Sniper: Το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της «Αριάδνης», το νέο «φιάσκο» της Ελλάκτωρ και το σχέδιο «ΜΙΝΙΟΝ»

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές ξεκίνησε χθες η επίσημη διαδικασία πώλησης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου από την PQH, την θυγατρική ειδικού σκοπού της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τραπεζών (π.χ.πρώην Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) που έχουν τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικών απαιτήσεων 13,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πώληση (και όχι τιτλοποίηση ή διαχείριση) δανείων που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα σε αξία και όγκο καθώς περιέχει 100.000 δανειακές συμβάσεις. Και συνεπώς απευθύνεται πρωτίστως σε μεγάλα ξένα επενδυτικά funds και εξειδικευμένες εταιρείες-κολοσσούς του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την όρους της διαδικασίας για την πρώτη φάση, η προθεσμία της μη δεσμευτικές προσφορές είναι 18 Ιανουαρίου 2022 ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού και το χρονοδιάγραμμα εντός του Μαϊου του 2022 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει κλείσει η πώληση μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Νέο «φιάσκο» για την διοίκηση της Ελλάκτωρ, η οποία αφού έχασε τους περισσότερους διαγωνισμούς μεγάλων έργων (είτε δεν μπόρεσε καν να λάβει μέρος), τώρα φαίνεται πως υποχρεώνεται να… απομακρυνθεί κι από έργα που είχε αναλάβει.

Για παράδειγμα, το σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων 86 MW στα Άγραφα, απορρίφθηκε με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας. Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του αιολικού σταθμού των 40 MW στις θέσεις «Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα», στους δήμους Άγραφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα της «Πουνέντης ΑΕΕ», εταιρεία ειδικού σκοπού της Ελλάκτωρ.

Επίσης, η ίδια Διεύθυνση απέρριψε και αντίστοιχο αίτημα για το αιολικό πάρκο των 46 MW στις θέσεις «Γραμμένη- Τούρλα- Καρνοπι» στους ίδιους δήμους της εταιρείας «Ανεμοδομική ΑΕΕ» (επίσης θυγατρικής της Ελλάκτωρ). Διπλό το κακό…

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάκτωρ απέδιδε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων στα Άγραφα στις διοικητικές καθυστερήσεις και στην πανδημία και γι’ αυτό είχε μεταθέσει την ολοκλήρωσή τους για το 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορά (από τον περασμένο Ιούλιο) στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, πιθανόν να προκαλούσε ενδείξεις απομείωσης των αδειών χρήσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στα άυλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση (12/11) της Ελλάκτωρ προς το Χρηματιστήριο Αθηνών – και το επενδυτικό κοινό- ποσό περίπου 20,3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών, στα οποία είχε συμπεριλάβει και συμπλήρωση ιδίας συμμετοχής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών στις δύο εταιρείες ειδικού σκοπού που αναπτύσσουν τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, δηλαδή την «Ανεμοδομική ΑΕΕ» και την «Πουνέντης ΑΕΕ».

Με την ευκαιρία, χθες υπήρξαν φήμες για…ενδιαφέρον επενδυτών από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην Αθήνα για…scouting της ελληνικής αγοράς με την διαφορά πως η συγκεκριμένη ομάδα στην Ελλάδα πραγματοποιεί επαφές στην Ελλάδα για τους διαγωνισμούς για υποδομές όπως λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια και όχι για κατασκευές ή ενέργεια.

Παράλληλα, υπήρξαν και νέες διαρροές για την «ενδο-οικογενειακή» διαμάχη των Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση (της …αείμνηστης πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor») που όπως λέγεται στην αγορά έχει πάρει νομικές διαστάσεις και δεν αποκλείεται να φθάσει μέχρι τα ελληνικά και κυπριακά δικαστήρια. Με την διαφορά πως οι διαρροές βασίζονται στο περιεχόμενο επιστολών προηγουμένων ετών και ειδικά σε μία επιστολή-φωτιά του Αύγουστο του 2019.

Αντιθέτως, με…συνοπτικές διαδικασίες άδεια παραγωγής για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θήβα εξασφάλισε η Ιntrakat από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Παρότι η Intrakat θεωρείται μία από τις πέντε μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Κ. Σουρέτης έχει δηλώσει πως η θυγατρική της Intracom Holdings θα επενδύσει σημαντικά στην ενέργεια και ειδικά στις ΑΠΕ.

Περίπου 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε επενδύσεις για ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 98ΜW, από την επικείμενη έκδοση ομολογιακού δάνειου ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον είχε καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες για τον διαγωνισμό πώλησης του ιστορικού (αλλά εγκαταλελειμμένου για δεκαετίες) κτιρίου του «ΜΙΝΙΟΝ» στην πλατεία Ομονοίας της Folli Follie, που πραγματοποιήθηκε από τη μεσιτική εταιρία ΔΑΝΟΣ (μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS Real Estate) και είχε αποτιμήθεί από την Deloitte σε 25 εκατ. ευρώ.

Είχαν ακουστεί πολλά για σχέδια και προτάσεις από δύο ομίλους του Ισραήλ (ένας ήταν ο όμιλος των Brown Hotels), ένα αμερικανικό fund, την γερμανική θυγατρική σουηδικής εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και ένα τουλάχιστον επενδυτικό σχήμα…αραβικών συμφερόντων, μαζί με αρκετούς ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα.

Τελικά χθες έγινε γνωστό πως κατατέθηκαν συνολικά 5 δεσμευτικές προσφορών για το 10ώροφο ακίνητο και πως η καλύτερη προσφορά προήλθε από την ελληνική Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, ο οποίος θα αναδειχθεί σύντομα και ο νικητής του διαγωνισμού.

Αν και δεν ανακοινώθηκε το ύψος της προσφοράς, σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά υψηλότερο από την δεύτερη προσφορά (από τις 5) που έχουν υποβληθεί επίσημα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η επίσημη ενημέρωση της διοίκησης της Folli Follie και των ομολογιούχων πιστωτών, οι διαδικασίες για την ανάδειξη του πλειοδότη από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης και η επίσημη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού μαζί με το τελικό τίμημα.

Και για όσους δεν έχουν σήμερα ιδιαίτερα καλή διάθεση και χρειάζονται κάτι…special για να ευθυμήσουν, αρκεί μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης του Ομίλου ΕΧΑΕ (ATHEXGroup) για τα κωμικοτραγικά γεγονότα με την μετοχή-πύραυλο της Attica Bank στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Να’ ναι καλά οι άνθρωποι με την δημιουργικότητα, το γλαφυρό ύφος τους και κυρίως το τσακίρ κέφι που προσφέρουν πλουσιοπάροχα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ