Sniper: Οι «ανακατατάξεις» στην Ελλάκτωρ, η επιβλητική παρουσία Μυτιληναίου και η δημόσια προσφορά Σαββίδη

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Την ερχόμενη Τρίτη (3/8) λήγει η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ και υπάρχει μεγάλη...κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα. Όμως, και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Greenhill Investments (των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη) ή από τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας.

Αντιθέτως, η Reggeborgh Invest με επιστολή της δημοσίευσε την πρόθεσή της επενδύσει ποσό 33.710.815 ευρώ, με την προοπτική να διαθέσει συνολικά ως και 50 εκατ.ευρώ για την εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της εισηγμένη από το 27,34% στο 42,30%.

Γι' αυτό άλλωστε δεν προχώρησε πριν από 8 ημέρες στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (Call Option) 6.828.260 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ποσοστό 3,187% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ που κατέχει γνωστός εφοπλιστής.

Άλλη μια ιστορική κατασκευαστική εταιρεία εξετάζει τις δυνατότητες επέκτασης στον τομέα της ενέργειας (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και τον εγκαταστάσεων logistics. Η απόφαση των βασικών μετόχων είναι οριστική αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Όσον αφορά στις ανακοινώσεις, αυτές προσδιορίζονται στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τον πλήρη έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) θα έχει αποκτήσει στις 28 Αυγούστου ο Ιβάν Σαββίδης. Χθες το απόγευμα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της εταιρείας Belterra Investments που προβλέπει την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών του ΟΛΘ της εταιρείας ονομαστικής εντός τεσσάρων εβδομάδων. Η επίσημη έναρξη της διαδικασία θα γίνει την Παρασκευή (30/07).

Σήμερα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,853 εκατ. ευρώ. Χθες η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, οι οποίοι είναι πιστωμένες στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.).

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos επανέλαβε την αρχική εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου για κερδοφορία της τάξης των 260 εκατ. ευρώ το 2022 (δηλαδή διπλάσια από το 2020)και δήλωσε ξεκάθαρα πως ισχύει στο ακέραιο.

Άλλη μια συμφωνία για το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη.Όπως ανακοινώθηκε χθες κατέληξε σε συμφωνία για απόκτηση του συνόλου των μετοχών (100%) της εταιρίας ENGIE Hellas (θυγατρική του Ομίλου ENGIE), μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στο χώρο του facility management στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για νέα στρατηγική επένδυση του fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές.