Sniper: Το εξώδικο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η νέα εξαγορά της Intrakat και τα «μυστήρια» με την Lamda Development

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα προχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι του ολλανδικού fund της Reggeborgh Invest, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Ελλάκτωρ με ποσοστό 30,526%.

Η εταιρεία απέστειλε επίσημα εξώδικο (για την ακρίβεια, εξώδικη επιστολή -διαμαρτυρία) προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη λήψη απόφασης περί διενέργειας ελέγχου της για συντονισμένη δράση με την Atlas BV στα διοικητικά και μετοχικά θέματα του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι έχει υποβάλλει ήδη σαφείς απαντήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα ζητήματα της υποτιθέμενης συντονισμένης δράσης και ουδεμία τέτοια συνεργασία υφίσταται, ενώ τονίζεται πως εξαιτίας της φημολογίας περί έκδοσης απόφασης υφίσταται βλάβη τόσο η ίδια όσο και εισηγμένη εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Τα πιο σημαντικά σημεία της εξώδικης επιστολής είναι πως η Reggeborgh Invest διαμαρτύρεται για «διακριτική και εχθρική αντιμετώπισή της ως κοινοτικού επενδυτή κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και ελληνικού δικαίου» και για αυτό «επιφυλάσσεται να αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη των εννόμων συμφερόντων της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια δικαιοδοσία».

Την τελευταία φράση την εκλαμβάνει ο καθένας όπως πιστεύει: απλή ενημέρωση, προειδοποίηση, άσκηση πίεσης στα μέλη της διοίκησης, διαμόρφωση κλίματος για την συνέχεια της υπόθεσης, έμμεση απειλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Reggeborgh Invest ισχυρίζεται πως δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση όσον αφορά σχετική απόφαση, ούτε έχει λάβει οποιαδήποτε πρόσκληση παρουσίασης ή υποβολής των θέσεων της για την υπόθεση.

Σημαντική…λεπτομέρεια. Την δημοσιοποίηση της αποστολής του εξωδίκου της ολλανδικής εταιρείας ανέλαβε γνωστή εταιρεία δημοσίων σχέσεων και όχι επισήμως οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα ή επίσημα η εταιρεία με ανακοίνωσή της, όπως είθισται στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διακριτικά και επιλεκτικά για άλλη μία φορά…

Πάντως αποκτάει ιδιαίτερη σημασία πως στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς και μέλη της κυβέρνησης εξέφραζαν (έστω και ανεπίσημα) την ικανοποίησή τους για τη θεσμική στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με γνώμονα την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία των επενδυτών.

Σε αντίθεση με την υπόθεση Folli Follie όταν επί εβδομάδες άλλα μέλη της διοίκησης της εποπτικής αρχής έκαναν διακοπές και άλλα ότι…δεν διάβασαν εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες!

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην κατασκευαστική αγορά πολλοί λένε πως τελικά φαίνεται να δικαιώνεται απόλυτα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης για την στάση του απέναντι στους Ολλανδούς για την τριετία που κατείχαν μετοχές της εισηγμένης και μέχρι την ανακοίνωση της αποεπένδυσης τους τον περασμένο Μάρτιο. Παθητικός μέτοχος και μόνον…

Τα «μυστήρια» στην Lamda Development συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, όπως και οι αποχωρήσεις σημαντικών και υψηλού επιπέδου στελεχών. Τον Απρίλιο παραιτήθηκε (μετά από 17 χρόνια στην εταιρεία) ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης. Την περασμένη Παρασκευή παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά (μετά από 14 χρόνια) o Διευθυντής Σχεδιασμού και Κατασκευών για το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού Δημήτρης Ζωντανός αλλά επί ημέρες δεν υπήρχε επιβεβαίωση.

Χθες υπήρξαν έντονες φήμες πως έχει υποβάλλει την παραίτησή του και θα αποχωρήσει ο Ζήσιμος Δανηλάτος, ο οποίος είναι ο Διευθυντής Ανάπτυξης, Οικιστικού, Φιλοξενίας, Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Χώρων Εκπαίδευσης στο έργο του Ελληνικού. Μετά από 19 χρόνια στην εταιρεία…

Σε συνέδριο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης επανάλαβε με έμφαση την αποσίωση της εισηγμένης στην απολιγνιτοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση που θα δώσει νέα ώθηση στην εταιρεία. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το επιχειρηματικό πλάνο για την ερχόμενη πενταετία περιλαμβάνει επενδύσεις σε πολλούς τομείς (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και παραγωγή ενέργειας από απόβλητα/βιομάζα, κ.α.) οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ.

Αίσθηση πάντως έκανε και η τοποθέτησή του για την χρηματοδότηση νέων ενεργειακών έργων στην Ελλάδα αφού επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ για ξένα κεφάλαια…εν αναμονή επενδύσεων. Όπως είχε χαρακτηριστικά «Δεν είναι η χρηματοδότηση το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά funds που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ αλλά περιμένουν να γίνουν ξεκάθαροι οι κανόνες (στην χώρα μας) και να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο».

Η επέκταση της Intrakat στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεχίζεται δυναμικά, όπως είχε δηλώσει με έμφαση από τον περασμένο Ιούνιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Σουρέτης αρκετές φορές. Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε επίσημα η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «Καστρί Ευβοίας Α.Ε.», κατόχου άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο ισχύος 5ΜW στην περιοχή Καστρί της νότιας Ευβοίας.

Απορίες προκαλεί η μεγάλη κινητικότητα της μετοχής της Fourlis στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία εβδομάδα. Για την ακρίβεια από τις 26 Νοεμβρίου έχουν αλλάξει χέρια 3,154 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν σχεδόν στο 6% της εισηγμένης.

Άλλοι πιθανολογούν ότι πρόκειται για τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών, άλλοι για την αποεπένδυση ξένων funds και κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να είναι κινήσεις νέου «παίκτη» με στρατηγικό σχέδιο. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά είναι μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις…