Sniper: Το «μυστήριο» της Intertech, τα νέα σχέδια του Mr.Chipita και οι φήμες για συμφωνία-έκπληξη ύψους 1 δισ.ευρώ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου Αθηνών πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συναλλαγή που ενδέχεται να επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις σε μια ιστορική εταιρεία: την Intertech. Με αντίτιμο 1,887 εκατ. ευρώ εξαγοράστηκαν συνολικά 2.483.686 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 29,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας.

Με δεδομένο πως οι δυο βασικοί μέτοχοι της Intertech (Δημήτρης Κοντομηνάς 29,58% και Κωνσταντίνος Αμοιρίδης 28,45%) κατέχουν παραπλήσια ποσοστά μετοχών, αυτή η συναλλαγή σημαίνει πως είτε εισήλθε δυναμικά νέος επενδυτής με μετοχικές και διοικητικές προσδοκίες, είτε πως άλλος μέτοχος της εταιρείας αύξησε το ποσοστό του ή απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Σε αυτή την περίπτωση όμως σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 3461/2006 υπάρχει πλέον δέσμευση για υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένες μετοχές ανήκαν στον Δημήτρη Κοντομηνά και η πώληση έγινε από την Eurobank, η οποία είχε στην κατοχή της τις μετοχές του γνωστού επιχειρηματία ως ενέχυρο.

Την επόμενη συμφωνία μετά την ΜΕΒΓΑΛ ακούγεται πως ετοιμάζει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που μετά την πώληση της Chipita στην Mondelez International, έχει την δυνατότητα (οικονομική αλλά χρόνου) να ασχοληθεί παράλληλα με αρκετά νέα σχέδια. Και όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε πως δεν θα είναι απαραιτήτως επενδύσεις στον χώρο των τροφίμων, που διαθέτει εμπειρία δεκαετιών.

Στην φημολογούμενη συμφωνία ύψους 1 δισ.ευρώ που βρίσκεται σε φάση τελικών διαπραγματεύσεων δεν εμπλέκεται ούτε ο ίδιος, ούτε ο Όμιλος Olayan που έκλεισε (σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ) την συμφωνία με την διοίκηση της πολυεθνικής Mondelez. Αντιθέτως, υπάρχει άλλος Έλληνας επιχειρηματίας που φέρεται να συμμετείχε στις συζητήσεις…

Σε φάση ανάπτυξης παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας βρίσκεται η Optima Bank (της οικογένειας Βαρδινογιάννη) που εγκαινίασε τους τελευταίους μήνες συνολικά 19 νέα σύγχρονα καταστήματα. Μάλιστα, το τελευταίο 12μηνο έχει προχωρήσει σε προσλήψεις για την κάλυψη κενών και νέων θέσεων εργασίας, αυξάνοντας το προσωπικό της κατά 23%.

Αληθεύει ότι το ξενοδοχείο President της Λεωφόρου Κηφισίας που «δεν πωλείται» σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις της διοίκησης και των βασικών μετόχων παρότι η εταιρεία στην οποία ανήκει (ΓΕΚΕ) προχωράει στην υποχρεωτική δημόσια προσφορά, έχει συμπεριληφθεί σε φακέλους παρουσιάσεων που έχουν υποβληθεί σε ξένα επενδυτικά σχήματα με επιλεγμένες προτάσεις για σοβαρές επενδύσεις real estate στην Ελλάδα;

Με την ευκαιρία… στο Δικηγορικό Γραφείο Νίκο Σακκά, έχει αναθέσει ομάδα μικρομετόχων της ΓΕΚΕ την άσκηση εξωδίκων και δικαστικών ενεργειών για την διαδικασία και το αντίτιμο (5,75 ευρώ/μετοχή) της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και την ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρά την πανδημία και την επέλαση της μετάλλαξης τύπου «Δέλτα» σε όλη την Ευρώπη, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αυξητικές τάσεις. Σε ορισμένα υπουργεία και φορείς (όπως την Enterprise Greece) τα αιτήματα από μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικούς ομίλους και ξένα funds για ενημέρωση του νομοθετικού, ρυθμιστικού και επενδυτικού πλαισίου στην χώρα μας πέφτουν «βροχή».

Tην ελληνική αγορά φαίνεται πως μελετούν διεξοδικά τους τελευταίους μήνες εταιρείες κολοσσοί στον χώρο της ενέργειας και πολυεθνικοί όμιλοι με εξειδίκευση στον τομέα του real estate. Και οι πληροφορίες λένε πως οι μόνοι λόγοι που τους αναγκάζουν να τηρούν μια στάση αναμονής με διακριτικές και προσεκτικές κινήσεις είναι οι εξελίξεις στο…μέτωπο της πανδημίας και η πορεία της εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Eρώτηση: Αν ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της MLS Γιάννης Καματάκης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις της εισηγμένης προς ομολογιούχους και προμηθευτές και τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν δεσμευτεί (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών του λογαριασμών) όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τότε πως καταφέρνει και διάγει πλουσιοπάροχο βίο;

Εκτός κι αν τα ρομαντικά γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια και κοσμικά bar-restaurant είναι…τιμής ένεκεν για την πολυετή προσφορά του στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Λέμε τώρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ