Sniper: Οι αποκαλύψεις Πατέλη, η διπλή…παρουσία Eurobank στο «Μεγάλο Δουκάτο» και η νέα επένδυση της CVC Capital Partners

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μία απρόσμενη «βόμβα» έριξε χθες κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. 

Αποκάλυψε εμφανώς ενοχλημένος πως οι διοικήσεις δύο συστημικών τραπεζών έκαναν αίτηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπό άκρα μυστικότητα για την χορήγηση bonus σε διοικητικά και διευθυντικά στελέχη τους και μάλιστα για προηγούμενες χρήσεις!

Όπως είπε χαρακτηριστικά και με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος. Ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Εννοώντας τόσο τα μέλη της κυβέρνησης όσο και τους τραπεζίτες, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία για τις…τράπεζες (ή να τις κατονομάσει) και τα στελέχη που είχαν σχεδιάσει να επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα bonus για τις επιδόσεις των τραπεζών (κέρδη) και την απόδοσή τους.

Όμως, σύμφωνα με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι προφανές ότι η αναφορά Πατέλη «φωτογράφιζε» τις 2 από τις 5 μεγάλες τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει μετοχικά το ΤΧΣ και συνεπώς όπως απαιτείται από την σχετική νομοθεσία είναι επιβεβλημένη η αίτηση και έγκριση σημαντικών αποφάσεων: την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

Κι αυτό διότι οι άλλες τράπεζες (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank) δεν πληρούν τα περισσότερα κριτήρια, με σημαντικότερο εκείνο της κερδοφορίας.

Η Εθνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη (μετά από φόρους) 867 εκατ. ευρώ για το 2021 και 33 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το 2020 ενώ η Eurobank είχε κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021 και 538 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά: το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα κατέχει ποσοστό 40,39% και εκ του νόμου έχει σημαντικό ρόλο και ιδιαίτερο βάρος στην λήψη αποφάσεων ενώ στην Eurobank κατέχει μόλις 1,4%.

Δηλαδή ουσιαστικά είναι μία ιδιωτικοποιημένη πλέον τράπεζα, με το διοικητικό της συμβούλιο να εκλέγεται από την πλειοψηφία των (ιδιωτών) μετόχων, με το καναδικό fund Fairfax (Fairfax Financial Holdings Limited) του Πρεμ Γουάτσα να έχει ουσιαστικά και τον τελευταίο λόγο, κατέχοντας επίσημα το 33%.

Με την ευκαιρία, εντυπωσιακή ήταν η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) που εξέδωσε η Eurobank και ξεπέρασε τόσο τις εκτιμήσεις πολλών ξένων αναλυτών όσο και τις προσδοκίες αρκετών στελεχών.

Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών η τράπεζα άντλησε τελικά 500 εκατ. ευρώ (αντί για 350 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά) και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 650 εκατ. ευρώ, με το 52% της συνολικής ζήτησης του ομολόγου να προέρχεται από ξένους επενδυτές.

Το ομόλογο διάρκειας 33 μηνών (2 και 3/4 ετών) με δικαίωμα ανάκλησης στους 23 μήνες και ετήσιο τοκομερίδιο 4,375%, θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και πιο συγκεκριμένα στην αγορά «Euro MTF».

Γι’ αυτό άλλωστε η διοίκηση της Eurobank με επικεφαλής τον Διευθ. Σύμβουλο Φωκίωνα Καραβία ήταν στο Μεγάλο Δουκάτο από την Τρίτη, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, όπου η ελληνική εισηγμένη τράπεζα διατηρεί θυγατρική με ιδιαίτερα σημαντική παρουσία.

Σε διαπραγματεύσεις για νέα μεγάλη συμφωνία στην ελληνική αγορά ακούγεται τις τελευταίες ημέρες πως είναι το βρετανικό fund CVC Capital Partners (μέσω της ελληνικής θυγατρικής,CVC Advisers Greece). Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία σημαντική επένδυση στον τομέα της ενέργειας, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε τελικό στάδιο και είναι μία ακόμα στρατηγική κίνηση του Άλεξ Φωτακίδη, μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται -πλέον- το έργο DataPorts – Data Platform for the Connection of Cognitive Ports, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα H2020-EU.2.1.1. – INDUSTRIAL LEADERSHIP – Leadership in enabling and industrial technologies – Information and Communication Technologies (ICT), και στο οποίο ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) είναι εταίρος.

Συγκεκριμένα, ο ΟΛΘ Α.Ε. συμμετέχει ως πάροχος δεδομένων και επικεφαλής του πιλοτικού έργου Dataports, ενώ έχει επιφορτιστεί και με τη διαδικασία διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου. Ως χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών του project έχει τεθεί ο προσεχής Δεκέμβριος.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το DataPorts αποσκοπεί στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας πλατφόρμας για την ασφαλή και αξιόπιστη κοινή χρήση δεδομένων και συναλλαγών, μεταξύ των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις ποικίλες αλυσίδες εφοδιασμού στα λιμάνια. Αποτέλεσμα; Να επιτρέπεται η σύνδεση με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Με την υιοθέτηση, αλλά και χρήση της εν λόγω πλατφόρμας από τον ΟΛΘ Α.Ε., αυτομάτως θα μπορεί να αξιοποιεί τον -πραγματικά- τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγονται από τους stakeholders, αποκτώντας μια σειρά από νέες δυνατότητες: Από τον έλεγχο των λειτουργιών σε πραγματικό χρόνο, μέχρι την βελτιωμένη λήψη αποφάσεων και την ακριβή πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων, αναγκών και καταστάσεων.

Στην κοινοπραξία του έργου, εκτός του ΟΛΘ Α.Ε., συμμετέχουν το Ίδρυμα Έρευνας, Προώθησης και Εμπορικών Μελετών του λιμένα της Βαλένθια, η Πολυτεχνική Σχολή και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Λογισμικού Ruhr, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ και το Ινστιτούτο Μηχανικής Λογισμικού και Συστημάτων του Φραουνχόφερ της Γερμανίας.

Επιπροσθέτως, ενεργό ρόλο και συμμετοχή στο έργο έχουν και μια σειρά από γνωστές εταιρείες, όπως οι ΟΤΕ, Traxens, IBM, Everis και PRODEVELOP S.L.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ