Sniper: Oι υποσχέσεις για ρεκόρ στην Αττική Οδό, οι νέες φήμες για την Attica Bank και οι…πίτες

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με μία μεγάλη υπόσχεση συνοδεύτηκε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, μόλις ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse στην ημερίδα του «Υπερταμείου» στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ προανήγγειλε νέο ρεκόρ προσφορών στον διαγωνισμό για την εκχώρηση των δικαιωμάτων παραχώρησης και αξιοποίησης της Αττικής Οδού καθώς η τρέχουσα σύμβαση λήγει το 2024.

Όπως δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση, συγκρίνοντας μάλιστα το νέο ρεκόρ από τον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ  με αντίτιμο 2,11 δισ ευρώ, με τις αναμενόμενες προσφορές για την Αττική Οδό για ένα άλλο ρεκόρ που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία: «Είναι κάτι που πρέπει να τρέξουμε εντός του 2023 και ήδη εκτιμούμε ότι θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ προσφοράς.Θα είναι κάτι σαν το ρεκορ του Μπίμον στο άλμα εις μήκος».

Και για όσους δεν έχουν καλή σχέση με τα αθλητικά ρεκόρ…ο Αμερικανός πρωταθλητής του στίβου Μπομπ Μπίμον έμεινε στην ιστορία για το εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 με επίδοση 8,90 μέτρα και ονομάστηκε «το άλμα του αιώνα» καθώς διατηρήθηκε επί 23 ολόκληρα χρόνια!

Αντίστροφη μέτρηση για την το εγχείρημα κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank καθώς αύριο το απόγευμα ολοκληρώνεται η διαδικασία άσκησης δικαιωμάτων εξαγοράς των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) που εξέδωσε η τράπεζα υπέρ του Δημοσίου (προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά των 306 εκατ. ευρώ από την χρήση του 2020) από τους υφιστάμενους μετόχους. Και μάλιστα με αναλογία 2,15 ανά μετοχή και σε τιμή 0,153 ευρώ ενώ κάθε warrant είναι μετατρέψιμο σε μία μετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες,εξαιτίας της διαφοράς τιμής των μετοχών σε σχέση με την χρηματιστηριακή και της προβλεπόμενης διαδικασίας (μετατροπή warrants σε μετοχές, reverse split και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα ακολουθήσει αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση, που θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 με 18 μήνες.

Εκτός κι αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις με τις διερευνητικές επαφές με υποψηφίους στρατηγικούς επενδυτές.

Γιατί οι φήμες λένε ότι ένα τουλάχιστον μεγάλο ευρωπαϊκό fund δεσμεύτηκε να επενδύσει – και μάλιστα 200 εκατ. ευρώ- και ουσιαστικά να γίνει μεγαλομέτοχος της Attica Bank. Αλλά όπως λέγεται στην αγορά υπό δύο σημαντικούς όρους ως εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών

Την περίφημη φράση «Οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων» που είχε κατοχυρωθεί την δεκαετία του’ 80 όταν μεγαλουργούσε το «γνήσιο» ΠΑΣΟΚ και έκτοτε έχουν επαναλάβει πολλοί πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2016, θα θυμηθούν σύντομα κάποιοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απλώς όπως φημολογείται αντί για «υποτιμήσεις» η φράση θα περιλαμβάνει την λέξη «καρατομήσεις».

Ειδικά για αυτούς που την περίοδο του σκανδάλου Folli Follie μελετούσαν…ισολογισμούς (όπως κάποιοι επί χούντας δεν το είχαν καταλάβει γιατί …διάβαζαν) και δεν άκουσαν κάτι ιδιαίτερο αλλά συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές, μπόνους και άλλες παροχές.

Άλλη μια θετική ένδειξη για την πορεία του φετινού τουρισμού είναι τα επίσημα στοιχεία τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (handling) των ελληνικών αεροδρομίων το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Όχι μόνο ξεπέρασε τα περυσινά επίπεδα αλλά κινήθηκε μεταξύ 90% και 95% του 2019, που σημειώθηκε ρεκόρ των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Επιπλέον, από τις αρχές του έτους τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει φτάσει κοντά στο 70% των δεικτών του 2019 και ακόμα δεν έχει κλείσει το τρίτο τρίμηνο.

Η Alfa Pastry ετοιμάζεται να μάθει την Αμερική να τρώει ελληνικές πίτες βασισμένες σε παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Η ελληνική εταιρεία που έχει την έδρα της Κοζάνη και εγκαταστάσεις τις Αχαρνές Αττικής εξάγει τα προϊόντα της σε 35 χώρες αλλά προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στις ΗΠΑ (Alpha Holdings US) και σχεδιάζει επενδύσεις και ιδιόκτητο δικτύο σε μία από τις σημαντικότερες αγορές του κόσμου.

Με την ευκαιρία… αληθεύει ότι ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη συμβολή των οδών Αμερικής και Ακαδημίας, λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος, σε επιβλητικό ακίνητο που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ