Sniper: Ο επενδυτής της… διαπλοκής από τον Λίβανο, το νέο «σουξέ» του Χ.Α και οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση από την διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς για την επιλογή προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων», ρυθμισμένων και ενήμερων ναυτιλιακών δανείων γνωστών εφοπλιστών αξίας 650 εκατ. ευρώ με την επωνυμία «Dory».

Μετά από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας υπήρξε χθες η πρώτη από τις πολλές -κατά πολλούς αναμενόμενες- εξελίξεις στην Ελλάκτωρ. Η πλευρά των εφοπλιστών Δ. Μπάκου-Γ. Καϋμενάκη εξόφλησε πλήρως και την τελευταία δόση στο αμερικανικό fund Farallon Capital Management που είχε ενισχύσει με δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ τους (πρώην μεγαλομετόχους) Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, διακρατώντας μετοχικό «πακέτο» 25,58% της εισηγμένης.

Στην Ελλάκτωρ όμως ο Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Άρης Ξενόφος έχει άλλα, πολύ πιο σημαντικά, θέματα στην ατζέντα με τις προτεραιότητές του και ας μην είναι πλέον εκτελεστικό μέλος της διοίκησης.«Καθένας με τον πόνο του κι ο μυλωνάς τ’ αυλάκι» που λέει και μια παλιά ελληνική παροιμία…

«Δύο στα δύο» για το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, που κατέγραψε άλλη μια ένδοξη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία του. Θα μπορούσε να εισέλθει κάλλιστα στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες…αν τα δύο περιστατικά δεν ήταν συνδυασμός Mr.Bean και Μάπετ Σόου.

Στις 25 Οκτωβρίου 2021 σημειώθηκε πολύωρο μπλακάουτ στο Χρηματιστήριο (σε ζωντανή μετάδοση μάλιστα και σε άλλες χώρες) και έπειτα από πέντε ώρες προσπαθειών η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 3.30 μμ αλλά το «καμπανάκι» κλεισίματος ακούστηκε κανονικά στις 17.19 το απόγευμα.

Χθες η μετοχή της Attica Bank με ελάχιστες συναλλαγές έφθασε να καταγράφει πάνω από 800% και η αξία της εκτοξεύτηκε πάνω από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 97,7 εκατ. ευρώ), πλησιάζοντας τα μεγέθη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης!

Και όλα αυτά γιατί οι μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι νέες μετοχές δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα και δεν είχαν να γίνει οι προβλεπόμενες προσαρμογές. Γκάφα ιστορικής αξίας…

Με την ευκαιρία, χθες οι εκπρόσωποι των δύο επενδυτικών σχημάτων (Ellington-ΤΜΕΔΕ και Bain Capital– J.C. Flowers) για την ανάληψη του ρόλου του θεσμικού επενδυτή παρέδωσαν τις απαντήσεις στα ερωτήματα της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τις προσφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται η επίσημη και οριστική απάντηση από το ΤΧΣ, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Attica Bank.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα (και μάλιστα ΣΔΙΤ) στην Βόρεια Ελλάδα αλλά περιέργως ανάμεσα στους υποψηφίους διεκδικητές βρίσκεται και μία εταιρεία που δεν θα μπορούσε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να ζητήσει ούτε…αντίγραφο προκήρυξης κρατικού διαγωνισμού!

Ο λόγος για το έργο της «Ανέγερσης Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Σε μία από τις 7 κοινοπραξίες (ως ένωση εταιρειών) συμμετέχει η λιβανέζικη εταιρεία JCC SAL Al Jihad Commerce & Contracting του αμφιλεγόμενου (και σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, διαπλεκόμενου) επιχειρηματία Jihad al-Arab.

Στις 28 Οκτωβρίου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Λιβανέζους επιχειρηματίες (ο ένας ήταν ο αξιότιμος κ.Jihad al-Arab) και τις εταιρείες του για διαφθορά και…ευνοιοκρατία μέσω συστήματος πελατειακών σχέσεων!

Λίγους μήνες νωρίτερα εκπρόσωπός του είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσουν οι εταιρείες του ομίλου στο Λίβανο αφού είχαν προηγηθεί σωρεία καταγγελιών για διαπλοκή, υπερτιμολογήσεις, μίζες (σε πολιτικούς) και συμμετοχή σε στημένους διαγωνισμούς.

Ουσιαστικός έλεγχος στους υποψηφίους -εκτός από τις φωτοτυπίες- έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πριν τις επίσημες ανακοινώσεις;

Αν δεν έγινε, τότε ας ζητήσει κάποιος τον σχετικό φάκελο από τον κ.Αντρέα Γκάκι, Διευθυντή του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο σχετικός φάκελος λέγεται ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά είναι πολλές σελίδες και λίγο κουραστικός στην ανάγνωσή του…

Πολλές οι φήμες και ακόμα περισσότερες οι διαρροές για τις περίφημες βίλες (πολυτελέστατες κατοικίες) που ΘΑ κατασκευαστούν σε έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο ένας γνωστός Έλληνας εφοπλιστής απέκτησε διαδοχικά τους τελευταίους μήνες πάνω από μια…ντουζίνα χωροθετημένα και αδειοδοτημένα οικόπεδα στον συγκεκριμένο project, χωρίς να υπάρξει ούτε μία επίσημη ανακοίνωση για το τελικό αντίτιμο που κατέβαλλε λες και είναι…στρατιωτικός απόρρητος φάκελος.

Οι φήμες (βασισμένες σε επιλεκτικές διαρροές) λένε ότι το τίμημα άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν δέχεται να κάνει το παραμικρό σχόλιο.

Και το ερώτημα πολλών στελεχών της αγοράς του real estate είναι απλό: δηλαδή ένας αγοραστής πλήρωσε ποσό ίσο με το κόστος εξαγοράς του Αστέρα Βουλιαγμένης για τις άδειες και τα σχέδια ενός έργου που δεν γνωρίζει καν πότε θα ολοκληρωθεί;

Όπως λένε και στο City του Λονδίνου όπου οι εφοπλιστές και οι χρηματιστές δεν είναι κορόιδα, ούτε πιστεύουν ότι τους…σερβίρουν με ευκολία και μας μετέφερε με νόημα γνωστός Ελληνοκύπριος της τοπικής κοινότητας με βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς: «Too good to be true»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ