Snipper: Πως ο ΑΔΜΗΕ «διέλυσε» του μεσάζοντες και γιατί είναι στην «πρίζα» στο δαχτυλίδι;

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Κάτι παραπάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ σε αξία προμηθειών έχει διοχετεύσει και πραγματοποιήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέσω της αξιοποίησης της πλατφόρμας διεξαγωγής ηλεκτρονικών διαγωνισμών και δημοπρασιών της CosmoONE, κατά την τελευταία τριετία.

Μάλιστα, έχει πραγματοποιήσει συνολικά 230 ηλεκτρονικές προμήθειες, ενώ το όφελος που έχει προκύψει για τα ταμεία του ΑΔΜΗΕ υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ από 13 δημοπρασίες. Γεγονός ενδεικτικό των περαιτέρω «ανθηρών» προοπτικών διεύρυνσης που υπόσχεται.


Μέσω της συγκεκριμένης επιλογής, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας επιτυγχάνει την διασφάλιση χαμηλότερων τιμών, πιο σύντομων χρόνων παράδοσης, επάρκεια αναγκαίων υλικών, υψηλά ποιοτικά στάνταρντς, αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια κ.ά.


Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής και υιοθέτησης του ηλεκτρονικού τρόπου διεξαγωγής διαγωνισμών και δημοπρασιών, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κατάφερε να ξεπεράσει εγγενείς δυσκολίες και δεσμεύσεις που απορρέουν από την πολυπλοκότητα του Νόμου 4412 του 2016, ενώ «άνοιξε» ένα άκρως αποδοτικό όσο και αποτελεσματικό «παράθυρο» προς το εξωτερικό προκειμένου διεθνείς προμηθευτές και «παίκτες» να είναι σε θέση να λαμβάνουν μέρος σε καίριας σημασίας διαγωνισμούς προμηθειών για σημαίνοντα έργα.


Επιπροσθέτως, το σύνολο των ενδιαφερομένων ενημερώνονται ταυτόχρονα, με το ίδιο υλικό και δεδομένα, σχετικά με τους ισχύοντες όρους μιας διαδικασίας προμήθειας, θέτοντας εκτός εξίσωσης πιθανής εύνοιας, προνομιακής μεταχείρισης ή εν γένει λαθροχειρίας.

«Win-win-win situation case» για όλους τους stakeholders της διαδικασίας.


Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Μαρούσι, εκεί κοντά στο «δακτυλίδι», καθώς με τις ενεργειακές τιμές να τραβούν την ανηφόρα, οι «παίκτες» της αγοράς προσπαθούν να βρουν τρόπους διασφάλισης, ου μην και αύξησης των εσόδων και κατ’ επέκταση των κερδών τους. Εις εκ των κορυφαίων παικτών, λοιπόν, της εγχώριας αγοράς έχει… ξαμοληθεί στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας καυσίμων.

Τελευταία, μάλιστα, δείχνει μια (ελαφρά) προτίμηση προς την τεράστια αγορά της Ασίας, δίνοντας αποκλειστική (σχεδόν) έμφαση στην Κίνα. Κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς φημολογείται πως έχει βρει μια… φλέβα χρυσού σε επίπεδο επαφής, η οποία ήδη έχει δώσει τα πρώτα διαπιστευτήρια εξασφαλίζοντας σημαντικές ποσότητες σε ικανοποιητικές -για τα δεδομένα- τιμές.

Σε σημείο τέτοιο, ώστε να υπάρχουν σκέψεις πιο ψηλά, εκεί που «παίζεται» το παιχνίδι της καθημερινότητας, για την προσθήκη ενός ακόμη πυλώνα κοινωνικής πολιτικής, με ακόμη πιο φιλικό πρόσωπο και ξεκάθαρα στοιχεία ανακούφισης της τσέπης του μέσου νοικοκυριού.

Αρκεί, ο ορμώμενος εκ Ασίας συνεργάτης να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (ποσότητα και τιμή) τον εν Ελλάδι εδρεύοντα (wannabe) πρωτεργάτη του ενεργειακού παζλ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.