Sniper: Ο «Έλληνας» της L’ Oreal στο Μαξίμου, η σούπερ επένδυση της Sovel στον Αλμυρό και η νέα συμφωνία της Mytilineos

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 10 το πρωί στην Βουλή ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας που έχει κληθεί να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα «καυτά» θέματα της αρμοδιότητας του.

Δεν προέρχεται όμως αυτοβούλως εξαιτίας της επικαιρότητας αλλά μετά από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κλήση που έγινε όμως αποδεκτή και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι επιθυμούν επίσημη και αναλυτική ενημέρωση στα θέματα ενέργειας.

Ας είναι καλά τα χιλιάδες παράπονα ψηφοφόρων στα γραφεία βουλευτών από όλη την Ελλάδα που σχηματίζουν στοίβες από τον περασμένο Δεκέμβριο και ήταν η αιτία πολλοί εξ αυτών να κάνουν διακοπές το Πάσχα μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια.

Όπως είναι φυσικό και επόμενο στο επίκεντρο της διαδικασίας θα βρεθεί το περίφημο πόρισμα της ΡΑΕ σχετικά με τα λεγόμενα «υπερέσοδα» των εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90%, για να χρηματοδοτηθεί μέρος του πακέτου μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το συγκεκριμένο ποσό υπολογίζεται σε 591,45 εκατ. ευρώ – ακριβώς ότι είχε γράψει την Δευτέρα ο Sniper – και όχι 600 εκατ.ευρώ όπως ανέφεραν κάποια δημοσιεύματα ή 900 εκατ.ευρώ, όπως διέρρεαν δεξιά και αριστερά ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες (και χθεσινοβραδινές) διαρροές οι περισσότερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ενημερώσει ήδη ανεπίσημα το υπουργείο Ενέργειας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά -ούτε και λογιστικά-υπερκέρδη αφού δεν έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές από την εμπορία ρεύματος και τις εκπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, που έχουν ήδη προσφέρει στους καταναλωτές.

Μία τουλάχιστον εταιρεία μετέφερε σε συνεργάτες του Κώστα Σκρέκα ότι το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχει…αστερίσκους, ένας εκ των οποίων αναφέρεται στις ζημιές των σταθερών τιμολογίων.

Συνεπώς είτε έτσι, είτε αλλιώς «κέρδη προς φορολόγηση δεν υπάρχουν» είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση…

«Εντυπωσιασμένοι» από τον λεγόμενο «αέρα αλλαγής» που φέρεται να πνέει στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες φέρεται να δήλωσαν αρκετά από τα μέλη της γαλλικής αποστολής του φορέα MEDEF και κορυφαίων γαλλικών εταιρειών κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εκπρόσωποι των γαλλικών επιχειρήσεων εξέφρασαν στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του το έντονο ενδιαφέρον τους για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στην χώρα μας και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, βιωσιμότητα και στο αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

Στην χθεσινή συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι μερικών από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις όπως οι Airbus, Bollore, Bouygues, Egis, Fives, Galileo, Idemia, Iveco, LDA Group, Naval Group, Ratp, Safran, Saur, Thales και Vinci καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών κολοσσών, όπως ο Πρόεδρος της L’ Oreal, Ζαν-Πωλ Αγκόν.

Ο τελευταίος είναι φανατικός φιλέλληνας σε …βαθμό παρεξήγησης για τους περισσότερους συμπατριώτες του αφού μιλάει ελληνικά, εκφράζει ανοιχτά την λατρεία του για την χώρα μας, κάνει κάθε καλοκαίρι διακοπές στην Αντίπαρο και σε διεθνείς συναντήσεις του υπενθυμίζει συχνά ότι το επώνυμό του στα ελληνικά σημαίνει «αγώνας» για να δώσει έμφαση στο μαχητικό στυλ της στρατηγικής του ως μάνατζερ.

Στο περιθώριο της τριήμερης επίσκεψης της γαλλικής ελίτ των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έγινε χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η παρουσίαση του project του Ελληνικού από στελέχη της Lamda Development, με επίκεντρο τους γαλλικούς κατασκευαστικούς ομίλους και εταιρείες διαχείρισης υποδομών με διεθνή παρουσία.

Άλλωστε, η κοινοπραξία του γαλλικού κολοσσού Bouygues μαζί με την Intrakat θα αναλάβει τον σχεδιασμό του Marina Tower στο Ελληνικό αφού επικράτησε στην σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Και όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου είναι πολύ πιθανό η ίδια κοινοπραξία να αναλάβει και το έργο της κατασκευής (εκτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, Θα προηγηθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους νέος διαγωνισμός για την κατασκευή του πύργου από την Lamda Development, με φαβορί εκ των προτέρων το σχήμα που θα μετέχει η Bouygues.

Επένδυση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Cenergy Holding του ομίλου Στασινόπουλου για την δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής εγκατάστασης που θα παράγει πυλώνες αλλά και πλατφόρμες εξοπλισμού αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα από την θυγατρική Sovel στην περιοχή Αλμυρού Βόλου, με σκοπό να εξάγει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εμβληματικό και πρωτοποριακό έργο καθώς η Sovel θα γίνει η πρώτη ελληνική βιομηχανία που θα έχει την δυνατότητα παραγωγής εξοπλισμού για πλωτές ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί όμως ότι από την στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο θα χρειαστούν 1,5 ως και 2 χρόνια για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Άλλη μία σημαντική διεθνή συμφωνία υπέγραψε ο Όμιλος Μυτιληναίος. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos και η Centrica PLC υπέγραψαν Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας με την βρετανική Vodafone για την παραγωγή ενέργειας από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν συνολική δυναμικότητα 110 MW.

Η εμπορική εκμετάλλευση θα γίνει σταδιακά μετά την ολοκληρώσει των τριών παραγωγικών μονάδων και θα φθάσει το 100% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Και έπεται συνέχεια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ