Sniper: Η νέα θυγατρική της Microsoft, οι «μνηστήρες» του λιμανιού Ηρακλείου και οι φήμες για το νέο CEO της Ελλάκτωρ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα για την δημιουργία κόμβου κέντρων δεδομένων (data centers) στην χώρα μας, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα τον περασμένο Οκτώβριο. Γι’ αυτό τον σκοπό ιδρύθηκε πριν από ένα μήνα (3/8) η εταιρεία με την επωνυμία «Microsoft Operations 4733 Hellas ΑΕ» με έδρα στο Μαρούσι με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ ενώ πριν από λίγα 24ωρα δημοσιεύτηκε η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ο νυν CEO της Microsoft Ελλάδας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος είναι ο νέος Διευθ. Σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής του τεχνολογικού κολοσσού με Πρόεδρο του ΔΣ τον Αμερικανό Μπέντζαμιν Όουεν Όρντορφ, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της Microsoft Inc και στέλεχος της Microsoft Ireland Operations Limited που εμφανίζεται ως ο βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρείας.

Εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής (κατ’ ελάχιστον 67%) της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (OLH) στο σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) την περασμένη Παρασκευή.

Ανάμεσά τους οι «συνήθεις ύποπτοι» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ/Ελλάκτωρ), μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού (Mitsui/Portek ,Γκριμάλντι/Μινωικές Γραμμές) και ισχυρές ελληνικές εταιρείες ή σχήματα, όπως ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) του Ιβάν Σαββίδη και η κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ (του Παναγιώτη Ψαλτάκου), που συνεργάζεται στενά με την Cosco.

Ενδιαφέρον έχει η παρουσία της ΣΕΚΑΒΙΝ (συμφερόντων Σήφη Βαρδινογιάννη) που ειδικεύεται στην προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών, σε σχήμα με την Goldenstep Shipping Ltd, μέλος του Ομίλου Seajets, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη πλοίων high speed παγκοσμίως.

Μυστήριο όμως αποτελεί η κυπριακή ΟLETE Ltd, αγνώστων λοιπών στοιχείων, μετόχων αλλά και δραστηριοτήτων…

Έξι ακόμα υπερσύγχρονα αεροσκάφη τύπου Airbus A320neo συμφώνησε να αποκτήσει η ελληνική SKY express, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιρλανδικού Τύπου. Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική παραγγελία των πρώτων 6 αεροσκαφών του ιδίου τύπου (4+2) τον περασμένο Οκτώβριο, η ταχύτερη αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία της νοτιοανατολικής Ευρώπης έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση των δημοφιλέστερων και πιο οικολογικών αεροσκαφών στην κατηγορία τους με την Griffin Global Asset Management, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον στόλο της.

Αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέθεσε την Παρασκευή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση του Ομίλου ΙΑΣΩ καθώς σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο οι βασικοί μέτοχοι έχουν αποκτήσει πλέον το 100% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και δεν υπάρχει λόγος διαπράγματευσης τους. Άλλη μια απώλεια για το ελληνικό χρηματιστήριο…

Εντείνονται καθημερινά οι φήμες για «γενική εκκαθάριση» (κατά άλλους, «ανασχηματισμό») της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με απομάκρυνση του Διευθ. Συμβούλου Σωκράτη Λαζαρίδη μετά από 11 χρόνια. Όμως, ούτε οι βασικοί μέτοχοι (τράπεζες, ξένα funds, άλλοι θεσμικοί) της εισηγμένης, ούτε τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες.

Αντιθέτως, ισχυρίζονται (ανεπίσημα) ότι είτε δεν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, είτε δεν έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό το θέμα.

Το περίεργο όμως είναι πως ουδείς φέρεται διατεθειμένος να διαψεύσει τις φήμες και πολύ περισσότερο να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση. Ούτε καν η ίδια η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το όνομα του Ελληνοαυστριακού Σπύρου Μαρτίνη-Σπετέλ, νυν CEO της OceanWinds και Chief Business Development Officer της EDP Renewables (θυγατρική του Ομίλου EDPR) ακούγεται έντονα για την θέση του Διευύθυντος Συμβούλου της Ελλάκτωρ. Μάλιστα, η σχετική πρόταση συνεργασίας στον έμπειρο μάνατζερ με τα 13,5 χρόνια παρουσίας σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις του πορτογαλικού ενεργειακού ομίλου φαίνεται να έχει προέλθει απευθείας από την Reggeborgh Invest

Στην έκδοση ομολογιακού δάνειου -πιθανότατα «πράσινου» με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Bonds)– θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες η Ιντρακάτ του Ομίλου Intracom Holdings, προκειμένου να στηρίξει νέα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, που επιβεβαιώνουν ξένοι αναλυτές, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές και funds που ειδικεύονται σε «πράσινες» επενδύσεις.

Φυσικό επόμενο με βάση τις τοποθετήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη στα τέλη Ιουνίου κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Intracom Holdings, όπου είχε αναφέρει με…πολύ νόημα: «Το επόμενο χρονικό διάστημα επιφυλάσσει για την INTRAKAT ευχάριστες ειδήσεις. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στην ενέργεια, ειδικά στην πράσινη ενέργεια, θα είναι πολύ σημαντική».

Αληθεύει ότι τόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΣΥΤΑΤΕ) έχουν λάβει καταγγελίες για προσλήψεις συνεργατών του νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη που προκαλούν έντονες αντιδράσεις για τους μισθούς και τις αρμοδιότητες;

Εκτός κι αν η πρόσληψη γραμματέως ή συμβούλου γενικών καθηκόντων με μισθό Διευθυντή είναι συνηθισμένη πρακτική…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ