Sniper: Οι φήμες για…καταιγίδα συμφωνιών από εισηγμένες, οι εξαγορές της Qualco και οι top «στόχοι» της ΔΕΗ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,35 δισ.ευρώ της ΔΕΗ, η διοίκηση της επιχείρησης αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στις πρώτες επενδύσεις, ενδεχομένως και εξαγορές, σε χώρες των Βαλκανίων, όπως περιλαμβάνει μάλιστα το εγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο της εισηγμένης.

Αντιθέτως, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι φήμες που θέλουν τη ΔΕΗ να προχωρά σε εξαγορά εγχώριας εισηγμένης εταιρείας ή «ενεργειακή» θυγατρική εισηγμένου ομίλου, που είχαν μάλιστα ως αποτέλεσμα να προβεί σε επίσημη διάψευση με ανακοίνωσή της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όμως η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έβγαλε…είδηση. Και μάλιστα, διπλή.

Πρώτον, πως ναι μεν αποκλείει την πώλησή της εταιρείας αλλά όχι τις επιχειρηματικές συμπράξεις και τις συνεργασίες. Και δεύτερον ότι μελετάει (και συνεπώς συζητάει) νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση: «στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας προφανώς μελετάει διάφορα σχέδια και προτάσεις για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι επιχειρηματικές συμφωνίες».

Με την ευκαιρία, σήμερα το πρωί ξεκινάει η δημόσια προσφορά για την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους ως 250 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ως γνωστόν είναι 7ετούς διάρκειας, χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων και με εύρος απόδοσης 2,40% ως 2,90%, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δελεαστικό για τους θεσμικούς επενδυτές και τα ξένα funds.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από αναλυτές και αναδόχους, η θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (Viohalco) είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πετύχει υπερκάλυψη του αρχικού στόχου. Ενδεχομένως και από το πρώτο 24ωρο…

Έντονες είναι πάντως οι φήμες ότι ως το τέλος της εβδομάδας μεγάλη εισηγμένη (με εξαιρετικές επιδόσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας) θα ανακοινώσει επίσημα μια εξαγορά που έκλεισε πριν από λίγες ημέρες. Ουδεμία σχέση όμως με τις δύο συγκεκριμένες εταιρείες…

Χθες ωστόσο ο Όμιλος Qualco ανακοίνωσε τις εξαγορές δύο θυγατρικών εταιρειών της Neurosoft, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής/λογισμικού και στις εταιρεία του τομέα fintech.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση απέκτησε το 100% των μετοχών της «TensorFin Single Member SA» (πρώην εμπορικού τομέα Fintech & Analytics της Neurosoft) και τo 100% της «Daedalus Technologies FZE» από το Ντουμπάι, που είχε αποκτήσει η Neurosoft το 2019 έναντι 250.000 ευρώ όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση από την αρμόδια Αρχή της Silicon Oasis των Εμιράτων (ΗΑΕ).

Συμφωνία με τον παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Ørsted για την -από κοινού- δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στις ΗΠΑ έχει συνάψει η Cenergy Holdings του ομίλου Viohalco, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του δανέζικου ομίλου.

Στην πρόσφατη κατάθεση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρουσίασε -μεταξύ άλλων- και έργα συνολικής ισχύος 4.000 MW στην Ν.Υόρκη, το Νιού Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Ρόουντ Άιλαντ και το Μέριλαντ και πέρασε επιτυχώς από την ακροαματική διαδικασία του Κογκρέσου.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Διευθ. Σύμβουλος της Ørsted Offshore North America Ντέιβιντ Χάρντι στην ένορκη κατάθεσή του: «συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Ελληνικά Καλώδια από την Ελλάδα για να ανοίξουμε ένα εργοστάσιο στην περιοχή της Βαλτιμόρης για να παράγουμε τα πρώτα αμερικανικά υποθαλάσσια καλώδια για offshore αιολικά πάρκα σε αυτές τις εγκαταστάσεις».

Στις 4 Οκτωβρίου η Cenergy Holdings σε επίσημη ανακοίνωσή της σε σχετική ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον Δανέζικο ενεργειακό κολοσσό, τονίζοντας ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας».

Όμως, σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα ο επικεφαλής της δανέζικης εταιρείας κατάθεσε για συνεργασία με την Ελληνικά Καλώδια ΑΕ, που είναι θυγατρική της Cenergy Holdings, έχοντας την υποχρέωση να υποβάλλει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στα μέλη της επιτροπής.

Αληθεύει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για εταιρεία που λειτουργεί στην Ελλάδα παρέχοντας μεταξύ άλλων και υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων (κρυπτονομίσματα) χωρίς καμία άδεια ή έγκριση;

Κάποιοι λένε πως πρόκειται για καλοστημένη απάτη πολλών εκατομμυρίων με θύματα καταναλωτές που δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των κρυπτονομισμάτων, ούτε καν τις διαφορές μεταξύ τους…

Και μια ασυνήθιστη ιστορία, που θα μπορούσε να είναι…ανέκδοτο, αν δεν ήταν πραγματικό γεγονός και επιβεβαιωμένη είδηση. Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) αναζητάει μέσω αγγελίας έμπειρο στέλεχος με βασικό αντικείμενο εργασίας την αναζήτηση και την προσέλκυση εταιρειών με σκοπό την εισαγωγή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο!

Ευτυχώς, που η αγγελία δημοσιεύτηκε σε σοβαρό, επαγγελματικό, κοινωνικό δίκτυο και όχι σε ιστοσελίδες με δωρεάν αγγελίες ή την εφημερίδα «Χρυσή Ευκαιρία» γιατί θα έμπαινε κατευθείαν στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ