Sniper: Η επένδυση της Apple στην Ελλάδα, η νέα θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. και το…φάντασμα της Ηλεκτρονικής Αθηνών

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Έντονες φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για μεγάλη επένδυση της Apple στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, ακούγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου (σ.σ. Άλεξ Πατέλης) και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε απευθείας συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού, που έχει την έδρα του στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας (και όχι με εκπροσώπους της εταιρείας iSquare, θυγατρική της Quest Holdings,που την αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η δημιουργία ερευνητικού κέντρου αλλά και tech hub στην Ελλάδα.

Την είδηση είχε…διαρρεύσει στις αρχές Ιουνίου κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αλλά τότε δεν είχε επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Με την ευκαιρία…αληθεύει ότι πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και μάλιστα «Κεκλεισμένων των θυρών»;

Σήμερα γίνεται τελικά ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών» , που κήρυξε πτώχευση το 2016 αλλά άργησε…μια πενταετία. Στην κατασχετήρια έκθεση (συνολικά 772 σελίδων) περιλαμβάνονται 36.877 προϊόντα που περιγράφονται αναλυτικά και έχουν συνολική αξία 3,5 εκατ. ευρώ.

Το θέμα είναι πως στα ηλεκτρονικά και τεχνολογικά προϊόντα που οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς, η πενταετία ισοδυναμεί με…μία άλλη εποχή. Για παράδειγμα τι αξία έχει σήμερα ένα επώνυμο κινητό κατασκευασμένο πριν από 5 χρόνια;

Την απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών καθώς και την σύσταση μίας νέας εταιρείας, η οποία θα είναι θυγατρική της «Ελληνικά Πετρέλαια», αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης. Έτσι, ξεκινάει ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός του Ομίλου ΕΛΠΕ, με την δημιουργία νέων θυγατρικών και την επέκταση σε νέους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η αποθήκευση υδρογόνου και εναλλακτικών καυσίμων.

«Δύο στα δύο» για την MLS του Γιάννη Καματάκη…Ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2018 τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης (ΕΛΤΕ) με πρόστιμο και απαγόρευση ελέγχου εισηγμένων και τώρα παραπέμπεται για έλεγχο των πεπραγμένων του και ο ορκωτός λογιστής που παρέδωσε πρόσφατα τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, ο οποίος κινδυνεύει και με κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Άντε να βρεθεί μετά ορκωτός λογιστής να αναλάβει τις οικονομικές καταστάσεις της MLS για την χρήση του 2020 …

Την παροιμία «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι» θυμίζει η περίπτωση του ταξιδιωτικού γραφείου Mouzenidis Travel. Πριν από ένα μήνα η οικογένεια Μουζενίδη δεν πουλούσε αλλά θα έσωζε την εταιρεία με ιδίους πόρους ενώ οι συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη διέψευδαν τις φήμες περί επένδυσης ή εξαγοράς.

Κι όμως κατά την εκδίκαση της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές του Mouzenidis Travel οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από γνωστό επιχειρηματία» ενώ εκτός αίθουσας έλεγαν σχεδόν ανοιχτά ότι «πρόκειται για ισχυρό επιχειρηματικό παράγοντα ο οποίος εμπλέκεται και με τον αθλητισμό». Μόνο την φωτογραφία του Ιβαν Σαββίδη δεν μοίραζαν…

Κατά τα άλλα στα τέλη Ιουνίου συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη  δήλωναν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν πρόκειται καν να μπουν…στον κόπο έκδοσης μίας ανακοίνωσης διάψευσης.

Mετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 8 μηνών το ελληνικό δημόσιο και οι εκπρόσωποι της COSCO φαίνεται ότι κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την μεταβίβαση ποσοστού 16% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στον κινεζικό κρατικό ναυτιλιακό όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η COSCO θα καταθέσει ποσό 88 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως προέβλεπε η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και επιπλέον εγγυητική επιστολή 97 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής αξίας των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293,8 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να υλοποιήσει εντός πενταετίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Η επίσημη ανακοίνωση θεωρείται θέμα ημερών καθώς μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021 θα πρέπει να μεταβιβαστεί το 16% στην COSCO, η οποία θα ελέγχει πλέον το 67% της εταιρείας.

H Ευρωπαϊκή Πίστη διέψευσε (έστω και ανεπίσημα) τα σενάρια περί τελικών διαπραγματεύσεων για την εξαγορά μικρομεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας. Για τις φήμες ότι έχει δεχτεί πρόταση από μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της ελληνικής αγοράς θα βγει άραγε επίσημη ανακοίνωση;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ