Sniper: Οι επενδύσεις της TUI Group στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός της Lamda Development και η…σκοτεινή «αντεπίθεση» του Μασούτη

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019 στον διεθνή τουρισμό εξέφρασε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο CEO της TUI Group Φριτς Γιούσεν, με αφορμή την συνεργασία της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και του γερμανικού tour operator καθώς και την ίδρυση του πρώτου εργαστηρίου (Co-Lab) στη Ρόδο για τον επωφελή «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα και θα αποτελέσει έναν από τους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης» δήλωσε ο Γερμανός επιχειρηματίας και κορυφαίος μάνατζερ του τουρισμού, πλέκοντας το εγκώμιο στον επαγγελματισμό και τη φιλοξενία των Ελλήνων καθώς και την υποδειγματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, σε συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια τον περασμένο Οκτώβριο είχε προχωρήσει ένα..βήμα παρακάτω, λέγοντας ευθέως: «Η Ελλάδα ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τον όμιλο το 2021.Είμαστε αισιόδοξοι για την καλοκαιρινή σεζόν του 2022 στους ελληνικούς προορισμούς. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός για τον όμιλο στις αγορές όπου δραστηριοποιείται».

Όσον αφορά στα έξοδα για την λειτουργία του φορέα με την επωνυμία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από την TUI Group αλλά και το TUI Care Foundation.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση της Lamda Development στην επιλογή ανάδοχου για τα έργα υποδομών (υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, οδικά δίκτυα, πεζοδρόμια, αντιπλημμυρικά και λιμενικά έργα για το τμήμα της πρώτης φάσης) στο Ελληνικό μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων από τους ομίλους και τα σχήματα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Άκτωρ-Αρχιρόδον και Intrakat-Wade Adams-Mytilineos) που υπέβαλλαν προσφορές στις 13 Δεκεμβρίου.

Για αυτό το σκοπό έχουν εκπονηθεί πάνω από 100 ειδικές επιμέρους μελέτες και έχουν προσληφθεί ήδη η γαλλική Setec ως ανεξάρτητος μηχανικός και η αμερικανική Hill International ως project μanagement consultant (PMC) με εξειδίκευση το construction administration. Δύο εξειδικευμένες εταιρείες με διεθνή φήμη.

Στην τελευταία μάλιστα εργάζονται δύο Έλληνες με εξαιρετικές διακρίσεις και…διαπιστευτήρια από κολοσσιαία έργα: ο Project Director της μητρικής Τάσος Κόλλιας κι ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Αλειφτήρας.

Στον κατασκευαστικό τομέα πάντως αυτή την εβδομάδα η αγωνία έχει επικεντρωθεί στην επίσημη ανακοίνωση των σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ ύψους 4,7 δισ. ευρώ η οποία (μετά την τελευταία…απρόσμενη αναβολή) αναμένεται εναγωνίως την Παρασκευή.

Ουσιαστικά αφορά σε έξι έργα για τη διασύνδεση των σημαντικότερων λιμανιών της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα) με το σιδηροδρομικό δίκτυο με στόχο να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως διαμετακομιστικός κλάδος εμπορευμάτων και φορτίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν σίγουρες θεωρούνται οι συμμετοχές από τις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat, Mytilineos-Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom, ενώ ακούγεται ότι υπάρχει και τέταρτος υποψήφιος-έκπληξη. Και όλα θα κριθούν στις 10 το πρωί που λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή των σχετικών φακέλων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Την πρώτη κίνηση της…αντεπίθεσης για την κατάκτηση ηγετικής θέσης στον χώρο των σούπερ μάρκετ κάνει η αλυσίδα «Μασούτης», υιοθετώντας πρακτικές και στρατηγικές από startup του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασκευάζει στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής το πρώτο «dark store» με αποθηκευτικό χώρο 1700 τετραγωνικών για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών του Λεκανοπεδίου.

Όπως λένε οι φήμες, το σχέδιο του (με…βρετανικές και αμερικανικές «ρίζες») είναι να αναπτύξει τρία «dark stores» στην Αττική όπου από το περασμένο τρίμηνο δεν διαθέτει πλέον κεντρικές αποθήκες ή logistic center καθώς και ένα «dark store» στην Θεσσαλονίκη σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Λεκτικό ρεσιτάλ έδωσε και πάλι στην χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο ιδρυτής και Διευθ. Σύμβουλος της αλυσίδας Jumbo, Απόστολος Βακάκης. «Θανατηφόρες» ατάκες…διανθισμένες με βαθυστόχαστα συμπεράσματα αυτοσχέδιων αναλύσεων και «αποστάγματα σοφίας». Ως συνήθως με το δικό του ιδιαίτερο στυλ.

Συγκρατήστε ορισμένα από τα πιο…πετυχημένα: «Το αυτονόητο δεν είναι μελλοντολογία είναι μια εφηρμοσμένη πρακτική λογική…Άρα θα δεχθώ μόνο τον τίτλο του ιχνηλάτη», «Δεν υπάρχει τρένο χωρίς ατμομηχανή και η ατμομηχανή είναι ο καταναλωτής» και «προσομοιάζουμε με αιχμαλώτους πολέμου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αποσκελετωμένοι αλλά υγιέστατοι»!

Ανακοίνωσε επίσης αύξηση τζίρου για το 2021, ενισχυμένη μερισματική πολιτική (ως δέλεαρ στους επενδυτές και τους μετόχους που γκρινιάζουν εδώ και χρόνια) και άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και σε τρεις χώρες, εκ των οποίων στην μία μέσω συμφωνίας franchise.

Για τις ελλείψεις σε προϊόντα, τα άδεια ράφια σε αρκετά καταστήματα, τα προβλήματα στις ηλεκτρονικές παραγγελίες (και γενικά με την λειτουργία του… απαρχαιωμένου eshop), τις πρόσφατες καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες επιπέδου «ρωμαϊκής γαλέρας» και τον εσωτερικό κανονισμό, όμως ο λαλίστατος και πνευματώδης Mr. Jumbo…ούτε λέξη.

Αντιδράσεις προκαλεί στην εγχώρια αγορά ενέργειας η εξαγορά της Solar-Konzept Greece με το χαρτοφυλάκιο ισχύος 800 MW από τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο της ΕΝΙ -και από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – μέσω της θυγατρικής της Plenitude (πρώην Eni Gas e Luce).

Όχι μόνο γιατί η κίνηση αυτή σηματοδοτείται η είσοδος του ιταλικού ομίλου στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά κυρίως για την ενίσχυση της ΖΕΝΙΘ, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι από τις 20 Ιουλίου 2018 η ΕΝΙ.

Ουσιαστικά, αλλάζουν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά όπως λένε πολλοί ξένοι αναλυτές, με βάση τις κινήσεις τους ιταλικού πολυεθνικού κολοσσού στην Ισπανία και την Γαλλία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ