Sniper: Τα σχέδια της Aegean, το διπλό…επεισόδιο της Ελλάκτωρ και η σούπερ «μεταγραφή» σε ενεργειακό όμιλο

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα (4.30 μμ) η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών που θα πραγματοποιηθεί -εξαιτίας της πανδημίας μέσω τηλεδιάσκεψης- από την διοίκηση της Aegean Airlines.

Η αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους από τον Πρόεδρο της Aegean Airlines Ευτύχη Βασιλάκη και τον Διευθ. Σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρη Γερογιάννη όπως είχε ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα ενώ οι αναλυτές θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήματα τόσο για τις εκτιμήσεις της φετινής χρονιάς όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας.

Η Aegean είχε δημοσιοποιήσει τα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα για το 2021 την περασμένη εβδομάδα (23/3), ανακοινώνοντας ενοποιημένα έσοδα 674,8 εκατ. ευρώ (από 415,1 εκατ. ευρώ το 2020), αυξημένα σημαντικά κατά 63% σε επίπεδο Ομίλου.

Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων σε όλους τους τομείς κατέγραψε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του οργανισμού.

Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 77,9 εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφθασαν τα 33,4 εκατ. ευρώ και τα ενοποιημένα καθαρά Κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο…θετικά ήταν τα νέα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ να προτείνει στην Γενική Συνέλευση την διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ ανά μετοχή! Not bad, not bad…

Με διπλό…επεισόδιο συνεχίστηκε χθες η γνωστή διαμάχη των βασικών μετόχων στην Ελλάκτωρ. Η πρώτη διαρροή εμπεριείχε σενάριο περί πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη από την εταιρεία Emma Capital (συμφερόντων Γ. Σμετς).

Ο Τσέχος επιχειρηματίας και επενδυτής είχε γνωστός στην χώρα μας από την μετοχική του συμμετοχή στον ΟΠΑΠ ενώ είχε ακουσθεί στο παρελθόν ως υποψήφιος επενδυτής στην Vivartia όπως και άλλες σημαντικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς. Σε καμία από τις περιπτώσεις όμως δεν υπήρξε συμφωνία…

Και η δεύτερη…φημολογία αφορούσε σε σενάριο μυστικών συζητήσεων ή διαπραγματεύσεων των Ολλανδών της Reggeborgh Invest για άμεση αποχώρησή τους από τον εισηγμένο όμιλο υπό τον φόβο βαρύτατων προστίμων και κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που διεξάγουν παράλληλα έρευνες για διαφορετικές καταγγελίες και διαφορετικές περιπτώσεις.

Ποιο από τα δύο σενάρια ανταποκρίνεται τελικά στην πραγματικότητα και ποιο είναι…παραμύθι της Χαλιμάς θα ξεκαθαρίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει πάντως πριν από δύο εβδομάδες η πληροφορία πως ο Διευθ. Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός είχε ζητήσει γνωμοδότηση από το Δικηγορική Εταιρεία Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες (FDMA) του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην βουλευτή Θεόδωρου Φορτσάκη, προκειμένου να την…αξιοποιήσει μαζί με αίτηση εξαίρεσης ελέγχων από την Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

Η προσπάθεια για αποφυγή ελέγχου πεπραγμένων και οικονομικών έπεσε στο…κενό αφού τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, είχαν συνυπογράψει την σχετική απόφαση και δεν άφησαν κανένα περιθώριο για ελιγμούς ή παρερμηνείες.

Λέγεται μάλιστα πως αν υπήρξε προσπάθεια να στοιχειοθετηθεί νομικά δικαίωμα εξαίρεσης ελέγχου, το θέμα θα έφθανε στο Μέγαρο Μαξίμου με πολύ σκληρές εισηγήσεις.

Πάντως, ο Αντώνης Μπέζας μπορεί να αποχώρησε αλλά τα στοιχεία και έγγραφα που παρέδωσε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές χρησιμοποιούνται για την διερεύνηση των πεπραγμένων του άλλοτε πανίσχυρου Στ. Βλαστού, που έχουν καταγγείλει πλέον ακόμα και εργαζόμενοι από την παράταξη στην οποία ανήκει και ο ίδιος!

Μάλιστα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας λένε πως είναι «είναι τελειωμένη υπόθεση» ενώ οι φήμες λένε ότι εξετάζονται ήδη υποψήφιοι αντικαταστάσεις καθώς «μετράει» μέρες στην ΕΤΑΔ.

Αληθεύει ότι μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές εταιρείας της χώρας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την συμφωνία για την «μεταγραφή» υψηλόβαθμου στελέχους της αγοράς με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό;

Είναι από τις λεγόμενες «μεταγραφές…αεροδρομίου», δηλαδή από αυτές που ξεσηκώνουν τα πλήθη, ενθουσιάζουν τους οπαδούς και δικαιώνουν με την απόδοσή τους επενδυτές και αναλυτές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ