Sniper: Το παρασκήνιο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι VIP «επισκέπτες» της Attica Bank και οι νέοι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Επεισοδιακή ήταν η παραίτηση του Διευθ. Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη, μετά από μια πενταετία ως επικεφαλής της μόνης ιδιωτικής εταιρείας που πραγματοποιεί σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Ελλάδα και ελέγχεται την τελευταία τετραετία από την Ferrovie dello Stato Italiane. Στη επιστολή του κατηγορεί το ελληνικό δημόσιο για τα…χάλια του σιδηροδρομικού δικτύου, τις αναβολές των έργων συντήρησης και την εικόνα των σταθμών χωρίς προσωπικό λόγω της υποστελέχωσης του ΟΣΕ.

Από την πλευρά του οι Ιταλοί αφήνουν αιχμές κατά του ίδιου για τις καθυστερήσεις στην δρομολόγηση του πολυδιαφημισμένου «Ασημένιου Βέλους» (θα κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 15 λεπτά) από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην θέση του θα διοριστεί σύντομα ο νυν υπεύθυνος των θυγατρικών εταιριών της Trenitalia στο εξωτερικό, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, ο οποίος θα αναλάβει -μεταξύ άλλων- την άμεση μετονομασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε…Hellenic Train, με σκοπό να κόψει κάθε συνειρμό που θυμίζει τον παλαιό κρατικό ΟΣΕ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα δημοσιεύσει σήμερα το απόγευμα – μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών– η Jumbo. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις του Απόστολου Βακάκη στα ερωτήματα των επενδυτών για τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένες αλλά ακόμα περισσότεροι οι εκτιμήσεις του για το παγκόσμιο εμπόριο, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σχόλια του για την κυβέρνηση.

Με την ευκαιρία, αληθεύει ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη… μέτρηση για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις;

Eπενδυτικές ευκαιρίες αναζητάει στην Ελλάδα το αμερικανικό fund J.C. Flowers & Co, που διαθέτει αρκετά δις για..ψώνια στην νοτιοανατολική Ευρώπη και χαρτοφυλάκιο με περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 6 δισ.δολαρίων. Οι τελευταίες φήμες λένε πως ο ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και CEO του fund, Τζέιμς Κρίστοφερ Φλάουερς είχε άτυπη επικοινωνία με την κυβέρνηση (με πιθανότερο «σύνδεσμο» των Άλεξ Πατέλη) και συνεργάζεται στενά με Έλληνες «σκάουτερς» και αναλυτές.

Μάλιστα, όπως φημολογείται στην Αθήνα αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για απευθείας επαφές με την διοίκηση της Attica Bank για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την διαπραγμάτευση των όρων για την – δυναμική- συμμετοχής της.

Με την ευκαιρία…το έναυσμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή έδωσε χθες η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, εγκρίνοντας όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως την διαδικασία του reverse split των μετοχών και την τροποποίησης της απόφασης εξουσιοδότησης του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρείες οι οποίες έχουν εγγραφεί στο μητρώο παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών που δραστηριοποιούνται νομίμως στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ταυτοποίησης των πελατών τους, της διερεύνησης της προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται ώστε να μην προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες καθώς και η καταλληλότητα των μελών της διοίκησης.

Όπως λέγεται τις τελευταίες ημέρες, την διενέργεια των σχετικών ελέγχων έχουν αναλάβει ο επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Βασίλης Σπαράκης και ο Διευθυντής του τομέα εποπτείας αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ελληνικό μητρώο έχουν υπαχθεί επτά εταιρείες, πέντε εγχώριες και δύο αλλοδαπές (ελληνικών συμφερόντων) αλλά υπό αξιολόγηση είναι αρκετές ακόμα…

Την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χρηματιστηρίου Αθηνών προετοιμάζει πυρετωδώς η εταιρεία «R Energy 1» της οικογένειας Ρόκα, που υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας της εταιρείας στο Στεφάνι Κορινθίας, τα οποία έγιναν με την παρουσία του πρωθυπουργού και άλλων προσωπικοτήτων.

Η «R Energy 1», που είναι εισηγμένη από το 2016 στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, διαθέτει πλέον το δεύτερο μεγαλaύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και έχει αρκετά ακόμα σχέδια σε τελική φάση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ