Sniper: Το σκάνδαλο με την Αρχιρόδον, το «επτασφράγιστο μυστικό» της Hard Rock και οι hitech λύσεις της ΔΕΗ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Συναντήσεις κορυφής με μέλη της κυβέρνησης, τραπεζίτες και επιλεγμένους επιχειρηματίες φέρεται να περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παραμονής του Προέδρου της Hard Rock International Τζέιμς Άλλεν στην Αθήνα, με αφορμή την αυριανή φαντασμαγορική εκδήλωση του αμερικανικού κολοσσού για την αποκάλυψη των αρχιτεκτονικών σχεδίων για το καζίνο στο Ελληνικό και την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση του 51% της κοινοπραξίας «Athens ΙRC» που θα αναλάβει το έργο της κατασκευής και διαχείρισης του ολοκληρωμένου συγκροτήματος.

Μάλιστα, οι λεπτομέρειες της άφιξής του στην Ελλάδα αλλά και του προγράμματος του διατηρούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό» από το επιτελείο και τους συνεργάτες του.

Ελάχιστες είναι επίσης και οι πληροφορίες σχετικά με τους δημιουργούς του τελικού αρχιτεκτονικού σχεδίου, οι οποίοι όμως έχουν προσκληθεί και θα παραστούν στην ειδική εκδήλωση και θα αναδείξουν κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το έργο στη νέα του μορφή.

Ανεπισήμως η αμερικανική εταιρεία παραδέχεται ότι έχει ετοιμάσει μία σούπερ βραδιά αλά…Λας Βέγκας με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και σημαντικές ανακοινώσεις.

Απορούν ωστόσο κάποιοι πως ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει ειδικό ρόλο στην αυριανή εκδήλωση, έχει καταφέρει να αποφύγει μαεστρικά τις πιέσεις συγγενών, φίλων και δημοσιογράφων για να αποκαλύψει στοιχεία της εκδήλωσης που γνωρίζει λόγω της συμμετοχής του.

Στην Αθήνα, την Μύκονο και την Σαντορίνη αναμένονται σήμερα και αύριο τα μέλη της αποστολής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το διήμερο (22-23/6) ελληνο-εμιρατινό επιχειρηματικό φόρουμ με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

Ορισμένοι επιχειρηματίες και αρκετοί γαλαζοαίματοι που φθάνουν από χθες κατά…κύματα στην χώρα μας, θα καταλύσουν τελικά στην κοσμική Μύκονο, όπου είναι προγραμματισμένο ένα σούπερ prive πάρτυ με guests από τις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι όμως επιχειρηματίες, σχεδόν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds των Εμιράτων καθώς και οι τεχνοκράτες που θα συνοδεύσουν τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Δρ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, μέλη της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τους στενούς συνεργάτς του Σεϊχη Αλ Μανσούρ του Άμπου Ντάμπι θα παραβρεθούν στις εργασίες του ελληνο-εμιρατινού επιχειρηματικού φόρουμ.

Συνολικά, 60 εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων, ταμείων και κολοσσιαίων επιχειρήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συζητήσουν επενδύσεις και έργα με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων ομίλων αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες της Ελλάδας.

Στην λίστα της ελληνικής «αντιπροσωπείας» συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εταιρείες, όπως οι: Alpha Bank, Alumil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Εθνική Τράπεζα, ΕΛ.ΒΟ.,ΕΛΠΕ, Eurobank,Goldair, Ιατρικό Κέντρο,I ntracom, Intrum, Motor Oil, Mytilineos, Λουξ, METIS, Όμιλος Κοπελούζου, Όμιλος Μήτση, Τράπεζα Πειραιώς και Unipharmaη, όπως και τα επενδυτικά σχήματα Deca Investments, Dolphin Capital Partners, Elikonos Capital και EOS Capital Partners.

Και για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου μετέχουν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Με την ευκαιρία, στο αυριανό ελληνο-εμιρατινό επιχειρηματικό φόρουμ που ξεκινά αύριο στην Αθήνα φέρεται να μετέχει και η κατασκευαστική εταιρεία Archirodon (ελληνιστί, Αρχιρόδον Ελλάς) και το ερώτημα είναι «ως τι μετέχει»;

Η ελληνική η Αρχιρόδον Ελλάς (με ΑΦΜ 094027952 και έδρα την Αγ. Παρασκευή), γνωστή και ως «Αρχιρόδον Ελλάς Α.Τ.Ε.» έχει τεθεί σε εκκαθάριση από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2020 και δεν έχει επισήμως καμία δραστηριότητα. Μάλιστα, με απόφαση των μετόχων κατά την διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τέθηκε επίσημα σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Άλλωστε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με πτυχίο τρίτης κατηγορίες τα τελευταία χρόνια είχε απελπιστικές επιδόσεις και ελάχιστα έργα στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χρήση του 2019, η Αρχιρόδον Ελλάς είχε κύκλο εργασιών μόλις 20.000(!) ευρώ και ζημίες ύψους 264.500 ευρώ.

Από την άλλη όμως τόσο η Archirodon NV όσο και η μητρική Archirodon Group NV (με CEO τον Διονύσιο Καραπιπέρη) είναι ολλανδικές εταιρείες ενώ η Archirodon N.V. εμφανίζεται επισήμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα της ως…δήθεν ελληνική με την επωνυμία «Archirodon NV-Greece» (επισήμως όμως «ARCHIRODON CONSTRUCTION (OVERSEAS) COMPANY LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ») και γραφεία στο Κορωπί Αττικής αλλά ουσιαστικά ως υποκατάστημα της κυπριακής «ARCHIRODON CONSTRUCTION (OVERSEAS) COMPANY LIMITED» με έδρα την Λεμεσό.

Όμως, ως υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας δεν διαθέτει ανεξάρτητη ή χωριστή νομική προσωπικότητα από την μητρική του εταιρεία και συνεπώς από νομικής και οργανωτικής απόψεως, αποτελεί μέρος της μητρικής (Ολλανδικής) εταιρείας καθώς υπόκειται στους νόμους που ρυθμίζουν την λειτουργία της, στην χώρα που βρίσκεται η έδρα της (Ολλανδία). Ούτε μερίσματα, ούτε φόρους δεν αποδίδει στην Ελλάδα!

Συνεπώς με ποιό σκεπτικό συμμετέχει στο ελληνο-εμιρατινό φόρουμ μία ολλανδική εταιρεία ενώ άλλες ελληνικές έμειναν εκτός και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές περί οσμής…μίνι σκανδάλου;

Οι κύριοι Σαραντίνος, Ευθυμίου, Μπράνης και Αποστολόπουλος ως εκκαθαριστές της Αρχιρόδον γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μετέχει στο φόρουμ ως εκπρόσωπος της ελίτ του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου;

Την είσοδο της «Candia Bank» που θα προκύψει από την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση της HSBC Ελλάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποκάλυψε κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης ο Πρόεδρος της Lyktos Group (και βασικού μετόχου της νέας τράπεζας) Μιχάλης Σάλλας, δίνοντας για πρώτη φορά το στίγμα για τα φιλόδοξα σχέδιά του.

Μπροστά από ένα ιδιαίτερα ενθουσιώδες κοινό μίλησε για μία νέα προσπάθεια στον ελληνικό τραπεζικό χώρο βασισμένη στα νέα δεδομένα, τις νέες ανάγκες και τις νέες συνθήκες της εποχής, για να τονίσει με έμφαση: «Παράλληλα σε ένα χρόνο από τώρα η Candia Bank θα οδεύσει προς το Χρηματιστήριο».

Και όπως έλεγε σε…πηγαδάκι μετά την εκδήλωση ο Μιχάλης Σάλλας με ιδιαίτερη υπερηφάνεια αυτή η κίνηση δεν είναι παρά μόνο η αρχή για τη νέα τράπεζα με το «κρητικό DNA».

Σε…άλλα επίπεδα περνάει σταδιακά η ΔΕΗ υπό την διοίκηση Στάσση, που φέρεται να είναι αποφασισμένη όχι απλά να ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις αλλά να καινοτομεί και να πρωτοστατεί με βάση τις τεχνολογικές και καταναλωτικές τάσεις.

Και wearables, και ΙοΤ, και machine learning, και smart… everything εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει το υπό διαμόρφωση (new) product mix της ΔΕΗ κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση της κορυφαίας εταιρείας να έλθει όσο πιο κοντά γίνεται στους πελάτες της, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις τους, αντιλαμβανόμενη και «διαβάζοντας» τα κελεύσματα των καιρών και επιχειρώντας να κάνει ένα δυναμικό «άνοιγμα» προς τους πελάτες της επόμενη ημέρας.

Μάλιστα, προκειμένου να προσεγγίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τους πελάτες, έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες να αποτυπώνει το digital journey τους, προκειμένου να καταγράψει τα «θέλω» τους και εν συνεχεία να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.

Και ένα ωραίο επιχειρηματικό κουϊζ: ποιά βιομηχανία που είχαν αναμιχθεί σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις παραγωγής εκατοντάδων τόνων φέτας-μαϊμού (λευκό τυρί με πλαστή τυποποίηση) που θεωρήθηκε απάτη σε ισάριθμες χώρες του εξωτερικού αλλά στην Ελλάδα «βαφτίστηκε» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας «βιομηχανικό λάθος», προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να διασώσει γνωστή συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας γάλακτος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ