Sniper: Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα», η μάχη για τις…Porsche και το «ταγέρ»

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές και τα funds του εξωτερικού για το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με την ονομασία «Dory».

Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν που θα κατατεθούν προσφορές και από τους τέσσερις υποψηφίους που πέρασαν από την αρχική φάση αξιολόγησης και είχαν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές αφού το μεγαλύτερο μέρος των (αθετημένων, «κόκκινων», ρυθμισμένων ή ενήμερων) δανείων έχει σημαντικές εγγυήσεις από τις εταιρειών Ελλήνων γνωστών – και μη- εφοπλιστών.

Σήμερα θα γίνει η εγκεκριμένη μεταβολή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας με τη νέα ονομαστική αξία στο 1 ευρώ (από 3 ευρώ), μετά την πρόσφατη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ με σκοπό το συμψηφισμό ισόποσων σωρευμένων λογιστικών ζημιών προηγούμενων χρήσεων.

Ως γνωστόν, την σχετική απόφαση είχε εγκρίνει τo Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τις 26 Οκτωβρίου, με βάση σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κρίσιμο θα είναι το επόμενο 48ωρο για την Attica Bank. Σήμερα θα γίνει η αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης και η προσαρμογή της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε αύριο να καταγραφούν οι δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης προκειμένου την Τετάρτη να πιστωθούν τα δικαιώματα προτίμησης στους Λογαριασμούς Αξιογράφων των δικαιούχων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.).

Στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται και η τελική απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ και την διαδικασία ιδιωτικοποίησης.Αλλά η επιλογή ανάμεσα στα δύο επενδυτικά σχήματα (Ellington-ΤΜΕΔΕ και Bain Capital-J.C. Flowers) δεν είναι ιδιαίτερη εύκολη υπόθεση.

Σε «business meeting point» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες το καφέ-ζαχαροπλαστεία «Αθηναϊκόν» στο Ν. Ψυχικό με πολλούς και γνωστούς επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων εταιρειών να περνάνε καθημερινά, είτε για έναν καφέ με συνεργάτες και φίλους, είτε για να απολαύσουν ένα από τα φημισμένα του γλυκά ,όπως η πάστα αμυγδάλου και η σοκολατίνα σεράνο. Άλλωστε είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο κλασσικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας με ιστορία τεσσάρων δεκαετιών.

Εκτός από τον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου που συνηθίζει να πίνει τον πρωϊνό του καφέ σε συγκεκριμένο τραπέζι, στους τακτικούς θαμώνες του συμπεριλαμβάνεται εδώ και χρόνια ο νυν Πρόεδρος της Optima bank Γιώργος Τανισκίδης, αρκετά στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και ενός fund με…πάθος στις startups και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Ελλάκτωρ, Άρης Ξενόφος.

Αντιθέτως, έχει…χαθεί τελευταία ο Εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης (των εφημερίδων «Δημοκρατία»,«Espresso»,«Εστία»,«Ορθόδοξη Αλήθεια») αλλά όταν επισκέπτεται το «Αθηναϊκόν» κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του αφού είναι πάντοτε με παρέα (κατά άλλους, συνοδεία) και ουδέποτε μόνος του.

Ομοίως, απουσιάζουν πλέον και οι περισσότεροι γνωστοί μεγαλο-τραπεζίτες των κορυφαίων ελληνικών τραπεζών. Όπως φημολογείται έχουν εγκαταλείψει το Κολωνάκι και το Ν. Ψυχικό και επιλέγουν πιο…prive καφέ στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς και στην Πολιτεία, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και…ενοχλητικούς παπαράτσι.

Τα…βήματα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου φαίνεται πως ακολουθεί – έστω και άθελά του- ο ιδρυτής της MLS Γιάννης Καματάκης.Όχι γιατί -όπως έκανε μετά την διεθνή αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie ο πρώτος- απειλεί «θεούς και δαίμονες» με εξώδικα και μηνύσεις, ούτε επειδή όπως λένε πολλοί πρώην συνεργάτες και προμηθευτές της εταιρείας του είναι εξαιρετικά οξύθυμος (τουλάχιστον) σε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας.

Όπως λένε πολλοί ομολογιούχοι είναι τα εταιρικά πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση, προκειμένου όλα τα έξοδα να επιβαρύνουν τα λειτουργικά της εταιρείας όπως και η φορολογία και όχι τα πρόσωπα.

Με την διαφορά ότι ο ένας προτιμούσε τις Jaguar, τα Mercedes-Benz και τα Range Rover, κι ο άλλος έχει σταθερή προτίμηση στις Porsche

Με την ευκαιρία ποιός επιχειρηματίας που έχει κλείσει επιχείρηση σε χρόνο ρεκόρ και έχει κηρύξει πτώχευση σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του λιανικού εμπορίου, αφήνοντας «φέσια» εκατομμυρίων σε εργαζομένους, προμηθευτές και τράπεζες κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες -άνετος και με περίσσειο καμάρι- με λαμπερή, πανάκριβη και πολυτελέστατη Porsche;

Άλλοι λένε με ελληνικές πινακίδες αλλά όχι στο όνομά του και άλλοι με ξένες πινακίδες! Τι από τα δύο ισχύει τελικά;

Μπερδεύονται ελαφρώς τα πράγματα στο «υπεραιωνόβιο χρηματοκιβώτιο» και δη σε ένα από τα πλέον πρόσφατα αγαπημένα πεδία του ίδιου του οργανισμού, μα και της διοίκησής του ξεχωριστά. Βλέπετε, προ ημερών αφίχθη στο μαγαζί ο «Αρχάγγελος». Ένα στέλεχος με παιδεία, γνώση, εμπειρία, όρεξη και αποδεδειγμένη πετυχημένη προϋπηρεσία σε άμεσο ανταγωνιστή. Εντός και εκτός των τειχών του νέου… εργοδότη του.

Μπερδευτήκατε; Να βοηθήσουμε: Φαντάζομαι πως το «εκτός» είναι κατανοητό. Πάμε τώρα στο «εντός». Εκεί, συναντάται το «ταγέρ», που για πρώτη φορά τελευταία στην πολυετή καριέρα της νιώθει ακλόνητη.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αίσθηση παίζει αφενός μεν το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν αναφανδόν την λογική του απαιτητικού project που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας και αφετέρου δε πως κάποιος κάνει τα «γλυκά μάτια» θεωρώντας πως δύναται να πετύχει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Ωστόσο, η δυναμική από τον ερχομό του «Αρχάγγελου» σε συνάρτηση με τα όσα (πολλά και πολυεπίπεδα) μπορεί να εισφέρει στο τραπέζι φαίνεται πως μπορεί να μεταβάλλει τα δεδομένα. Εννοείται, εναντίον του «ταγέρ». Αλλιώς, η έλευσή του δεν θα γινόταν πράξη.

Βέβαια, δεν λείπουν ορισμένοι από το «υπεραιωνόβιο χρηματοκιβώτιο» που ισχυρίζονται πως πρόκειται για κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του ίδιου του τμήματος και σημαντικής ενδυνάμωσης της αποτελεσματικότητας, μα και της παραγωγής έργου συνάμα.

Δύσκολα, ωστόσο, τέτοιας σημασίας κινήσεις γίνονται έτσι, ελαφρά τη καρδιά και δίχως να έχουν προσμετρηθεί εκ των προτέρων οι διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει στις σημερινές ισορροπίες.

Στη θέση του «ταγέρ», μάλλον θα ανησυχούσα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά πολύ συχνά οι αισθήσεις μετατρέπονται σε… παραισθήσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ