Sniper: Το…κουδούνι της «Μπλε Κέδρος», η άφιξη της Disney+ και η παναμέζικη εταιρεία του Τράγκα

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Πρεμιέρα κάνει επίσημα σε λίγη ώρα (10 πμ) το αμερικανικό συνδρομητικό δίκτυο το Disney+ στην Ελλάδα, παρέχοντας 800 ταινίες, 450 τηλεοπτικές σειρές και άλλες υπηρεσίες video streaming με ελληνικούς υπότιτλους.

Αν και θεωρητικά έρχεται με στόχο να ανταγωνιστεί το Netflix και να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο από το περίπου 1,5 εκατ.ευρώ των Ελλήνων που πληρώνουν συνδρομή για περιεχόμενο, τα στελέχη του δεν κρύβουν πως θεωρούν ως εγχώριους ανταγωνιστές τόσο την πλατφόρμα της Cosmote TV όσο και την συνδρομητική τηλεόρασης της Nova. Και υπό όρους του ANT1+…

Είναι χαρακτηριστικό πως το γραφείο της Disney στην Ελλάδα απασχολεί ήδη 40 άτομα, εξειδικευμένο προσωπικό και διοικητικά στελέχη ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν και νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας.

Σήμερα ξεκινάει και η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Μπλε Κέδρος» ΑΕΕΑΠ στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τιμή εισαγωγής τα 2,25 ευρώ ανά μετοχή μετά από τη δημόσια εγγραφή του 16,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη και καλύφθηκε πλήρως.

Το κουδούνι της έναρξης της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου είναι προγραμματισμένο να χτυπήσουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Στέλιος Αλεξίου και ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Δαυίδ Αράρ, ενώ από την διοίκηση της «Μπλε Κέδρος» θα παραβρεθεί ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Μπομπόλιας, όπως επίσης και οι κύριοι μέτοχοι (με 37,5% έκαστος) της ΑΕΕΑΠ, Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης.

Αντιθέτως, παύει και επισήμως από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Π.Γ ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ», μετά την έγκριση του αιτήματος της επενδυντικής Cryred Investments (σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 3461/2006 και την απόφαση υπ’ αρ. 1/644/22.4.2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.), για την εφαρμογή του δικαιώματος εξαγοράς του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας που δεν κατείχε ως την περασμένη Παρασκευή (γνωστό και ως «squeeze out»).

Στον…ίδιο δρόμο της διαγραφής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η μετοχή της «Καραμολέγκος» («Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ΑΕ») μετά το σχετικό αίτημα της εταιρείας «Εμ. Καραμολέγκος Μονοπρόσωπη ΑΕ» (με 100% μέτοχο των Μανώλη Καραμολέγκο) για την υποχρεωτική εξαγορά των υπολοίπου των μετοχών που δεν είχαν αποκτηθεί κατά την διάρκεια της δημόσιας πρότασης από τις αρχές Ιανουαρίου ως και τα τέλη Μαϊου.

Σήμερα το μεσημέρι (12 μμ) θα αποσφραγιστούν οι προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος 7 εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στον διεθνή διαγωνισμό του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), για την προμήθεια υπερσύγχρονων «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, και εγκατάστασή τους στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν πλέον: η αμερικανική ITRON (μέσω της θυγατρικής της ITRON SPAIN), η ελβετική Landis+Gyr (με εργοστάσιο παραγωγής στην Κόρινθο), η αμερικανική Elster (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Honeywell, μέσω της ρουμάνικης Elster Rometrics), η ιταλική Gridspertise (θυγατρική της Enel), η σλοβενική Iskraemeco (θυγατρική της αιγυπτικής Elsewedy Electric), η Intrasoft International (μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany από πέρυσι) και η ελληνική Protasis AE, που εκπροσωπεί την γαλλική Sagemcom (SAFRAN GROUP) στην ελληνική αγορά.

Έκπληξη προκάλεσε η απουσία 2-3 μεγάλων ελληνικών εταιρειών με τεχνογνωσία που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό…προ εξαετίας (Όμιλος ΟΤΕ, Intracom Telecom, Microdata), όπως επίσης και ορισμένων από τους πιο γνωστούς ομίλους διεθνώς (Schneider, Siemens,Toshiba) αλλά και εξεδικευμένων εταιρειών όπως η 100% ελληνική startup Meazon που έχει διακριθεί παγκοσμίως στην ψηφιοποίηση της ενέργειας, παρέχοντας λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε διαχειριστές ενέργειας, οργανισμούς και εταιρείες-ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας.

Όπως έχει ανακοινωθεί σήμερα (14/6) θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά θα γίνει ο πρώτος έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής και στα συνέχεια θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με όσες εταιρείες κριθούν κατάλληλες από την πρώτη φάση και θα ενταχθούν στην ειδική λίστα («short list») καθώς θα πληρούν τους όρους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, οι προσφορές θα αφορούν σε δύο προϊόντα: την προμήθεια των μετρητών μαζί με συστήματα λογισμικού για πλήρη λειτουργική λύση και το κεντρικό σύστημα διαχείρισης μετρητικών δεδομένων (MDM System), με βασικό κριτήριο για την κατοχύρωση των συμβάσεων την «πλέον συμφέρουσα οικονομικά προσφορά».

Όμως, για το πρώτο μέρος προβλέπεται η επιλογή ενός ως και τριών προμηθευτών ενώ για το δεύτερο (το κεντρικό σύστημα) μόνο ένας προμηθευτής από όσες εταιρείες θα περάσουν -μετά τον έλεγχο και την αξιολόγηση – στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος μετατέθηκε συνολικά 5 φορές μέσα στο 2022, με την αρχική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής να είναι στις 14 Φεβρουαρίου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σχεδόν 22 χρόνια μετά την περίφημη «πράσινη» ατζέντα του «εκσυγχρονισμού» και περίπου 8 χρόνια από την πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια σύγχρονων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας για σπίτια, γραφεία και εγκαταστάσεις ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε (διότι περί κατορθώματος πρόκειται για τα ελληνικά δεδομένα!) να προσελκύσει το ενδιαφέρον 7 σημαντικών εταιρειών και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου δικτύου.

Έστω και με «ορίζοντα περάτωσης» του έργου (δηλαδή την αντικατάσταση των 6,5 εκατομμυρίων συμβατικών-αναλογικών μετρητών που υπάρχουν σήμερα στο δίκτυο) το 2030 αφού προβλέπεται η σταδιακή τους εγκατάσταση μέσα στα επόμενα 8 χρόνια.

Πρώτο θέμα συζήτησης το τριήμερο σε αρκετές επιχειρηματικές παρέες που είχαν αποδράσει το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος σε κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού οι εξελίξεις στην υπόθεση της περιουσίας του (αείμνηστου) εκδότη-πολιτικού Γιώργου Τράγκα και των ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης.

Άλλοι σχολίαζαν τις τραπεζικές προεκτάσεις του θέματος και τις ιδιαίτερες σχέσεις που φέρεται να είχε με τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο και την Marfin Bank.

Και άλλοι συζητούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολλές θυρίδες ασφαλείας όπου φημολογείται πως έχουν εντοπιστεί ράβδοι χρυσού αλλά και έγγραφα εταιρειών από το Λονδίνο μέχρι την Καραϊβική και από το Μονακό ως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την ευκαιρία, μήπως έχει γίνει καμία έρευνα για την εταιρεία offshore με την επωνυμία «Tacana Portfolio SA» με έδρα την πόλη του Παναμά (από το περίφημο σκάνδαλο «Panama Papers» του 2015) που είχε ιδρυθεί από το περίφημο δικηγορικό και φοροτεχνικό γραφείο Mossack Fonseca & Co. (των Γιούργκεν Μοσάκ και ο Ραμόν Φονσέκα) και αποδείχτηκε πως είχε στενές σχέσεις με την ρωσική μαφία, τα καρτέλ των ναρκωτικών και εγκληματικές οργανώσεις στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ