Sniper: Οι «μνηστήρες» της Αττικής Οδού, τα…παρασκήνια στα Πλαστικά Θράκης και οι «προφητείες» του Mr.Jumbo

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Συνολικά οκτώ ενδιαφερόμενα σχήματα υπέβαλαν τελικά φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες το απόγευμα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η λίστα των «μνηστήρων» για τον πιο σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας (κατά δήλωση του πρώην CEO της Αττικής Οδού) είναι άκρως εντυπωσιακή και φυσικά περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με την FS Ark Holdco (επενδυτικό όχημα της Igneo, γνωστή ως First Sentier Investors), η Mytilineos σε ένωση προσώπων με την VINCI και την Mobility Partners, o Όμιλος Κοπελούζου (με το επενδυτικό όχημα Fincop Infrastructure Ltd)  ως κοινοπραξία με το αυστραλέζικο fund Macquarie, το σχήμα της ιταλικής FININC GROUP με την ΙNC SpA, ο διεθνής διαχειριστής στην ανάπτυξη και διαχείριση δρόμων Abertis, η κοινοπραξία της Egis (νυν μετόχου της Αττικής Οδού) με τις εταιρείες Vauban και DIF Capital Partners, η κοινοπραξία της πορτογαλικής BRISA με την Rubicone BidCo και η ένωση προσώπων του Ομίλου ΆΒΑΞ, με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Adrian Infrastructure (του γνωστού γαλλικού fund).

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τους υποβληθέντες φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σε ρόλο…Νοστράδαμου ο ιδρυτής και Διευθ. Σύμβουλος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης προχώρησε χθες σε νέες προβλέψεις (κατά άλλους «προφητείες») για το μέλλον της εισηγμένης εταιρείας, το λιανεμπόριο, την παγκόσμια οικονομία, τις στρατηγικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών(!) και άλλα ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος κατά την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Όπως ανέφερε με το γνωστό ύφος (χιλίων καρδιναλίων τουλάχιστον) έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδών και…βάλε: «Η κρίση ούτε καν έχει ξεκινήσει. Το 2022 και το 2023 είναι μετά βεβαιότητας “χαμένες χρονιές”.Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία κανενός για τα μελλούμενα. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην “τέλεια καταιγίδα”. Όποιος αγνοήσει τα “σημάδια”, ο Θεός να τον βοηθήσει, διότι θα τον χρειαστεί…».

Για να προσθέσει με έμφαση: «Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε σε ό,τι αφορά στο παρόν και στο εγγύς μέλλον».

Για παν ενδεχόμενο άφησε και…λίγες πιθανότητες να διαψευστεί από τις εξελίξεις αφού όπως ανέφερε αυτή είναι προσωπική του θεώρηση και «μπορεί να είναι λάθος». Ενδέχεται δηλαδή να πέσει και έξω στις προβλέψεις του για το σύμπαν…

Κι όλα αυτά έχοντας εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα από το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά 48%.

Ειδικά τον περασμένο μήνα (Απρίλιος) οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 32% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με τα αποθεματικά να ξεπερνούν σταθερά το μισό δισ.ευρώ…

Επάρκεια κεφαλαίων και…δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τους μακροοικονομικούς κινδύνους, που προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία διαθέτουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζεται στην σχετική έκθεση, οι τέσσερις τράπεζες θα αναβάλουν την αναχρηματοδότησή τους για την φετινή χρονιά λόγω της αυξημένης αστάθειας της αγοράς και των ευρύτερων πιστωτικών περιθωρίων καθώς οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές δεν είναι πλέον ευνοϊκές.

Ας σημειωθεί πως ο Fitch υποβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 στο 3,5% (από 4,1%) ενώ αντιθέτως προσάρμοσε πρς τα…πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της Ελλάδα από το 1,3% στο 4%.

Με την ευκαιρία, σε ποιά τράπεζα η έκθεση των αποτελεσμάτων του 2021 αναφέρει πως το ύψος των συνολικών ζημιών της χρήσης δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί στην παρούσα φάση με βάση τα οικονομικά στοιχεία αλλά θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο;

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η πτωτική πορεία της μετοχής της εταιρείας «Πλαστικά Θράκη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρότι δημοσίευσε τον περασμένο μήνα τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2021, με κέρδη-ρεκόρ (EBITDA) αυξημένα κατά 43,2% σε σχέση με το 2020 και με αύξηση τζίρου κατά 26,1% σε επίπεδο ομίλου παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, το κόστος ενέργειας και των μεταφορών.

Σε τέσσερις εβδομάδες η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει πτώση 29,49%, χθες έκανε νέα…βουτιά 5,99% και από την διοίκηση τηρείται… σιγή ιχθύος. Λογικό και επόμενο οι μικρομέτοχοι ανησυχούν πως κάτι έχει συμβεί ή συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η προγραμματισμένη ενημέρωση των αναλυτών την ερχόμενη Τετάρτη (11/5) δεν θα έχει ουσιαστικό βασικό θέμα τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2021, τις επενδύσεις της εταιρείας ή τα σχέδια της διοίκησης για τους επόμενους αλλά την πορεία της μετοχής και τι πραγματικά συμβαίνει.

Και κάτι ευχάριστο για το σαββατοκύριακο: άλλη μία μεγάλη…επιτυχία ετοιμάζεται να καταγράψει κατασκευαστική εταιρεία που αυτοπροσδιορίζεται ως κατασκευαστικός κολοσσός με διεθνή παρουσία μέσα στις επόμενες ημέρες. Λίγη υπομονή μόνον για τις…λεπτομέρειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ