Sniper: Η νέα εποχή της Wind, τα φιλόδοξα σχέδια της United Group και η απρόσμενη συμφωνία της Fourlis

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σε άλλο...επίπεδο πέρασε από η Wind Hellas μετά την επίσημη ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον όμιλο της United Group που ανακοινώθηκε επίσημα χθες μαζί με τις πρώτες διοικητικές αλλαγές, όπως την αποχώρηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της διοίκησης Νάσου Ζαρκαλή και τον διορισμό ως νέου CEO του Χάρη Κυριακόπουλου, ο οποίος κατείχε προηγουμένως την θέση του Γεν.Οικονομικού Διευθυντή της εταιρίας.

Πριν την συμφωνία του περασμένου Αυγούστου (με την BC Partners που ηγείται ο καταξιωμένος Νίκος Σταθόπουλος) η WIND είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2020 -και είχε επιβεβαιώσει τον περασμένο Ιούνιο - ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, με το σημαντικότερο ποσοστό των κεφαλαίων να προορίζεται για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και οπτικών ινών.

Χθες η United Group αποκάλυψε πως το επενδυτικό της πλάνο για τη νέα Wind (καθώς σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα ονομασία της και η διαδικασία ενοποίησης με την Nova) για τα επόμενα 5 χρόνια είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπερδιπλάσιες επενδύσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα αφού προβλέπονται κεφάλαια 260 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και κάλυψη των αρχικών επενδύσεων μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Συνολικά, η United Group έχει επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Nova (πρώην Forthnet) μέσα σε λίγους μήνες εντός του 2021, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά την τελευταία δεκαετία.Συνεπώς, αθροιστικά οι επενδύσεις του ολλανδικού ομίλου θα αγγίξουν τα 3 δισ.ευρώ.

Και ακόμα ο Νίκος Σταθόπουλος (της BC Partners) δεν έχει οριστικοποιήσει το τελικό του πλάνο για την συνδρομητική τηλεόραση και τον τομέα του ψηφιακού περιεχομένου.

Όσον αφορά στον Νάσο Ζαρκαλή που επισήμως «θα παραμείνει για το επόμενο τρίμηνο Σύμβουλος Διοίκησης», προκειμένου να «συμβάλει (ομαλή) στην επιχειρησιακή μετάβαση» όπως αναφέρουν πληροφορίες εξασφάλισε ένα ποσό περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ καθώς εκτός από την νόμιμη «αποζημίωση» του μετά από 12 χρόνια στην ηγεσία της Wind, παραχώρησε όλες τις μετοχές της εταιρείας που είχε αποκτήσει τόσο ως δικαιώματα προαίρεσης (stock options) όσο και από απευθείας συναλλαγές σε αυτό το χρονικό διάστημα.Not bad...

Σύμφωνα με ολλανδικά δημοσιεύματα, η United Group που έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ (και όχι στην Σερβία όπως λανθασμένα αναφέρεται πολύ συχνά στην Ελλάδα) εξασφάλισε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξαγοράς της Wind Hellas σε χρόνο-ρεκόρ.

Μάλιστα, προχθές (11/1) ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αξιολόγησε με «B2» τα δύο ομόλογα που θα εκδώσει η United Group με εγγυήσεις της μητρικής Adria Midco BV, την οποία ίδρυσε το 2013 το αμερικανικό επενδυτικό fund Kohlberg Kravis Roberts (γνωστό στην Ελλάδα και ως «KKR») για την εξαγορά του ολλανδικού ομίλου και τον Σεπτέμβριο του 2018 παραχώρησε έναντι 2,6 δισ.ευρώ στο βρετανικό επενδυτικό σχήμα BC Partners.

Η πρώτη ομολογιακή έκδοση είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ με οκταετή διάρκεια (λήξης 2030) και η δεύτερη έκδοση ύψους 400 εκατ. ευρώ με επταετή διάρκεια (λήξης 2029). Με αυτό τον τρόπο θα καταβληθούν άμεσα τα 980 εκατ. ευρώ του αντιτίμου της εξαγοράς της Wind στους μετόχους του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου ενώ η αποπληρωμή του ποσού θα γίνει σταδιακά,με ιδιαίτερα δελεαστικό επιτόκιο για τους ξένους επενδυτές.

Άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων στα συστήματα πληροφορικής για τον τομέα της Υγείας φημολογείται πως σχεδιάζει η διοίκηση της Epsilon Net, μετά την είσοδό της στην αγορά της διαχείρισης και υποστήριξης φαρμακείων μέσω της εξαγοράς της CSA (με ποσοστό 100%) έναντι ποσού 2,73 εκατ. ευρώ.

Αλλά δεν θα είναι και η μοναδική κίνηση του ομίλου πληροφορικής μέσα στο 2022.«Τα σπουδαία έπονται», λένε με νόημα όσοι γνωρίζουν τα σχέδια του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της εισηγμένης Γιάννη Μίχου...

Η χθεσινή ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας του Ομίλου Fourlis με την βρετανική εταιρεία Holland & Barrett αποτέλεσε μία (ιδιαίτερα ευχάριστη) έκπληξη για τους περισσότερους επενδυτές και μετόχους της εισηγμένης. Ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την συγκεκριμένη συμφωνία, που δίνει την δυνατότητα να αναπτύξει δίκτυο φυσικών καταστημάτων και eshop στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Η Holland & Barrett είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων υγιεινής διατροφής στη Μεγάλη Βρετανία και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με περισσότερα από 1.300 καταστήματα σε 16 χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ν.Αφρική, Σιγκαπούρη, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χονγκ Κονγκ, Κίνα,κ.α.).

Όπως λένε οι φήμες πίσω από την συγκεκριμένη συμφωνία κρύβεται η αντιπρόεδρος του ομίλου (και μέτοχος με ποσοστό 17,3692%) Δάφνη Φουρλή, η οποία έχει πάθος με την υγιεινή διατροφή και την άθληση.

Με την ευκαιρία, υπόμνημα με τις διευκρινίσεις και τα επιχειρήματα περί νόμιμων κινήσεων και πράξεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπέβαλλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νομικό επιτελείο της Reggeborgh Invest (και βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ),απαντώντας αναλυτικά στις κατηγορίες περί πρακτικών συντονισμού με άλλους μετόχους του εισηγμένου ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπόμνημα θα υποβάλλει και η πλευρά της βελγικής (ολλανδικών συμφερόντων) Atlas BV πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο επιχειρηματίας (και μέτοχος-στέλεχος της Αρχιρόδον BV) Ηλίας Λιανός, ο οποίος όπως αποδείχτηκε πρόσφατα κατείχε τις μετοχές που φαινομενικά είχε αποκτήσει η κυπριακή –λιβανέζικης ιδιοκτησίας- τράπεζα Astrobank.

Άλλωστε την επιστολή κλήσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρέλαβε αντίκλητος πληρεξούσιος δικηγόρος λόγω...σοβαρών επαγγελματικών υποχρεώσεων του ιδίου.