Sniper: Η μεγάλη «ανατροπή» στην Ελλάκτωρ, το…φλέρτ στον Mr. Chipita και οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για την Attica Group

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο απάντησαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης στην φημολογία των τελευταίων εβδομάδων περί έλλειψης ρευστότητας, αδυναμίας συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και υποχώρησης στην πιο κρίσιμη φάση του εισηγμένου ομίλου. Τελικά χωρίς ανακοινώσεις, προαναγγελίες και…τυμπανοκρουσίες όχι μόνο κάλυψαν το μετοχικό τους ποσοστό (25,8%) αλλά ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στο 28,62% αγοράζοντας περίπου το 75% των δικαιωμάτων συμμετοχής που ήταν ελεύθερα και διακινήθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επιπλέον, φέρεται να έχουν ζητήσει επισήμως την αγορά επιπλέον 10 εκατομμυρίων μετοχών (αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,4%) από τα αδιάθετα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, διαθέτοντας συνολικά σχεδόν 50 εκατ. ευρώ για την εδραίωσή τους ως βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ.

Μάλιστα, η εταιρεία Kiloman LLC συμφερόντων των δύο εφοπλιστών απέκτησε τα δικαιώματα που είχε στην κατοχή της η εταιρεία Greenhill Investments και το αμερικανικό επενδυτικό fund Farallon Capital,για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των νέων μετοχών.

Μετά από πολύμηνες φήμες και πολλαπλές…διαρροές με επακόλουθες διαψεύσεις, ανακοινώθηκε τελικά χθες η συμφωνία της Alpha Bank με την ιταλική Νexi S.p.A για την απόκτηση του 51% του τομέα προϊόντων και υπηρεσιών αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) σε επιχειρηματικούς πελάτες της τράπεζας, με αντίτιμο 157 εκατ. ευρώ και επιπλέον χρηματικό αντάλλαγμα ύψους 30,6 εκατ. ευρώ με την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων μέχρι το 2025.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο τομέας αποδοχής συναλλαγών καρτών θα αποσχιστεί και θα δημιουργεί μια νέα εταιρεία, η οποία θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο της Αlpha Bank και θα υποβάλλει αίτηση χορήγησης άδειας ιδρύματος πληρωμών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Nexi είχε προσπαθήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους δυο φορές να εισέλθει στην ελληνική αγοράς αλλά είχε χάσει τον Μάρτιο στον διαγωνισμό του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της Τράπεζας Πειραιώς από την Euronet Worldwide και στην συνέχεια στα τέλη Μαϊου απέτυχε στις διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Quest την απόκτηση της Cardlink, που μαζί με την Cardlink One κατέληξαν τελικά στη γαλλική Worldline.

Με την ευκαιρία…την Παρασκευή λήγει η καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα για το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων που εκχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει αξία 800 εκατομμύρια ευρώ και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτελείται από δάνεια προς μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και γνωστούς εφοπλιστές.

Πολλές και διαφορετικές ερμηνείες ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την απόφαση της CVC Capital Partners να πωλήσει το ποσοστό της στην ΜΕΒΓΑΛ στον (Mr.Chipita) Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την οικογένεια Χατζάκου. Άλλοι λένε ότι δεν ήθελε να επενδύσει στον εκσυγχρονισμοί του εργοστασίου της στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, άλλοι πως φοβήθηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή έχει εξαγοράσει πρόσφατα την ΔΕΛΤΑ (του Ομίλου Vivartia) και τη Δωδώνη και άλλοι πως το αντίτιμο ήταν ελκυστικό.

Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν ισχύει και ειδικά ο τελευταίος καταρρίπτεται απ΄ τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας.

Οι φήμες λένε πως στην πραγματικότητα το αμερικανο-βρετανικό fund είναι σε συζητήσεις με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», που συμπληρώνει ιδανικά το χαρτοφυλάκιό του στον τομέα των τροφίμων. Μάλιστα, υπάρχει στο τραπέζι και πρόταση για τον επιτυχημένο επιχειρηματία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «win-win» αλλά ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει ως σήμερα.

Παρότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την πώληση της Attica Group (Attica Συμμετοχών Α.Ε.) από την Marfin Investment Group Συμμετοχών στο άμεσο μέλλον, οι υποψήφιοι «μνηστήρες» αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Στην Κρήτη λέγεται μάλιστα πως στην σχετική λίστα των ενδιαφερομένων προστέθηκε και ο ιδιοκτήτης του Ομίλου IOGR (και της αεροπορικής εταιρείας Sky Express) Γιάννης Γρύλος που δεν κρύβει την πρόθεσή του να επεκταθεί και στην ακτοπλοϊα.

Ουσιαστικά η MIG Συμμετοχών ΑΕ κατέχει μαζί με την MIG Shipping (υπεράκτια εταιρεία με έδρα στους Βρετανικούς Παρθένους Νήσους) το 79,4% της Attica Group (Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και AML), που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, μετά την πώληση της Vivartia. Καθοριστικό λόγο έχει όμως και η Τράπεζα Πειραιώς, ως μέτοχος με ποσοστό 11,8% αλλά και κάτοχος δανειακών υποχρεώσεων της MIG ύψους 441 εκατ. ευρώ με ενέχυρο της μετοχές της Attica Συμμετοχών Α.Ε.

Αντιθέτως, οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως στην Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζονται πυρετωδώς για την διενέργεια διεθνή διαγωνισμού για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που ανήκει στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε. Ξένοι αναλυτές και σύμβουλοι διεθνών συμβουλευτικών πολυεθνικών ομίλων θεωρούν ότι στην παρούσα φάση υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικά funds του εξωτερικού για την ελληνική αγορά και ακόμα περισσότερη διαθέσιμη… ρευστότητα.

Στην Optima Bank (της οικογένεια Βαρδινογιάννη) πέρασε οριστικά ο έλεγχος της Notos Com καθώς έκλεισε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Η συμφωνία εξυγίανσης περιλαμβάνει επίσης την εξαγορά δανείου ύψους 7 εκατ. ευρώ του βρετανικού fund M&G, που είχε αποκτήσει την εταιρεία από την Pillarstone (θυγατρική της KKR Credit) το 2019 και την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για την υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου του εμπορικού ομίλου.

Υπάρχει στην Ελλάδα γνωστή και προβεβλημένη επιχείρηση που είναι όνομα και πράγμα…μπανανία;

Τα ελληνικά δικαστήρια πάντως εκτίμησαν πως δεν μπορεί να υπάρχει σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξάλλου δεν πείσθηκαν και από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια στα ταμεία μιας εταιρείας…αυγατίζουν από μόνα τους. Εκτός κι αν ο «κοπανιστός αέρας» μεταμορφώνεται σε δεσμίδες ευρώ με αλχημιστικές διαδικασίες (και δημιουργική λογιστική) για να καλύψει χρέη, δάνεια και οφειλές προηγούμενων ετών.

Μήπως τα μέλη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που ελέγχει την εταιρεία έχει ανακαλύψει στις εξορμήσεις της σε πολυτελείς και εξωτικούς προορισμούς διακοπών την τελευταία πενταετία τίποτα… «λεφτό-δεντρα» και δεν το λένε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ