Sniper: Οι δύο σούπερ εξαγορές, το νέο ναυτιλιακό ομόλογο και το σενάριο για «squeeze out» στην «Νίκας»

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Δύο μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων από αμερικανικές πολυεθνικές εταιρειών ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου Άλεξ Πατέλης. Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει επιγραμματικά: «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων».

Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου τηρείται εχεμύθεια και απόλυτη μυστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή…διαρροών ακόμα και για τους κλάδους από τους οποίους προέρχονται οι δύο εταιρείες, φημολογείται από χθες το βράδυ πως και οι δύο συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υπογραφεί ήδη τα συμβόλαια.

Επίσης όπως μαθαίνει ο «Sniper» η πρώτη συμφωνία θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο ή το αργότερα το πρωί της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας ενώ η δεύτερη μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κάθε συμφωνία ισοδυναμεί με μία σημαντική επένδυση με αμερικανικά κεφάλαια και δεν είναι απλές συναλλαγές με εξαγορά μετοχών.

Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ιστορική αλλαντοβιομηχανία «Νίκας» σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την εισαγωγή της, μετά την κατάθεση δημόσιας πρότασης από την κυπριακή επενδυτική εταιρεία Cryred Investments (ελεγχόμενη επισήμως από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο) για την εξαγορά όλων των εν διασπορά μετοχών (2.632.919 μετοχές) που ισοδυναμούν με το 4,95% και βρίσκονται στα χέρια μικρομετόχων και μεμονωμένων επενδυτών.

Με δεδομένο πως προσφέρει αντίτιμο 1,24 ευρώ ανά μετοχή, η αξία της εξαγοράς του 100% των μετοχών της «Νίκας» υπολογίζεται περίπου στα 3,26 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν αναλυτές και χρηματιστές, όποιοι μικρομέτοχοι αρνηθούν να πουλήσουν τις μετοχές τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης, τότε θα τις αποκτήσει…υποχρεωτικά, καθώς μετά από σχετικό αίτημα προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα ασκήσει το δικαίωμα του «squeeze out» .

Την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ.ευρώ πενταετούς διάρκειας που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η ναυτιλιακή Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένουν τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για να ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.

Το τρίτο ναυτιλιακό ομόλογο (μετά τις εκδόσεις της Costamare Participations PLC του Κ. Kωνσταντακόπουλου και της Capital Product Partners/CPLP του Β. Mαρινάκη) προέρχεται από μία εκ των πλέον ισχυρών ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών της Γουόλ Στρήτ και μάλιστα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) από το 2008.

Η Safe Bulkers έχει κεφαλαιοποίηση 493 εκατ. δολαρίων, διαθέτει 42 φορτηγά πλοία και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος, με στόχο την ανανέωση του στόλου της.Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 9 νέα πλοία είναι υπό ναυπήγηση, ενώ ήδη απέκτησε ακόμα τέσσερα πλοία και ένα τον προηγούμενο μήνα το οποίο θα παραλάβει στα τέλη του 2023, όταν θα ολοκληρωθεί η ναυπήγησή του.

Οι φήμες λένε πως έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση ναυτιλιακού ομολόγου το οποίο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εκδηλώσει η ναυτιλιακή Τsakos Εnergy Navigation (της οικογένειας Τσάκου), ενώ φάκελο για την υποβολή ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση δεύτερου -αυτή την φορά «πράσινου»- ομολόγου λέγεται πως προετοιμάζει πυρετωδώς και η Costamare, σε συνεργασία με τους αναδόχους (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Euroxx Χρηματιστηριακή).

Μετά την συμφωνία πώληση των μετοχών (52,07%) της εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας Trastor την Παρασκευή στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι τιμήματος 98 εκατ. ευρώ που κατείχε μέσω της WRED LLC, το αμερικανικό επενδυτικό fund Värde Partners ετοιμάζεται πυρετωδώς να ρευστοποιήσει και την συμμετοχή του (31,7%) στη Lamda Malls (Golden Hall, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos) που ανήκει στην Lamda Development.

Η επενδυτική εταιρεία απέκτησε μετοχικό ποσοστό της Lamda Malls τον Απρίλιο του 2017, επενδύοντας συνολικά 61,3 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόβλεψη για δικαίωμα πρώτης προτίμησης στον εισηγμένο όμιλο της Lamda Development. Και οι φήμες λένε πως οι Αμερικανοί έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές- και μάλιστα γνωστά ονόματα- αλλά όχι με την διοίκηση του εισηγμένου ομίλου.

Ωστόσο, οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως η Värde Partners δεν αποχωρεί άμεσα από την ελληνική αγορά, επιδιώκοντας απλά την αποκόμιση σημαντικών κερδών μετά από την εξαετία περίτεχνων κινήσεων και αναμονής αλλά διαφοροποιεί σημαντικά την στρατηγική της επιλέγοντας κλάδους που θα γνωρίσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην χώρα μας τα επόμενα 4-5 χρόνια. Κι αυτό θα ξεκαθαρίσει -εκτός απροόπτου- μέσα στους επόμενους μήνες…

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το βρετανικό fund CVC Capital Partners καθώς την περασμένη εβδομάδα (20/1) κατατέθηκε επίσημη αίτηση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DgComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέταση της συμφωνίας της πώλησης του 90,01% των μετοχών της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, αν η αρμόδια επιτροπή κρίνει ότι δεν πλήττεται ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά θα εκδώσει απόφαση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, δίνοντας την έγκριση για την υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αν όμως χρειαστεί να εξεταστεί ενδελεχώς η συμφωνία CVC-Εθνικής Τράπεζας και διερευνηθούν οι καταγγελίες ανταγωνιστών και άλλων εμπλεκομένων (π.χ. συλλόγων εργαζομένων), η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ως και 6 μήνες…επιπλέον.

Σε αυτή την περίπτωση, θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τις δύο πλευρές για όσα θέματα κριθούν ως σοβαρά προς αξιολόγηση και είναι πολύ πιθανόν η έγκριση να συνοδεύεται με δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις, για την αποδοχή των οποίων θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία.

Κι αυτή η…επιπλοκή μπορεί να είναι σημαντική καθώς σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων (όπως το Bloomberg) η CVC Capital Partners βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Morgan Stanley για την ανάθεση της διαδικασίας εισαγωγής (μέσω δημόσιας προσφοράς) της επενδυτική εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Ασφαλιστική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ