Sniper: Οι φήμες για την Eurobank στην Κύπρο, το πολιτικό παρασκήνιο στην Ελλάκτωρ και οι νέες «περιπέτειες» του Mr. MLS

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Έντονες ήταν οι φήμες στην Κύπρο μέσα στο σαββατοκύριακο ότι η Eurobank έχει…μεγάλα σχέδια για την Ελληνική Τράπεζα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Eurobank, θυγατρική της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών ΑΕ», ανακοίνωσε την εξαγορά μετοχών που ισοδυναμούν με το 12,6% (ουσιαστικά 9,9% με προοπτική απόκτησης επιπλέον ποσοστού 2,7%) του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής τράπεζας από το Third Point Hellenic Recovery Fund.

Το Aμερικανικό επενδυτικό fund αναζητούσε αγοραστή για να προχωρήσει σε αποεπένδυση, όπως είχε πράξει πριν περίπου τρία χρόνια και απ΄ την αγορά της Ελλάδας και δεν συμμετείχε στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να μειωθεί από το 26% στο 12,6%.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται συζητήσεις στην Κύπρο για την πώληση του πακέτου της Wargaming Group Limited (20,6%) στην Ελληνική Τράπεζα. Πρόκειται όχι για μια εταιρεία συμμετοχών ή επενδύσεων αλλά ανάπτυξης video games και λογισμικού (!) με βασικούς μετόχους από την Λευκορωσία. Οι φήμες λένε πως υπάρχει διακριτική…ενθάρρυνση για άμεση αποχώρηση από τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου λόγω του (αυταρχικού) καθεστώτος Λουκασένκο.

Ειδικά μετά το πρωτοφανές περιστατικό (κατά άλλους, κρατική αεροπειρατεία) με την πτήση της Ryanair.

Αυτή ήταν η δεύτερη κίνηση της Εurobank στο εξωτερικό σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες καθώς είχε προηγηθεί την 1η Ιουλίου η εξαγορά της Direktna Bank στην Σερβία.

Μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται πως έχουν φθάσει οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ καθώς και παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων αφού πλέον εμπλέκονται δύο δικηγορικά γραφεία που έχουν σχέσεις με υπουργούς της κυβέρνησης. Με την βασική διαφορά πως το δεύτερο εξ αυτών έχει αναθέσει την νομική εκπροσώπηση του πελάτη του (την εταιρεία Greenhill Investments των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη) σε συγγενικό πρόσωπο υπουργού, το οποίο σχεδόν την…διατυμπανίζει.

Στην προκήρυξη διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτου για τη νέα της έδρα στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βασικές προϋποθέσεις είναι -μεταξύ άλλων- να διαθέτει ελάχιστη επιφάνεια 3.600 τ.μ., να βρίσκεται εντός της περιοχής όπου τα όριά της εκτείνονται ως 500 μέτρα από το μικρό δακτύλιο της Αθήνας και να απέχει μέχρι 500 μέτρα από σταθμό του Μετρό.

Η μεταφορά σε νέα γραφεία (από το σημερινό ακίνητο επί της οδού Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου) κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ανεξάρτητης αρχής και η στέγαση στελεχών και προσωπικού, που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις αυξημένες εποπτικές ευθύνες και απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Με την ευκαιρία…αληθεύει ότι στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δέχτηκε -εμμέσως πλην σαφώς- απειλές από νόμιμο εκπρόσωπο ενός εκ των δυο βασικών μετοχικών σχημάτων της Ελλάκτωρ για την εξέλιξη της καριέρας του κατά την διάρκεια επικοινωνίας για την ενημέρωση σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης;

Ακίνητο για βιομηχανική χρήση στην περιοχή των Οινοφύτων φέρεται να είναι η πρώτη επιλογή της διοίκησης της εταιρείας «Pyramis» (του Ν.Μπακατσέλου) για την… ενεργοποίηση των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου της «Pitsos», που έκλεισε πρόσφατα η BSH Hellas ύστερα από σχετική απόφαση της μητρικής εταιρείας στην Γερμανία.

Μάλιστα, λέγεται πως έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προϊόντων (φούρνοι, εστίες, κ.α.) από ομάδα εξειδικευμένων στελεχών από το προσωπικό της «Pitsos», που απολύθηκε αλλά έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή τους το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ» που ελέγχει μετοχικά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φέρεται να έχει επιδείξει η CVC Capital Partners. Αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που παραχώρησε το 43% της ΜΕΒΓΑΛ (ποσοστό που κατείχε η ΔΕΛΤΑ, θυγατρικής της Vivartia, που ανήκει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της CVC) στον πρώην μεγαλομέτοχο της Chipita. Για την ακρίβεια,το 21,5% στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και 21,5% στην οικογένεια Χατζάκου.

Μεγάλα σχέδια για την Ελλάδα φαίνεται πως έχει ο Δανέζικος Όμιλος Jysk. Εκτός το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων (στο εμπορικό κέντρο River West στην Αθήνα, στον Βόλο και στην Πάτρα) ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, υπάρχει επενδυτικό πλάνο για την δημιουργία 15 νέων καταστημάτων στην χώρα μας (συνολικά 200 νέα καταστήματα σε όλη την Ευρώπη) μέσα στα επόμενα 4 χρόνια καθώς και την ανακαίνιση όλων των υφιστάμενων που ανήκουν στην ελληνική θυγατρική εταιρεία.

Από το Πανόραμα μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία περιστατικά με πρωταγωνιστή τον ιδρυτή, μεγαλομέτοχο και πρώην CEO της MLS Γιάννη Καματάκη. Όπως φημολογείται, το πρώτο συνέβη πριν από δυο εβδομάδες σε γνωστό εστιατόριο της Χαλκιδικής, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με εφοπλιστή με αποτέλεσμα να εκτυλιχτούν σκηνές από ταινίες του Θανάση Βέγγου («καπέλωμα» πιάτων, «πότισμα» με κρασί και νερό,κτλ).

Το δεύτερο περιστατικό φέρεται να έχει διαδραματιστεί την περασμένη Παρασκευή αλλά παρά τις…γλαφυρές περιγραφές οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην συμπρωτεύουσα διίστανται. Το βασικό στοιχείο και των δυο εκδοχών είναι «ποιος είδε τον Θεό και δεν (τον) φοβήθηκε»! 

Δυστυχώς, το περιεχόμενο των διαλόγων και των δυο εκδοχών είναι «αυστηρώς ακατάλληλον δια ανηλίκους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ