Sniper: Η ανακοίνωση της Intracom, το ομόλογο Μαρινάκη και η νέα ψηφιακή τράπεζα

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Πολύ πιθανόν θεωρείται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες η επίσημη ανακοίνωση από την Intracom για την πώληση της Intrasoft International στον δανέζικο τεχνολογικό κολοσσό Netcompany Group. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές φήμες το συνολικό τίμημα της εξαγοράς είναι 185-190 εκατ. ευρώ, συν την ανάληψη των δανείων της εταιρείας.

Μάλιστα, λέγεται πως η αρχική πρόταση των Δανών ήταν 90 εκατ. ευρώ για πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, με την συμφωνία να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις και ένα σημαντικό ποσό για νέες επενδύσεις. Αυτή όμως απορρίφθηκε άμεσα από τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Όπως λένε στελέχη του ομίλου, ακόμα και προσχέδιο της ανακοίνωσης έχει ετοιμαστεί από την Intracom για να εκδοθεί αμέσως μετά την υπογραφή των συμβολαίων από τις δύο πλευρές.

Οι φήμες των τελευταίων ημερών όμως επιμένουν πως δύο ακόμα μεγάλες συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Το πρώτο deal αφορά σε εταιρεία από τον χώρο των τροφίμων και το δεύτερο αφορά σε γνωστή βιομηχανία από την περιφέρεια, με διεθνή δραστηριότητα.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο του ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Product Partners L.P. του Βαγγέλη Μαρινάκη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς,η Optima Bank και η Euroxx Xρηματιστηριακή, που έχουν ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία της διαδικασίας για την δημόσια εγγραφή.

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση της τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων ύψους 6,8 δισ. ευρώ «Frontier» ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την κοινοπραξία doValue, Bain Capital και Fortress. Τον περασμένο Ιούλιο είχε αναδειχθεί πλειοδότης του σχετικού διαγωνισμού και είχαν ξεκινήσει οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και απαιτητικές καθώς έπρεπε να εξεταστούν με προσοχή όλα τα ζητήματα της συναλλαγής τόσο σε οικονομικό όσο και σε νομικό επίπεδο, όπως και συνέβη τελικά.

Εξαιρετικά πρωτοποριακά και φιλόδοξα σχέδια έχει η διοίκηση της Lamda Flisvos Marina για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας Φλοίσβου, ώστε να ανταποκρίνεται στα πιο προηγμένα και «πράσινα» πρότυπα παγκοσμίως καθώς και στις διεθνείς προδιαγραφές «έξυπνων υποδομών».

Όπως αποκάλυψε ο Διευθ. Σύμβουλος της εταιρείας Σταύρος Κατσικάδης κατά την διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης η Lamda Flisvos Marina σκοπεύει να επενδύσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και πλωτών ανεμογεννητριών, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ενεργειακές δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα, πατίνια) αλλά και στην δημιουργία δικτύου οπτικών ινών.

Και μια εύλογη απορία μικρομετόχων και ομολογιούχων της Folli Follie όπως διατυπώθηκε μετά την τελευταία εξ αναβολής Γενική Συνέλευση της εταιρείας…αφού ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι προφυλακισμένοι και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν δεσμευτεί, που βρίσκουν τα χρήματα να πληρώνουν τόσους μήνες από 2-3 δικηγόρους, και μάλιστα υψηλού κύρους και κόστους, ο καθένας τους;

Στις αρχές του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαφημιστική προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών της βουλγαρικής τράπεζας TBI Bank που έλαβε πρόσφατα άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για μια από τις 10 ανερχόμενες τράπεζες στα Βαλκάνια, με εξειδίκευση στα μικροδάνεια (300-5.000 ευρώ) και στις αγορές με δόσεις.

Η επιτυχία της οφείλεται στο μοντέλο των digital banks και των fintech εταιρειών καθώς βασίζεται στις εφαρμογές για κινητά και στο web banking και όχι στα παραδοσιακά καταστήματα. Μάλιστα, τόσο στην Βουλγαρία όσο και στην Ρουμανία τα περισσότερα καταστήματά της είναι μικρά και λειτουργούν χωρίς παραδοσιακά γκισέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ