Sniper: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά φαρμακευτικής εταιρείας, η σύσκεψη-«έκπληξη» για την Ελλάκτωρ και οι «γλάστρες»

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Έκτακτη σύσκεψη θα διεξαχθεί σήμερα στον ΑΔΜΗΕ με θέμα την επάρκεια ρεύματος κατά την διάρκεια των κρίσιμων ημερών του κύματος καύσωνα στην Ελλάδα.Στην σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και θα την συντονίσει προσωπικά, κλήθηκαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος και Διευθ.Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθ.Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και εκπρόσωποι από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως «οικοδεσπότης» ο Μανούσος Μανουσάκης (αφού η σύσκεψη θα διεξαχθεί στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι Αττικής) πρέπει να είναι ιδιαίτερα...χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε οι φήμες για δύσκολες και προβληματικές σχέσεις με τους περισσότερους συμμετέχοντες έχουν διαψευσθεί πολλάκις ως αναληθείς.

Μετά την πώληση της φαρμακευτικής Pharmathen στην ελβετική Partners Group έναντι τιμήματος 1,6 δισ. ευρώ (από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου) φημολογείται ότι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζει ένα ακόμα σούπερ deal άνω του ενός δισεκατομμυρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φαρμακευτικό όμιλο με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που έχει διοίκηση...οικογενειακού χαρακτήρα και συζητάει το ενδεχόμενο εξαγοράς με εκπροσώπους ξένων πολυεθνικών χωρίς να υπάρχει όμως ακόμα οριστική συμφωνία.

Σήμερα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 23,2 εκατομμυρίων νέων μετοχών της Ideal που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 56,1 εκατ. ευρώ με εισφορά του συνόλου (100%) των μετοχών των εταιρειών S.I.C.C. Holding Limited (SICC) και ESM Effervescent Sodas Management Limited (ESM), ενσωματώνοντας πλήρως τις εταιρείες Astir Vitogiannis και Three Cents στον Όμιλο.

Αύριο το μεσημέρι ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 120,5 εκατ. ευρώ που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του ομίλου. Ωστόσο,οι επίσημες ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα της κάλυψης και της διάθεσης των μετοχών θα γίνουν την Παρασκευή ενώ σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ...2 ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι φήμες του σαββατοκύριακου λένε πως οι ιδιοκτήτες της Greenhill Investment εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάνης Καϋμενάκης θα ασκήσουν τα δικαιώματά του ως μέτοχοι της Ελλάκτωρ και θα καλύψουν το ποσό που αναλογεί στο ποσοστό τους (25,85%) παρότι δεν προχώρησαν σε επίσημες ανακοινώσεις. Μάλιστα, ήταν και οι δύο στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με συνεργάτες τους.

Μάλιστα, λέγεται πως μια εξ΄ αυτών ήταν σύσκεψη-«έκπληξη» λόγω της παρουσίας συγκεκριμένων προσώπων αλλά και εξαιτίας της επιλογής του χώρου.

Όπως λέγεται συζητήθηκαν εκτενώς και οι λεπτομέρειες για την αυριανή συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών «με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» που είχαν κατατεθεί στις 21 Ιουλίου, μαζί με την αγωγή με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων της τακτικής γενικής συνέλευσης της 22ας Ιουνίου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από αρκετές εισηγμένες που αποτελούν «βαρόμετρο» για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Επίσης την Παρασκευή έχει ανακοινώσει ότι θα δημοσιεύσει αποτελέσματα η Intercontinental ΑΕΕΑΠ.

Αληθεύει ότι η CVC Capital Partners (για την ακρίβεια, ο partner και υπεύθυνος για τις επενδύσεις στην Ελλάδα Άλεξ Φωτακίδης) μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia διαπραγματεύεται με την διοίκηση γνωστής και μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στην ελληνική αγορά;

Ύστερα από τις χυδαίες και απαξιωτικές δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη για τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάιο που προκάλεσαν σάλο και την διαγραφή του από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ήρθε και η επιβεβαίωση για την επιχειρηματική...αποστασιοποίηση του αδελφού του Θανάση Λασκαρίδη.

Στην ανακοίνωση της συγκρότησης νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων «Λάμψα Α.Ε.» που κατέχει μεταξύ άλλων τα ιστορικά ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, «Μεγάλη Βρετανία» και «King George», είναι ξεκάθαρο πως τον έλεγχο έχει η οικογένεια του Θανάση Λασκαρίδη (τη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου ανέλαβε η Χλόη Λασκαρίδη) ενώ προστέθηκαν και διακεκριμένες προσωπικότητες (Mαρία Δαμανάκη, Αικατερίνη-Μαρία Καρατζά, Νίκος Νανόπουλος,Τιμόθεος Ανανιάδης).

Άλλωστε,τον Ιανουάριο του 2021, μετοχές αξίας 104 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 25,19% της «Λάμψα Α.Ε.» πέρασαν στον έλεγχο των πέντε παιδιών του Θανάση Λασκαρίδη μέσω κυπριακής εταιρείας ενώ ο ίδιος διατηρεί επισήμως ποσοστό 32,82% των μετοχών.

Ποιοί επιχειρηματίες που έκλεισαν μεγάλη συμφωνία με γνωστό ελληνικό fund για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προοπτικές ανάπτυξης και εξαγωγικά χαρακτηριστικά, σκέφτονται να αποχωρήσουν εντελώς από την «εταιρεία» τους καθώς διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι ουσιαστικά στο διοικητικό συμβούλιο και την επιχείρησή τους θα είναι...γλάστρες;

Λέγεται πως τους το εξήγησε την Παρασκευή με άκομψο τρόπο ο νέος- διορισμένος από το επενδυτικό σχήμα- Διευθ. Σύμβουλος όταν τους είπε ορθά-κοφτά ότι από εδώ και στο εξής «δεν θα ζητάνε ούτε...φωτοτυπίες χωρίς την έγκρισή του»!