Sniper: Η κρίσιμη αποψινή ανακοίνωση για τη ΔΕΗ, ο Ελληνοαμερικανός «άγγελος» της Attica Bank και ο πρωινός καφέ του…Προέδρου

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναλυτές, επενδυτές και μέτοχοι αναμένουν απόψε την εξάμηνη αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην Wall Street (δηλ. μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) ο μεγαλύτερος φορέας αξιολόγησης στον κόσμο θα ανακοινώσει τις αλλαγές στους παγκόσμιους δείκτες του, ανάμεσά τους και ο βασικός δείκτης MSCI Greece Standard.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η ένταξή της μετοχής της ΔΕΗ στην σχετική λίστα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha, Eurobank, Jumbo) θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, μετά την πρόσφατη εξαιρετικά επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον για την εισηγμένη επιχείρηση.

Άλλωστε την ίδια εκτίμηση περιλαμβάνουν στις τελευταίες εκθέσεις τους οι αναλυτές της αμερικανικής J.P Morgan, της γαλλικής Société Générale και άλλων επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αντιθέτως, οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι εξαιρετικά δύσκολο (ως απίθανο) να περάσουν τα αναθεωρημένα κριτήρια της Morgan Stanley International και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η παραμονή της Jumbo στον MSCI Greece Standard.

Πολλοί βάζουν στοίχημα – επισήμως προβλέπουν βάσει αξιολογήσεων – πως θα ανακοινωθεί η διαγραφή της μετοχής της εταιρείας του Απόστολου Βακάκη από τον δείκτη.

Πάντως και με τα πλέον θετικά σενάρια (φθάνουν τις 8 συμμετοχές), στην κυβέρνηση όλοι έχουν κατανοήσει πως στο Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να υλοποιηθούν σύντομα ριζοσπαστικές αλλαγές και γίνει επιτέλους… restart.

Δεν είναι τυχαίο πως πριν από 20 χρόνια η -τότε- Morgan Stanley Capital International είχε στους δείκτες της συνολικά 23 μετοχές ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και σήμερα ο αριθμός είναι μονοψήφιος.

Δεύτερη ημέρα της δημόσιας προσφοράς του κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η σημερινή και οι πληροφορίες λένε πως χθες υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για τις ομολογίες (των 1000 ευρώ) της θυγατρικής του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την έναρξη της διαδικασίας.

Η ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την έκδοση έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο καθώς εκτός από τις αρχές της διαφάνειας της εταιρείας έδειξαν και την ύπαρξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη της εταιρείας και όχι απλώς ένα επιχειρηματικό σχέδιο με αναπτυξιακά στοιχεία. Προσοχή ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια, δηλαδή.

Ο Νίκος Νικόπουλος του fund Ellington (για την ακρίβεια του Ellington Management Group) του Ελληνοαμερικανού Μάικ Βράνος είναι τελικά ο άνθρωπος-κλειδί (γνωστός και ως ο «Ελληνοαμερικανός άγγελος» ) στην προσπάθεια της κοινοπραξίας με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) να αναλάβουν τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ και στην ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Αν και εργάζεται μόνιμα στις ΗΠΑ τα τελευταία 24 χρόνια, όπου μετακόμισε αρχικά για σπουδές το 1983, επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, όπου διαμένει η οικογένειά του και γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά. Έτσι τουλάχιστον λένε στα γραφεία της Ellington στην Ν.Υόρκη για τον νυν Managing Director της εταιρείας…

Από την άλλη πλευρά σε ομάδα Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών βασίζεται και το επενδυτικό σχήμα των J.C. Flowers και Bain Capital Credit, όπως και σε δύο στελέχη που έκλεισαν την συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 10% στην Βρετανική τράπεζα Co-operative Bank τον περασμένο Απρίλιο, με το οποίο απέκτησαν ουσιαστικά ρόλο μεγαλομετόχου. Και οι δύο έχουν όμως κάτι… κοινό με την Ελλάδα.

Με αγγλική συνέπεια απολαμβάνει καθημερινά την ίδια ώρα τον πρωϊνό του καφέ στο «Αθηναϊκόν» του Ν. Ψυχικού, ένα από τα παλαιότερα και πιο κλασσικά ζαχαροπλαστεία-καφέ της πρωτεύουσας, ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου.

Υπό την διακριτική παρουσία των ανδρών ασφαλείας, διαβάζει εφημερίδες, μελετάει την επικαιρότητα και μόλις φθάσει στην τελευταία γουλιά του καφέ του, αναχωρεί διακριτικά και αθόρυβα για τα γραφεία της εισηγμένης στο Μαρούσι. Σχεδόν μια μοναδική ιεροτελεστία όπως για τους περισσότερους γνήσιους λάτρεις του καφέ…

Με την ευκαιρία, τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2021, με σημαντική βελτίωση των επιδόσεων στις δραστηριότητες της εμπορίας καυσίμων και στην διύλιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ