Sniper: Οι «μνηστήρες» της «Dory», οι δικαιολογίες για το «φιάσκο» της Ελλάκτωρ και η… αποκάλυψη Τσαμάζ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι, μισή…ντουζίνα πραγματικοί επενδυτές αλλά όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες πως τα μεγάλα φαβορί για το χαρτοφυλάκιο των («κόκκινων», ρυθμισμένων και ενήμερων) ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς με την επωνυμία «Dory» είναι δύο αμερικανικοί κολοσσοί: το πανίσχυρο fund Fortress Investment Group των 45,5 δισ.δολαρίων και η παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων Davidson Kempner (DK) των 34 δισ.δολαρίων.

Μετά από μικρή καθυστέρηση η Noval Property (του ομίλου Βιοχάλκο) ανακοίνωσε επίσημα χθες την πολυαναμενόμενη έκδοση -και μάλιστα «πράσινου»- κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 120 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο τα κεφάλαια, που θα αντληθούν θα ενισχύσουν το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας συνολικής αξίας 316 εκατ.ευρώ για την απόκτηση ακινήτων (όπως κτίρια γραφείων με πιστοποίηση LEED ή BREEAM),κέντρων logistics, τουριστικών καταλυμάτων και ειδικών έργων αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης.

Η δημόσια προσφορά (με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την ακύρωση των απορριπτικών αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δύο αιολικούς σταθμούς (στη θέση «Γραμμένη -Τούρλα – Καρνόπι» και «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα») στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας πρόκειται να ασκήσει η Ελλάκτωρ, σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως «Η διοίκηση της Εταιρείας εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις απορριπτικές αποφάσεις» για τα αδειοδοτημένα έργα από το 2018.

Μήπως όμως οι -κατά τα άλλα -τεχνικές …λεπτομέρειες όπως ο ανασχεδιασμός, η αναχωροθέτησή τους και κυρίως οι τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων που απορρίφθηκαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο;

Πέρασε στα «ψιλά» της χθεσινής ειδησεογραφίας αλλά ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι γεγονός -σχεδόν ιστορικής σημασίας– καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα σε μία κολοσσιαία αγορά και όχι μια απλή επένδυση. Να βάλει την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη ενός κλάδου αιχμής όπως η βιοτεχνολογία με απεριόριστες δυνατότητες.

Ο λόγος για την επένδυση της ελληνικής εταιρείας Theracell Laboratories σε συνεργασία με την εισηγμένη στο NASDAQ αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Orgenesis για την δημιουργία κεντρικής μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο, με στόχο την ανάπτυξη εξατομικευμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών (π.χ. για τον καρκίνο).

Το επενδυτικό σχέδιο της Theracell συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατ. ευρώ σε τμήμα της παλαιάς αγοράς Λεχαίου, που ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τον Δήμο Κορίνθου εγκρίθηκε χθες από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Κι όπως λένε οι ειδικοί τα ωφέλη της θα είναι ορατά στην χώρας μας τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια!

Με απλά λόγια μπορεί να αποδώσει στην ελληνική οικονομία δισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσει άμεσα τις προϋποθέσεις για την ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου,με την προσέλκυση στελεχών, επιχειρηματικών και φυσικά άλλων επενδύσεων.

Μια φράση του Προέδρου και Διευθ. Συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ στην ομιλία του σε χθεσινό συνέδριο τεχνολογίας και επικοινωνιών σχετικά με τις επενδήσεις σε δίκτυα οπτικών ινών εξέθεσε άθελά του την ανικανότητα και την έλλειψη διορατικότητας πρώην υπουργών κυβερνήσεων περασμένων δεκαετιών. Τι είπε; Απλά ότι κάποτε «δεν επέτρεπαν στον ΟΤΕ ούτε να αναπτύξει πιλοτικά VDSL»!

Την ίδια περίοδο ή για την ακρίβεια για πολλά χρόνια, υποψήφιοι πρωθυπουργοί και βουλευτές προανήγγειλαν στους ψηφοφόρους κοσμογονικές αλλαγές στις υπηρεσίες επικοινωνίας και τεχνολογίας ενώ ταυτόχρονα στις επικρίσεις της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών αξιωματούχων της Ε.Ε. επαναλάμβαναν την δικαιολογία ότι για την «τεχνολογική υστέρηση» της χώρας φταίει αποκλειστικά – γενικά και αόριστα βεβαίως – η περίφημη…ελληνική κρατική γραφειοκρατία.

Αλήθεια ποιος έκανε… ρεζίλι στην Θεσσαλονίκη τον ιδρυτή της MLS (και μεγάλο οραματιστή του ελληνικού τεχνολογικού τομέα) Γιάννη Καματάκη σε ένα από τα πλέον γνωστά εστιατόρια της πόλης;

Όπως λένε ορισμένοι θαμώνες αν και χρωστάει σε προμηθευτές, εργαζόμενους και ομολογιούχους (κατά άλλους «χρωστάει και της Μιχαλούς») εμφανίζεται πολύ…large. Μεγαλεία, δηλαδή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ