Sniper: Η «αντίστροφη μέτρηση» για την Reggeborgh, το ομόλογο της Premia και τις προσφορές του «Marina Tower» στο Ελληνικό

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής υπομνήματος ή συμμετοχής στην ακροαματική διαδικασία (έρευνα) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις κατηγορίες συντονισμού ενεργειών με το βελγικό (ολλανδικών συμφερόντων) fund Atlas BV στην εισηγμένη Ελλάκτωρ φημολογείται πως θα υποβάλλει -όπως έχει δικαίωμα- η πλευρά της ολλανδικής Reggeborgh Invest, μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τις…Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).

Η αρχική προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα αλλά τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν την στενή συνεργασία των δύο μετόχων της Ελλάκτωρ στο Βέλγιο, κατέχοντας μετοχές (με ποσοστά 70%-30%) και την συνδιαχείριση της επενδυτικής εταιρείας AtlasInvest Upstream αλλάζουν τα δεδομένα.

Ειδικά σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου στην οποία αποκαλύπτεται ότι η Astrobank δεν ήταν κάτοχος αλλά διαχειριστής για λογαριασμό του επιχειρηματία Ηλία Λιανού (μέτοχο της ολλανδικής Αρχιρόδον).

Ακόμα και τα στοιχεία από τις συναλλαγές μετοχών της…ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως ακούγεται εντόνως εξετάζονται πλέον από την εποπτική αρχή της χώρα μας υπό «νέο πρίσμα»…

Με ή άνευ παράτασης πάντως η «αντίστροφη μέτρηση» για την Reggeborgh έχει ξεκινήσει και η διαδικασία θα προχωρήσει σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, παρά τις απειλές μέσω εξωδίκων και τις συναντήσεις…επίδειξης ισχύος στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και (άνευ ανακοίνωσης) με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, κι ο Ηλίας Λιανός με την σειρά του, θα πρέπει πλέον να εξηγήσει πειστικά στην ελληνική εποπτική αρχή τόσο γιατί απάντησε ψευδώς στην αρχική έρευνα όσο και για τον πραγματικό του ρόλο στις αγοραπωλησίες μετοχών μεταξύ Reggeborgh και Atlas υπό την…προκάλυψη της κυπριακής (λιβανέζικων συμφερόντων) τράπεζας.

Ωστόσο, η ολιγοήμερη παράταση μπορεί τελικά να αποδειχτεί χρήσιμη και για την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες περί φακέλων από την Ολλανδία και το Βέλγιο, με έγγραφα με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τα οποία βεβαίως θα χρειαστούν οπωσδήποτε μετάφραση από τα Ολλανδικά και τα Γαλλικά, αντίστοιχα.

Πυρετωδώς λέγεται πως εργάζονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη και οι σύμβουλοι της Premia Properties για την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατά κύριο λόγο την περαιτέρω επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης. Η απόφαση της διοίκησης είχε επιβεβαιωθεί τον περασμένο Οκτώβριο από τον Διευθ. Σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο και το αρχικό πλάνο του βασικού μετόχου (εκ Σουηδίας) Ηλία Γεωργιάδη ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου η Premia Properties έχει προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά και σε είδος (ακίνητα).

Μία ακόμα εξαγορά ανακοίνωσε χθες η Entersoft μετά την απόκτηση της Wedia τον περασμένο Μάρτιο και της Optimum τον Δεκέμβριο του 2020, συνεχίζοντας την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών και προϊόντων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης «LOG ON» με συνολικό αντίτιμο 1,3 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Entersoft βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες πληροφορικής και λογισμικού με σκοπό την επέκτασή της και σε νέες αγορές και την αύξηση των λύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η παρουσίαση των προσφορών από τις πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες και τα σχήματα (κοινοπραξίες) για την κατασκευή και την ανέγερση του εμβληματικού ουρανοξύστη της μαρίνας του Ελληνικού (ή «Marina Tower»), μετά την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε τον περασμένο μήνα από την Lamda Development. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερων απαιτήσεων και προδιαγραφών αξίας 250 εκατ.ευρώ, το οποίο όμως αναμένεται να αποφέρει στην εταιρεία του Ελληνικού πάνω από 0,5 δισ.ευρώ έσοδα.

Με την ευκαιρία, σχεδόν 5.453,75 ευρώ κοστίζει σήμερα το κάθε τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος στον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, στο υπερπολυτελές συγκρότημα «Burj Khalifa» του Ντουμπάι, που υφώνεται στα 829,8 μέτρα πάνω από τους δρόμους της πλέον σύγχρονης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και μάλιστα η τιμή ανά τμ (για την ακρίβεια,τετραγωνικό πόδι) είναι πλέον αυξημένη κατά 23% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 λόγω εκρηκτικής ζήτησης από Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα πολυτελή διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν στον ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων «Marina Tower» που προβλέπεται να είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα και ανάμεσα στα πέντε υψηλότερα κτίρια στην περιοχή της Μεσογείου όταν ολοκληρωθεί το 2025;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Lamda Development, από 7.500 ευρώ έως και 26.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αναλόγως την θέση, την θέα και κυρίως τον όροφο. Για παράδειγμα, στον 10ο όροφο σε διαμέρισμα που βορειανατολική θέα η τιμή έχει οριστεί στα 8.395 ευρώ ανά τετραγωνικό και αν έχει προσανατολισμό νοτιοδυτικά (και συνεπώς καλύτερη θέα) στα 9.855 ευρώ. Τα ακριβότερα θα είναι τα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου με θέα το ηλιοβασίλεμα καθώς κοστολογούνται στα 26.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο τελικός στόχος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, που εγκρίθηκε από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της εισηγμένης στις 17 Δεκεμβρίου. Με δεδομένο πως το διοικητικό συμβούλιο έλαβε εξουσιοδότηση να προχωρήσει στις διαδικασίες για την άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού ως 3 φορές μεγαλύτερου του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, εξετάζονται οι λεπτομέρειες για όλα τα πιθανά σενάρια.

Έτσι, αν και αρχικά οι εκτιμήσεις ήθελαν την αύξηση να κυμαίνεται περίπου στα 40-45 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια να κυκλοφορούν πληροφορίες περί άτυπης συμφωνίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, οι τελευταίες φήμες αναφέρουν πως εξαιτίας των αναπτυξιακών πλάνων και επιχειρηματικών σχεδίων για δυναμική επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με την βολιδοσκόπηση θεσμικών επενδυτών κυρίως από το εξωτερικό, ο στόχος…κινείται πλέον μεταξύ 100 και 120 εκατ.ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως εγκεκριμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, με το επικρατέστερο σενάριο να δείχνει τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τέλος για σήμερα με την..γκάφα της εξαγοράς αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας από την βασική μέτοχο της Nova, την United Group (ελεγχόμενη από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου) έναντι ποσού 100 εκατομμυρίων στερλινών.

Η απόκτηση των μετοχών της Σαουθάμπτον έγινε από την επενδυτική εταιρεία του Λονδίνου Sport Republic, που ιδρύθηκε από τον πρώην διευθυντή της Μπρέντφορντ Ράσμους Ανκερσεν και τον (Δανό) συμπατριώτη του αναλυτή Χένρικ Κράφτ και ελέγχεται από την Sport Republic Holding, στην οποία βασικός χρηματοδότης, συν-διευθυντής και μέτοχος είναι ο Σέρβος (με διαβατήριο Μάλτας αλλά μόνιμος κάτοικος Ελβετίας) δισεκατομμυριούχος Ντράγκαν Σόλακ.

Ο τελευταίος είναι ιδρυτής, μέτοχος (μειοψηφίας) και νυν Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της United Group αλλά μετά την αποχώρησή του από την θέση του Διευθ. Συμβούλου το 2008 έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επενδύσεις και εξαγορές μέσω άλλων εταιρικών σχημάτων και επενδυτικών εταιρειών.

Όμως, στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (80%) της Σαουθάμπτον από τον Κινέζο επιχειρηματία Γκάο Γισένγκ, όπως αναφέρουν όλα τα βρετανικά δημοσιεύματα, ουδεμία σχέση είχε η BC Partners, η United Group και φυσικά η ελληνική Nova. Στην Ελλάδα πολλοί βιάστηκαν λανθασμένα να συνδέσουν την αγγλική ομάδα με την Nova και κυρίως με τον Νίκο Σταθόπουλο, που είχε ενδιαφερθεί πριν από 9-10 μήνες για την ιταλική Ίντερ Μιλάνου που ελέγχεται από τον κινεζικό όμιλο Suning Holdings...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ