Sniper: Ο νέος CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα «παζάρια» της HSBC και τα…σενάρια για την Trastor

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Διευθ. Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ενδεχομένως την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σήμερα είναι προγραμματισμένες οι τελικές συνεντεύξεις των τριών υποψηφίων, που περιλαμβάνει η «short list» της Egon Zehnder (Ευθύμιος Κυριακόπουλος, Γιάννος Κοντόπουλος, Nils Melngailis) και διάλεξε με τα…χεράκια του ο Ανδρέας Γαβριηλίδης.

Αύριο προβλέπεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο να ακούσει την εισήγηση της Επιτροπής Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων (nomination committee) και να ληφθεί πλειοψηφικά (από τους…εκλεκτούς του Σωκράτη Λαζαρίδη) η απόφαση, που θα ανακοινωθεί -εκτός απροόπτου-και επίσημα την Δευτέρα.

Στην χρηματιστηριακή αγορά όμως τα ονόματα των υποψηφίων μόνο ενθουσιασμό δεν…σκόρπισαν και ουδείς θεωρείται σούπερ περίπτωση, που μπορεί με το κύρος, τις γνώσεις, την εμπειρία του και την διεθνή του δικτύωση να αλλάξει τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει χάσει το τρένο των εξελίξεων προ ετών και απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις και βαθιές τομές για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που πολλοί χρηματιστές χαρακτηρίζουν τραγική.

Η σύγκριση αυτών των τριών βιογραφικών με τα αντίστοιχα του CEO του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου Ραφαέλε Τζερουσάλμι και του Διευθ. Συμβούλου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (και πρώην βετεράνου της Goldman Sachs) Ντέιβιντ Σουίμερ, αποτελεί σχεδόν…ιεροσυλία και προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό. Σε κάποιους και άφθονα γέλια….

Με την ευκαιρία, το μεγάλο φαβορί ο κύριος Γιάννος Κοντόπουλος είναι στέλεχος του Ελβετικού χρηματοπιστωτικού ομίλου της UBS στο Λονδίνο ή πρώην Partner (και Chief Macro Strategist) της αγγλικής εταιρείας αναλύσεων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων CQS LLP που υπέβαλλε την παραίτησή του (περιέργως) στις 31 Δεκεμβρίου και έγινε αποδεκτή στις 5 Ιανουαρίου του 2022;

Με άνετη υπερκάλυψη προσφορών πάνω από 3 φορές θα ολοκληρωθεί σήμερα η έκδοση του ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ της Premia Properties και όπως λένε οι στελέχη της αγοράς υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που το βιβλίο προσφορών θα δέχεται αιτήματα από επενδυτές μέχρι αργά το απόγευμα. Δηλαδή, κυριολεκτικά ως την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του εύρους απόδοσης (2,70% και 3,10%) που είχε καθοριστεί για την συγκεκριμένη έκδοση, δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο των ελληνικού real estate.

Εκπνέει σήμερα η παράταση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της ελληνικής HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς και δεν αποκλείεται ως το απόγευμα να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Όμως, στο Λονδίνο λένε πως το βασικό «αγκάθι»- ή μάλλον ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια- για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η επιμονή της αγγλικής πλευράς για την ανάληψη του κόστους (της πλουσιοπάροχης) αποζημίωσης των μελών της διοίκησης της θυγατρικής και υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών που θα κληθούν να αποχωρήσουν.

Μία «λεπτομέρεια» που μπορεί να χαλάσει την συμφωνία αφού ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την διαδικασία με επιτυχία, χωρίς να υποχωρεί όμως σε κάθε αίτημα της HSBC που δεν πληρεί τους όρους της τελικής πρότασης. Ειδικά όταν αφορά σε τραπεζικά στελέχη που φέρουν ευθύνη για την κακή κατάσταση της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου και δεν αποτελούν ουσιαστικά «περιουσιακό στοιχείο».

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Trastor για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού (και μέχρι παρασχεθεί ενημέρωση αναφορικά με την πιθανή ολοκλήρωση και τους όρους της συναλλαγής ανάμεσα στην αμερικανική WRED LLC και την Τράπεζα Πειραιώς) επιβλήθηκε με αστραπιαίες κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά την χθεσινή ανακοίνωσης περί διαπραγματεύσεων από την διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας.

Η WRED LLC είναι βασικός μέτοχος της Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. καθώς ελέγχει το 52,07% των μετοχών της και πίσω της βρίσκεται το αμερικανικό fund Värde Partners (έμμεσα οι εταιρείες Värde Partners, Inc. και Värde Partners, L.P. που υπάγεται στην αγγλική Värde Partners Europe Limited) ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 44,7768%.

Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο η Trastor να παραμείνει για αρκετό καιρό στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το πιθανότερο ενδεχόμενο (και όχι απλά σενάριο) είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την διαγραφή της από τον κατάλογο των εισηγμένων εταιρειών…

Και ένα ωραίο κουίζ για το σαββατοκύριακο: ποιος γνωστός επιχειρηματίας (και μεγαλομέτοχος εισηγμένης) με το…προσωνύμιο ο «ψιλικατζής με τα κινέζικα» έκανε έξαλλους δεκάδες Έλληνες εφοπλιστές με τις δηλώσεις του κατά την διάρκεια πρόσφατης γενικής συνέλευσης για όσα υποτιμητικά είπε για τους πλοιοκτήτες της ποντοπόρου ναυτιλίας, με αποτέλεσμα στον Πειραιά να τον αποκαλούν (ειρωνικά) πλέον «ελεεινή ζητιάνα …κιβωτίων»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ