Sniper: Η νέα έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank, η πρόταση-μαμούθ της ΓΕΚ Τέρνα για την Εγνατία Οδό και η νέα αναβολή στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior) θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο η Alpha Bank, όπως προέκυψε από την χθεσινή παρουσίαση της διοίκησης για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους στους ξένους και Έλληνες αναλυτές. Παρότι ο Διευθ. Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες,όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον τραπεζικό χώρο, θα έχει στόχο να αντλήσει ως και 500 εκατ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές και ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Αίσθηση προκάλεσε η οικονομική προσφορά του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών. Από την αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς προέκυψε ότι θα καταβάλλει εφάπαξ τίμημα στο ελληνικό Δημόσιο ύψους 1,496 δισ.ευρώ ενώ θα υλοποιήσει επενδύσεις (υποχρεωτικές εργασίες) που ανέρχονται στο ποσό των 420 εκατ.ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών.

Δηλαδή, το συγκεκριμένο σχήμα αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής υποβάλλοντας μια πρόταση-μαμούθ συνολικής αξίας περίπου 2 δισ.ευρώ!

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου για το ελληνικό Δημόσιο είναι πάνω από 2,76 δισ. ευρώ αφού εκτός από το εφάπαξ τίμημα και τις υποχρεωτικές επενδύσεις, από τη Σύμβαση Παραχώρησης η κοινοπραξία θα καταβάλλει το 7,5% επί των εσόδων ετησίως. Και για την διάρκεια της παραχώρησης (35 χρόνια) τα αναμενόμενα έσοδα είναι πάνω από 850 εκατ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Φήμες αναφέρουν ότι η προσφορά που κατέθεσε το σχήμα Vinci Highways SAS-Vinci Concesiones SAS-Mytilineos-Άβαξ ήταν επίσης υψηλή, κοντά στα 900 εκατ.ευρώ αλλά η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από το 15% που προέβλεπε η προκήρυξη για την δυνατότητα υποβολής βελτιωμένης προσφοράς.

Πάντως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το κατασκευαστικό έργο για την ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού και τα συμπληρωματικά έργα στον αυτοκινητόδρομο θα απαιτήσει μια επένδυση κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις (420-450 εκατ.ευρώ) των δύο διεκδικητών είναι μάλλον… συντηρητικές.

Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι φήμες για επικείμενες διοικητικές αλλαγές στον όμιλο της Ελλάκτωρ που δεν θα περιοριστούν μόνο στο διοικητικό συμβούλιο της Άκτωρ. Ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου (και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη θυγατρική του) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και όπως φαίνεται οι Ολλανδοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Αληθεύει πως σε γνωστή εταιρεία συμμετοχών με κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της μεταλλουργίας, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, περισσότερο ενδιαφέρον για την αναδιάρθρωση των δανείων δείχνουν τα στελέχη των τραπεζών παρά οι μεγαλομέτοχοι της;

Εκτός κι αν η απροθυμία των μελών της διοίκησης να ασχοληθούν με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας που αναβλήθηκε εκ νέου για «τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου» οφείλεται μόνο στην «καλοκαιρινή ραστώνη»

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου για την αγωγή που είχε υποβάλλει ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Πιζάντε εναντίον του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη (του ομίλου Libra) για υπεξαίρεση περίπου 15 εκατ. ευρώ. Είναι η δεύτερη αγωγή εις βάρος του που εκδικάζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο της Νέας Υόρκης δικαίωσε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του γνωστού εφοπλιστού τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομίλου Libra,Στίβεν Τζ.Μπρουκς

Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει η αποσφράγιση (και η αξιολόγηση) των δύο δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά την αναβολή υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στα «στρατόπεδα» και των δυο διεκδικητών, την ιταλική Italgas και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH, που συνεργάζεται με το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Capital του Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς, για την τελική έκβαση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών, βάσει και της ανεξάρτητης αποτίμησης που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του Ταμείου.Στην περίπτωση που οι προσφορές των δύο επενδυτών έχουν διαφορά μέχρι και 15% (όπως προβλέπεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού) θα ζητηθεί να υποβάλουν συμπληρωματικά βελτιωμένες οικονομικές προτάσεις.

Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά να υποβάλει βελτιωμένη πρόταση, προκειμένου να προχωρήσει επίσημα στην ανακήρυξη του ως προτιμητέο επενδυτή.

Όμως, χθεσινοβραδινές φήμες ανέφεραν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί νέα παράταση της διαδικασίας αποσφράγισης. Κι αυτό όπως λέγεται θα συμβεί προκειμένου η ανακοίνωση του νικητή να συμπέσει με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ