Sniper: Οι μεγάλες συμφωνίες «ψήνονται» στον καύσωνα, οι…καυτές φήμες για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα φαβορί για τον ΔΕΔΔΗΕ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Ο καύσωνας μπορεί να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή της επικαιρότητας» αλλά κάτω από την δροσιά των κλιματιστικών συνεχίζονται εντατικά οι διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες εξαγορών και πωλήσεων, με τα στοιχήματα (των αναλυτών) να μπαίνουν πλέον για την ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης εξαγοράς. Δηλαδή, αν θα είναι από τον κλάδο των φαρμακευτικών, την βιομηχανία τροφίμων ή τον τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών.

«Φινάλε» σήμερα για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης των μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά των 120,5 εκατ. ευρώ. Και όπως ανέφεραν χθες οι σχετικές πληροφορίες θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και θα καλυφθεί πλήρως ο στόχος άντλησης κεφαλαίων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές είχαν τις ίδιες, εξίσου, θετικές ενδείξεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να κινηθεί ανοδικά στο +8,5%.

Εντείνεται η φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την…επόμενη ημέρα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την εμπλοκή εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με τις οποίες κέρδισε πρόσφατα τις δυο διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης έχει βαλτώσει υπό το βάρος των λειτουργικών προβλημάτων και των (συνολικών) οφειλών 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως λένε όμως στελέχη και εργαζόμενοι, ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας του Ομίλου ONEX που ελέγχει τα Ναυπηγεία Νεωρίου (Σύρου) και είχε ενδιαφερθεί τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως περιμένει την εκκαθάριση (εν λειτουργία) για να διαγραφούν οι οφειλές, προκειμένου να εμπλακεί ενεργά, έχοντας και αμερικανική στήριξη. Δεν φαίνεται όμως διατεθειμένος να αναλάβει άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη.

Έτσι, λέγεται πως οι μετοχές από τον Ξενοκώστα θα επιστρέψουν στις εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Ταβουλάρη και μετά θα γίνει η εκκαθάριση, η οποία αναμένεται να είναι μια περίπλοκη και πολύμηνη διαδικασία.

Σε αυτή την περίπτωση όμως καραδοκεί η εταιρεία Pyletech Shipyards του Ομίλου North Star, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, που είχε υποβάλλει προσφορά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έχει ανακοινώσει μεγάλα σχέδια για τον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα, με επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ που μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι 1.600 άμεσες θέσεις εργασίας

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η ιστορική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κρέατος ΚΡΕ.ΚΑ Α.Ε., με παράδοση 50 ετών στην ελληνική αγορά. Μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την doValue, στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των δανειακών οφειλών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από το 2019, αλλά συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής για χρέη 11,6 εκατ.ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα. Έτσι, αρχίζουν και στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για την εξυγίανση της εισηγμένης εταιρείας…

Με την ευκαιρία...μέχρι το τέλος του μήνα (με ή άνευ καύσωνα) θα κατατεθούν ηλεκτρονικά οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με τα φαβορί να παραμένουν τέσσερα: την Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 8,67 τρισ. δολαρίων, το αμερικανικό super-fund ΚΚR, με υπό διαχείριση κεφάλαια 206 δισ. δολ., το αυστραλιανό fund Macquarie, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών παγκοσμίως και το (γνωστό στην ελληνική αγορά) private equity fund, CVC Capital Partners.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής και θα ολοκληρωθούν σε διάστημα δυόμισι χρόνων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση, με τις αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες να εκτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ και τις συνολικές απαιτούμενες επενδύσεις (μαζί με την επέκταση των μεταλλείων Ολυμπιάδας και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού στο Στρατώνι) να προσεγγίζουν το 1,9 δισ. ευρώ.

Γι΄αυτό όπως επανέλαβε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς έχει αποφασισθεί η δημιουργία joint venture με στρατηγικό εταίρο, με εμπειρία σε σχετικά έργα ή στρατηγικού επενδυτή.

Την γνωστή παροιμία «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει,πέντε μέρες κοσκινίζει» θυμίζει η περίπτωση του ακινήτου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στο Μαρούσι, απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο, που σήμερα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Ένα ακίνητο που θα μπορούσε να επιλύσει το θέμα του ιδιόκτητου χώρου στέγασης του ΤΕΕ καθώς βάση της ισχύουσας νομοθεσίας μπορεί να κατασκευαστεί κτίριο με χώρους γραφείων 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

Όμως,παρότι παραδόθηκε στην διοίκηση του ΤΕΕ η επικαιροποιημένη μελέτη της εταιρείας FCNC Financial Advisors για την αξιοποίηση του ακινήτου, έγινε γνωστό πως έχει ανατεθεί παρόμοια μελέτη σε άλλη εταιρεία και μάλιστα μια εκ των «μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών» στον κόσμο.

Με απλά λόγια, δεν θα ληφθεί καμία οριστική απόφαση άμεσα και δεν προχωρήσει κανένα σχέδιο αξιοποίησης προς ψήφιση μέχρι την παράδοση και της δεύτερης μελέτης. Μήπως έχουν δίκιο ορισμένα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που λένε ότι δεν θεωρούν εφικτό να δουν τα εγκαίνια του έργου στο συγκεκριμένο ακίνητο «πριν βγουν στην σύνταξη»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ