Sniper: Τα σχέδια των Δανών για την Intrasoft, οι εφοπλιστές-μαϊμού και η αγωνία για τα «Pandora Papers»

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Στην εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany Group υπάρχει μία λεπτομέρεια που έχει ιδιαίτερη σημασία. Η μετονομασία της ελληνικής εταιρείας πληροφορικής μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές στην χώρα μας θα γίνει σε…δόσεις.

Σε πρώτη φάση θα μετονομαστεί σε «Netcompany Intrasoft ΑΕ» αλλά στα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας θα αναφέρεται ως «Netcompany Greece» και θα διατηρήσει σχεδόν την ίδια διοίκηση, με Διευθ. Σύμβουλο τον Αλέξανδρο Μάνο ο οποίος θεωρείται έμπειρος και επιτυχημένος στο έργο του. Άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που εξαιτίας του οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν σε έργα στην Ευρώπη.

Στην συνέχεια θα αλλάξει σε «Netcompany Greece SA» σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς είναι πάγια τακτικά των Δανών σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται με εξαγορά εγχώριας εταιρείες ή μέσω θυγατρικής να χρησιμοποιείται η δική της επωνυμία ως μέλος εισηγμένου ομίλου στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς της Intrasoft πάντως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα. Και συζητήσεις που κυλούσαν αργά και νωχελικά τους τελευταίους μήνες, μπήκαν από την Παρασκευή σε εντατικούς ρυθμούς και σε ουσιαστικό επίπεδο διαπραγματεύσεων και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση που οι συζητήσεις είναι σε τελική φάση εδώ και καιρό…

Το γεγονός πως οι Δανοί έχουν στόχο να μπουν δυνατά σε διαγωνισμούς και έργα στην Ελλάδα συνολικού ύφους 8 δισ.ευρώ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους κοινοτικούς πόρους σημαίνει πως όσες εταιρείες του κλάδου δεν ισχυροποιήσουν άμεσα την θέση του θα βρεθούν εκτός…παιχνιδιού μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Αποφασισμένος να ενισχύσει σημαντικά την Wind σε όλα τα επίπεδα, με σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, κέντρα εκπομπής σήματος και κεραίες, ώστε να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά είναι ο managing partner της United Group Νίκος Σταθόπουλος.

Όπως λέγεται αν ήταν στο χέρι του θα είχε ακυρώσει μάλιστα και την συμφωνία με την Vodafone για την ίδρυση της εταιρείας «TowerCo», η οποία θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Τo μεγάλο «deal» της Viva Wallet με την JP Morgan που είχε διαρρεύσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ακούγεται πως είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε…μεγάλο «ναυάγιο». Ανεπισήμως η ελληνική εταιρεία φηφιακών συναλλαγών είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού για λογαριασμό πελάτη του από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μάλιστα, στις 27 Σεπτεμβρίου κυκλοφορούσαν φήμες πως οι μέτοχοι της Viva δεν αποδέχτηκαν προσφορά της JP Morgan θεωρώντας μικρή την αποτίμηση του 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι είναι άλλο το επίπεδο των Hedosophia και Breyer Capital και άλλο των JP Morgan και Morgan Stanley. Δεν συγκρίνονται τα μεγέθη με ότι αυτό συνεπάγεται…

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s (S&P) καθώς απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες. Στις 22 του μήνα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας και των ελληνικών ομολόγων.

Η Standard and Poors έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒ, δηλαδή δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade), ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία της, αναβαθμίζοντας μόνο ως «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το Netflix εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά το HBO (για την ακρίβεια το HBO Max) της WarnerMedia και η Disney+ του ομίλου Walt Disney Co, οι οποίες μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν την επίσημη λειτουργία τους. Ήδη προχωράει με εντατικούς ρυθμούς η στελέχωση των γραφείων τους στην Αθήνα. «Πόλεμος» αναμένεται να γίνει στην Ελλάδα στον τομέα του streaming μέσα στο 2022…

Αυπνία σε αρκετές γνωστούς επιχειρηματικές, μάνατζερ και εφοπλιστές λέγεται ότι έχει προκαλέσει η πληροφορία πως ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, που διενήργησε την διετή έρευνα των εγγράφων του σκανδάλου «Pandora Papers» με τις offshore εταιρείες από 14 νομικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, θα ξεκινήσει να δημοσιεύσει λίστες εμπλεκομένων προσώπων ανά χώρα. Και η αντίστοιχη ελληνική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 280 ονόματα…

Αληθεύει ότι έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών για ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν ιδρύσει γραφεία στην χώρα μας ως εταιρείες ειδικού φορολογικού και επιχειρηματικού καθεστώτος του άρθρου 25 του Ν. 27/1975 και λειτουργούν ως offshore με επίσημες δραστηριότητες που δεν φαίνεται να έχουν σχέση με…πλοία;

Με άλλα λόγια ότι πρόκειται για εικονικές ναυτιλιακές εταιρείες από εφοπλιστές-μαϊμού με ποικίλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ