σχετικό δικαίωμα» του όρου 11.2 (β) περί εξόφλησης των ομολογιών.

Συνεπώς, οι ομολογιούχοι έδωσαν χθες το απόγευμα το «πράσινο φως» για την αλλαγή των όρων που διέπει τα δυο ομόλογα συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ και την πώληση των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ξένο επενδυτικό σχήμα.

Κατά προτίμηση από την Αυστραλία...