Sniper: Τα «στοιχήματα» για την…Dory, ο ειδικός «συνεργάτης» της Εθνικής Τράπεζας και το παρασκήνιο στην Intrakat

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Εβδομάδα με έντονο τραπεζικό…άρωμα ξεκινάει σήμερα. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η οριστική απόφαση από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το περιζήτητο χαρτοφυλάκιο των («κόκκινων», ρυθμισμένων και ενήμερων) ναυτιλιακών δανείων με την επωνυμία «Dory» θα ληφθεί το απόγευμα (ή το αργότερο αύριο το μεσημέρι) εφόσον φέρεται να έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι αξιολογήσεις των προσφορών.

Τα «στοιχήματα» μέσα στο σαββατοκύριακο παρέμειναν σταθερά υπέρ των δύο μεγάλων φαβορί εξ’ Αμερικής: το μέγα fund Fortress (γνωστό και ως Fortress Investment Group) και η εταιρεία-κολοσσός στην διαχείριση εναλλακτικών επενδύσεων Davidson Kempner (DK).

Έτσι δεν αποκλείεται ως αύριο το βράδυ να υπάρξει και επίσημα, λιτή ενδεχομένως σε αυτή την φάση, επίσημη ανακοίνωση για τον μεγάλο νικητή της διαδικασίας και προτιμητέο επενδυτή…

Σήμερα τίθεται επίσημα σε ισχύ το νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης (εθελουσίας εξόδου) από την Εθνική Τράπεζα με πλήρη αποζημίωση και (γενναιόδωρο για τις εποχές) bonus μέχρι και 180.000 ευρώ, σχεδόν 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου.

Η πρώτη εθελουσία μέσα στην φετινή χρονιά είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 800 εργαζόμενοι της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΕΤΕ, το νέο πρόγραμμα θα κλείσει στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες πριν το τέλος του έτους και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στις αρχές Ιανουαρίου.

Με την ευκαιρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση δεν επιθυμούσε την είσπραξη ενός ποσού με την πώληση του τομέα εκκαθάρισης πιστωτικών καρτών και POS (με σκοπό να βελτιώσει απλώς την κερδοφορία της) αλλά την απόκτηση ενός στρατηγικού συνεταίρου/συνεργάτη με τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως η EVO Payments.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα δημιουργήσει ουσιαστικά μία κοινοπραξία (50%-50%) ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την αμερικανική EVO Payments όλες οι πλευρές εκτιμούν πως θα έχει επιτευχθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Η συμφωνία έχει μεν κλείσει αλλά απομένουν οι τελικές διευθετήσεις, ορισμένες λεπτομέρειες και βεβαίως οι απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες θεωρούνται θέμα λίγων εβδομάδων.

Πυρετώδεις ήταν τις τελευταίες ημέρες – ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο- οι προετοιμασίες στην Alpha Bank καθώς αύριο το απόγευμα (17.20) είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση (με αναλυτικό δελτίο Τύπου) από την διοίκηση της τράπεζας των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου και του εννεαμήνου του 2021.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Alpha Bank, μισή ώρα αργότερα (17.50) θα διεξαχθεί -μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας- και η επίσημη ενημέρωση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών. Κι από εκεί περιμένουν πολλοί στην αγορά ότι θα βγουν (από τις ερωτήσεις) και οι πραγματικές… ειδήσεις. Ενδεχομένως και μία έκπληξη…

Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα όμως και για την έναρξη της διαδικασίας για την έκδοση ομολόγου της Noval Properties ύψους 120 εκατ. ευρώ (7ετούς διάρκειας) για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων του ομίλου Viohalco.

Η Δημόσια Προσφορά θα διαρκέσει μόλις τρεις ημέρες καθώς αρχίζει την Τετάρτη το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα και όπως έχει ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί με την χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σήμερα περιμένουν με μεγάλη αγωνία σε όλο τον κόσμο και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου από τον όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ). Επιδόσεις, αποδόσεις και άλλα σχετικά στοιχεία, που ενθουσιάζουν τους λίγους αλλά εκλεκτούς επενδυτές που κατέχουν την αίσθηση…μεγαλείου που αποπνέει η ελληνική χρηματαγορά.

Έτσι τουλάχιστον έλεγαν χθες το απόγευμα σε γνωστό cafe-εστιατόριο της Γλυφάδας δύο διακεκριμένοι αναλυτές που αποτελούν μέλη της Ελληνικής χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Λονδίνου. Με πολύ διακριτικό τρόπο, βεβαίως…

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση κάλεσε τους μετόχους (την Παρασκευή το απόγευμα) η διοίκηση της Intrakat για τις 17 Δεκεμβρίου, με δύο θέματα ημερήσιας διάταξης και βασικό θέμα στο…μενού της ατζέντας τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Για την ακρίβεια, την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Αν και δεν υπήρχε καμία αναφορά σχετικά με το ύψος της ΑΜΚ, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσό 40-50 εκατ.ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις και δράσεις της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώνει μέσα στο 2021 η Intrakat. Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του περασμένου Απριλίου και τον περασμένου Ιουλίου, με αποτέλεσμα το μετοχικό της κεφάλαιο να ανέρχεται πλέον στο ποσό των 14,408 εκατ. ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ