Sniper: Ο «μυστικός επενδυτής» της Fourlis, η «υπόθεση» Πλαστικά Θράκης και τα…μυστήρια της Vodafone

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εισαγωγή της θυγατρικής Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) του oμίλου Φουρλή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με το πλάνο της διοίκηση του εισηγμένου ομίλου. Και η εισαγωγή είναι καθαρά θέμα…timing!

Στο χαρτοφυλάκιο της η Trade Estates έχει πλέον ακίνητα συνολικής αξίας 270 εκατ. ευρώ (κατά άλλους αξίας 300 εκατ. ευρώ) ενώ το επενδυτικό πλάνο της Fourlis προβλέπει κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ για την απόκτηση, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ θα είναι η «προίκα» της ΑΕΕΑΠ, γεγονός που σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της κατηγορίας…

Μάλιστα, στην χθεσινή παρουσίαση του νέου κέντρου logistics της Fourlis στα Οινόφυτα επιβεβαιώθηκαν οι φήμες των τελευταίων εβδομάδων για την συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, που θα αποκτήσει διψήφιο ποσοστό στην Trade Estates πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Βεβαίως, τα μέλη της διοίκησης απέφυγαν να δώσουν στοιχεία ή λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα του στρατηγικού επενδυτή. Δηλαδή πρόκειται για «μυστικό επενδυτή» ή….πολύ ντροπαλό με την δημοσιότητα.

Οι φήμες όμως έλεγαν ότι οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι αλλά ένας είναι «ξεχωριστός» (με τεράστιο χαρτοφυλάκιο και τεράστια κεφάλαια) και θα αποκτήσει σημαντική μετοχική συμμετοχή στην Trade Estates έναντι σημαντικού αντιτίμου με βάση την αξία και τις προοπτικές της εταιρείας.

Όσον αφορά στην διαδικασία της εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι θα γίνει στα τέλη του φετινού έτους ή στις αρχές του 2023 και όχι μετά από ένα χρόνο που λήγει η καταληκτική προθεσμία από την ισχύουσα νομοθεσία.

Κι αν δεν υπήρχε η τρέχουσα αρνητική συγκυρία (ενεργειακό κόστος, πόλεμος στην Ουκρανία, πανδημία) θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στις αρχές φθινοπώρου…

Ας σημειωθεί ότι όπως τουλάχιστον παραδέχτηκε χθες η διοίκηση του Ομίλου Φουρλή ο στρατηγικός επενδυτής μαζί με τις μετοχές Ελλήνων και ξένων επενδυτών (θεσμικών και μη) θα κατέχουν ποσοστό από 51% ως και 65% της ΑΕΕΠ. 

Απορίες προκαλεί στον χρηματιστηριακό χώρο η «υπόθεση» της μετοχής της εισηγμένης Πλαστικά Θράκης με τις απώλειες του τετραμήνου να φθάνουν το 45% και πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τίποτα το περίεργο. Απλώς να διακριβωθεί  μέσα από τις συναλλαγές ποιοί και κυρίως με ποιο σκοπό εις βάρος μια εταιρείας με υψηλή κερδοφορία (πάνω από 25 εκατ. ευρώ), θετικές οικονομικές επιδόσεις, εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό και πλάνο σημαντικών επενδύσεων με δυνατότητες πολλαπλασιασμού τζίρου και κερδών.

Οι φήμες αρχικά έκαναν λόγο για διοικητικά προβλήματα και την συνέχεια για…σκοτεινά σημεία και δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά διαψεύστηκαν πλήρως από τις εξελίξεις. Και το «μυστήριο» παραμένει αφού δείχνει να ασχολείται σοβαρά με την υπόθεση πλην της διοίκησης…

Στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής και διανομής της ελληνικής μπύρας «Voreia» (Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο «Siris MicroBrewery») προχώρησε η Beverage World Ελλάς (PT Beverage World Limited & SIA EE) που ανήκει στον κυπριακό όμιλο Fotiadis Group του γνωστού επιχειρηματία Φώτου Φωτιάδη.

Ο Όμιλος Φωτιάδη είναι κορυφαίος διανομέας ποτών στην Κύπρο από το 1968, στη Ρουμανία, την Κροατία και τη Σλοβενία ενώ στην Κύπρο παράγει τις μπύρες Carlsberg, Leon και Krauzer Brau, την βότκα Tazovsky, τους χυμούς ΕΝΑ και του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Agros. Επίσης, ελέγχει και ένα από μεγαλύτερα οινοποιία της Μεγαλονήσου, την Οινοποιία Κυπερούντας ΕΠΕ (οίνος Πετρίτης).

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξαγορά της μπύρας «Voreia» αποτελεί στρατηγική κίνηση για την επέκταση στην ελληνική αγορά αλλά και την δυνατότητα προώθησης επώνυμων ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες άλλη μία συμφωνία εξαγοράς ελληνικής εταιρείας στον ίδιο κλάδο. Μία τουλάχιστον…

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών, αλλά ακόμη και τώρα οι «παιδικές ασθένειες» είναι εδώ! Μαθαίνουμε λοιπόν πως πλήθος επενδύσεων βρίσκονται στην πάγο εξαιτίας της αφόρητης γραφειοκρατίας η οποία μεγαλώνει (δυστυχώς) στην περιφέρεια της χώρας!

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε πεσιμιστές, αλλά θα πρέπει να το πούμε! Η κατάσταση στις τράπεζες και δει στα τμήματα που συνδέονται με τα δάνεια (κάθε είδους) δεν θυμίζει καλοκαίρι, μάλλον βαρυχειμωνιά θα λέγαμε. Φυσικά, όπως μας λένε καλά πληροφορημένες (τραπεζικές) πηγές όλα θα φανούν μετά τα μπάνια του λαού… οπότε μια νότα αισιοδοξίας την κρατούν στην άκρη!

Περίεργα πράγματα ακούγονται στην πιάτσα για την Vodafone και για συγκεκριμένα πρόσωπα που νομίζουν πως είναι το «μαγαζί» του μπαμπάς τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!

Εκτός αν πράγματι μπορούν, οπότε θα πρέπει να πούμε ένα μεγαλοπρεπέστατο συγνώμη!

Εντάξει, μπορεί η Vodafone να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα (σικ) αλλά δεν μπορεί να συμπεριφέρεσαι με τέτοιο τρόπο σε ανθρώπους που έχουν δώσει το αίμα τους (κυριολεκτικά) για εσένα…

Θεωρείται βέβαιο πως η «κεφαλή» της εταιρείας στην Ελλάδα (βλέπε Χάρης Μπρουμίδης) δεν γνωρίζει τις ημέρες και τα έργα τους πλέον νευραλγικού τομέας της εταιρείας που ηγείται και συγκεκριμένα του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος… κρίμα και έχει και ευλογημένο όνομα! Η στήλη φυσικά παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσει άμεσα!

Το είδαμε και αυτό ή μάλλον το ζήσαμε και αυτό (καλύτερα έτσι) πήγαμε σε δημοσιογραφική εκδήλωση στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη μίλησαν για σχέδια, για εξαγορές, για επενδύσεις χωρίς όμως να φιλοτιμηθούν να μιλήσουν με αριθμούς!  Όπως δηλαδή (δεν) συμβαίνει στις περισσότερες σοβαρές και προηγμένες χώρες του κόσμου…

Μήπως όμως ήρθε η ώρα τα Μέσα να δείξουν τα δόντια τους και όχι απλά να κάνουν πλακίτσα μεταξύ τους (οι εκπρόσωποι τους), αλλά και με τα στελέχη λες και είναι φιλαράκια από τον στρατό!

Φίλος της στήλης εντόπισε (ξανά) επιχειρηματία, που χαρακτηρίζεται ως παλαιά κοπής, ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται από άλλο (τελείως) διαφορετικό μετερίζι και όπως μαθαίνουμε είναι εξαιρετικά πετυχημένος. Αυτό έλειπε!

Βρε εσείς εκεί στα Startups όλα καλά; Μαθαίνουμε πως κάποιοι πετυχημένοι (και καλά) διαχειριστές δεν έχουν την τσίπα να απαντήσουν καν σε email. Απλά τα κοιτούν. 

Βέβαια αυτές οι συμπεριφορές μας θυμίζουν 15χρόνα (κακομαθημένα) που κάνουν νάζια… αλλά εδώ δεν μιλάμε για φλερτ (εφήβων) αλλά για ανθρώπους, για δουλειές και για λεφτά κάποια από τα οποία δεν είναι καν δικά τους!

Και μιας και μιλάμε για Startups. Μαθαίνουμε πως μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κομπάζουν για συνεργασίες που κάνουν με Startups από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης!

Εντάξει δεν το λες και επιτυχία αυτό… όταν μάλιστα οι εγχώριες λύσεις είναι εδώ! Βέβαια από την άλλη… οι «αετοί» των funds ψάχνουν για Startups στις ΗΠΑ! Μεγάλη έμπνευση και αυτή αλλά κυρίως πρωτότυπη…

Η στήλη μαθαίνει πως κάποιοι καλοθελητές έχουν αρχίσει και λένε διάφορες «εξυπνάδες» για τούτο εδώ (το ταπεινό… όπως είχε πει ένας άλλος πονηρός) το «μαγαζί»! Εντάξει ο χώρος είναι γνωστός για τις λυκοφιλίες του… αλλά και η μπούρδα όπως και η υπομονή μας έχει ένα όριο!

Οπότε καλοί μου φίλοι κόψτε τις «εξυπνάδες»! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ