Sniper: Οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η κρίσιμη συνεδρίαση του ΤΧΣ και η νέα συμφωνία της Aegean

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Πληθαίνουν οι φήμες των τελευταίων ημερών ότι υπάρχει μεγάλη -αλλά εξαιρετικά διακριτική- κινητικότητα στον Όμιλο Ελλάκτωρ και είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση σημαντικών αποφάσεων που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις σε πολλούς τομείς.

Σε αυτό ενδεχομένως φέρεται να έχει παίξει ρόλο και το γεγονός πως σε διάστημα επτά μηνών η Άκτωρ βρέθηκε από την πρώτη θέση στον πίνακα με το ανεκτέλεστο έργο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας, στην τρίτη θέση. Κι ο κατασκευαστικός βραχίωνας αποτελεί το...βαρόμετρο του εισηγμένου ομίλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2020 το ανεκτέλεστο έργο της Άκτωρ ήταν 1,8 δισ. ευρώ και ακολουθούσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,6 δισ. ευρώ, η ΑΒΑΞ με 1 δισ. ευρώ, και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 381 εκατ. ευρώ. Όμως, στα τέλη Ιουνίου του 2021, η κατάταξη ανατράπηκε καθώς πρώτη βρέθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ανεκτέλεστο 4,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω της την ΑΒΑΞ (με 1,6 δισ.), την Άκτωρ (με 1,6 δισ.) και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ (με 777,6 εκατ. ευρώ).

Στο σύντομο αυτό διάστημα η μοναδική εταιρία που δεν αύξησε το ανεκτέλεστο έργο είναι η ΑΚΤΩΡ ενώ τόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ το υπερδιπλασίασαν. Αυτό ήταν...«επίτευγμα» της «ολλανδικής» διοίκησης καθώς σπάνια μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία υποβαθμίζεται τόσο γρήγορα.

Τα δεδομένα αυτά δεν αποτελούν μυστικό αλλά αντιθέτως έχουν προκαλέσει αίσθηση στους μετόχους καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά η αγορά εμφανίζεται... διχασμένη. Ορισμένοι θεωρούν ότι η διοίκηση της Ελλάκτωρ οφείλει επειγόντως να βελτιώσει τις επιδόσεις της κι άλλοι θεωρούν ότι αυτός ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος με τα σημερινά πρόσωπα που κατέχουν τις εκτελεστικές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Η κρίσιμη απορία,βέβαια, είναι γιατί η Reggeborgh Invest που ελέγχει την εισηγμένη εταιρεία και έχει επενδύσει πάνω από 120 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες, ανέχεται την... αδράνεια αυτή. Ειδικά, έχοντας τεράστια εμπειρία στον κλάδο από άλλες ευρωπαϊκές αγορές...

Συμφωνία για την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων ελικοφόρων αεροσκαφών ATR 72-600 (τύπου turboprop) υπέγραψε η Aegean με την εξειδικευμένη εταιρεία Avation PLC. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα αεροσκάφη θα παραδοθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες καθώς είναι η εξέλιξη η ανακαίνιση των αεροσκαφών, τα οποία θα «βαφτούν» προηγουμένως στα χρώματα της Aegean.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τα ATR 72-600 προέρχονται από τον στόλο της Virgin Australia και η τιμή κάθε αεροσκάφους είναι 17,86 εκατ.δολάρια (ΗΠΑ), με βάση τις συμφωνίες πώλησης σε άλλες αεροπορικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες.

Σε λίγη ώρα (10.30 π.μ.) η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του φετινού έτους αλλά και για το εννιάμηνο αλλά τα...σπουδαία αναμένονται το μεσημέρι καθώς στις 2 είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση των αναλυτών.

Κρίσιμη όμως θεωρείται η σημερινή ημέρα κυρίως για την Attica Bank καθώς θα διεξαχθεί η καθοριστική συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με βασικό θέμα την επιλογή του επενδυτικού σχήματος, που θα αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή και θα λάβει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίων των 240 εκατ. ευρώ αλλά και θα αναλάβει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο «ισχυρός άνδρας» του Ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΕΧΑΕ) Σωκράτης Λαζαρίδης έχει υποβάλλει επισήμως  την παραίτησή του. Λίγοι πρόσεξαν πως μια Ειδική Επιτροπή ανέλαβε την αξιολόγηση των υποψηφίων και την πρόταση για τον αντικαταστάτη του.

Όμως ελάχιστοι έχουν καταλάβει πως η διαδικασία ανατέθηκε στην - γνωστή και μη εξαιρετέα - Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη. Και ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες, παράπονα «κομμένων» υποψηφίων και καταγγελίες για παλιές, γνωστές, πρακτικές που ουδεμία σχέση έχουν με αξιοκρατικές, αδιάβλητες και τεχνοκρατικές διαδικασίες.

Για όσους έχουν...αδύναμη μνήμη, η Egon Zehnder είναι η εταιρεία συμβούλων που εξειδικεύεται στην αναζήτηση στελεχών και είχε βρεθεί - μεταξύ άλλων - στο επίκεντρο του «σκανδάλου Γερουλάνου» την περίοδο 2010-2011 με την επιλογή και τον διορισμό Προέδρων, Διοικητών και Διευθ. Συμβούλων σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς, μετά από δημοσιεύματα-καταπέλτη των εφημερίδων «Καθημερινή», «Πρώτο Θέμα» και «Ελευθεροτυπία».

Τότε αρχικά ο τότε Πρόεδρος της Λυρικής, Νίκος Μουρκογιάννης είχε αποκαλύψει ότι η θέση δεν του προτάθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, που βγήκε με...λάβαρο την διαφάνεια και την αξιοκρατία αλλά από συγκεκριμένα πρόσωπα της Egon Zehnder και στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), Δημήτρης Σεφτελής είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η πρόσληψή του έγινε από την Egon Zehnder και όχι από την κυβέρνηση παρότι ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, στην πορεία έγινε γνωστό ότι και ο -τότε- Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος ήταν πρώην συνεργάτης/ειδικός σύμβουλος στην ίδια εταιρεία ενώ τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από Γ. Παπανδρέου στην Γερμανία ο κ.Zehnder φέρεται να αποκαλούσε τον υπουργό «πρώην υπάλληλό του». 

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση είχε αναφέρει πως τηλεφώνησε -κατά δήλωσε προέδρου δημοσίου οργανισμού- στον υπουργό (και νυν υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ) και του είπε «να μην τολμήσει να κάνει» αυτό που είχε ανακοινώσει γιατί η εταιρεία του θα βρει λύση σε μία εβδομάδα!

Επιπλέον, το 2014 είχαν δημοσιευτεί πληροφορίες για μυστική συνάντηση που έγινε τον Μάιο του 2010 στο Λονδίνο, στην διάρκεια της οποίας γνωστοί και επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες είχαν αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κόμμα και φέρεται να είχαν επιλέξει την ελληνική Egon Zehnder για την έρευνα και την επιλογή του κατάλληλου προσώπου!

Για την θέση του Διευθ. Συμβούλου της ΕΧΑΕ έχουν ακουστεί ήδη πολλά ονόματα, ανάμεσά τους και εκείνα του διαχειριστή κεφαλαίων Βασίλη Καρατζά (γιού του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1996-2004, Προέδρου της Ασπίς Στεγαστικής Τράπεζας και Διευθ. Σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ) και του νυν Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκου Κονταρούδη.

Αντιθέτως, οι φήμες για υποψηφιότητα του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (και νυν Προέδρου του ΔΣ του Ομίλου Ελλάκτωρ) Γιώργου Προβόπουλου διαψεύστηκαν από όλες τις πλευρές. Έστω και ανεπισήμως...