Sniper: H «εντολή ενημέρωσης» του ΤΧΣ, τα πρόστιμα στην MLS και οι νέες «Ιερές Μπίζνες» του real estate

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ως γνωστόν αποτελεί εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης. Προβλεπόμενη διαδικασία και όχι ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη με βάση τις φήμες και τις διαρροές από τις αρχές της εβδομάδας...

O Διευθ. Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχοντας διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό ενώ πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στις 21 Μάϊου μετείχε στη διοίκηση του Ταμείου ως εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος. Συνεπώς, γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά.

Όπως έλεγαν αρκετοί αναλυτές χθες το βράδυ, αυτή η φαινομενικά γενική διατύπωση, ουσιαστικά «φωτογράφιζε» την τιτλοποίηση «Frontier», που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ονομαστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ και ως προτιμητέος επενδυτής είχε επιλεχθεί το κοινοπρακτικό σχήμα doValue, Fortress και Bain Capital.

Υπάρχει βεβαίως και μια νέα τιτλοποίηση μικρότερης αξίας, που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ ότι θα εντάξει στον «Ηρακλή II», προκειμένου να μειώσει τα «κόκκινα δάνεια» μέσα στο 2022 σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»... Έστω και με καθυστέρηση μηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε τα πρώτα μέτρα εναντίον της...φαρσοκωμωδίας εις βάρος των ομολογιούχων και των μικρομετόχων της MLS. Χθες επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 820.000 ευρώ σε 12 φυσικά πρόσωπα (μέλη διοικήσεων) για χειραγώγηση της αγοράς μέσω των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας το 2018, για παράβαση των διατάξεων περί λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 4449/2017 και 3016/2002) και για παράβαση των διατάξεων της Κανονιστικής Απόφασης του Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204 του 2000.

Την «τιμητική» του είχε ο μεγαλομέτοχος, ιδρυτής, πρώην Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος (και παρολίγον....Έλληνας Μπιλ Γκέιτς προ δεκαετίας) Γιάννης Καματάκης, με δυο πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι ακολουθούν η χρήση του 2019 και του 2020, φαίνεται πως θα είναι μόνο η αρχή...

Μια παλιά αγγλική παροιμία λέει (σε ελεύθερη απόδοση) ότι «Το γλείψιμο πολλοί λάτρεψαν, τους... γλείφτες όμως ουδείς», θυμίζοντας τη γνωστή ρήση του Πλούταρχου (από τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας): «Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς». Ειδικά, όταν αφορά σε εισηγμένες εταιρείες και πρωτοκλασσάτα μέλη της κυβέρνησης. Σύντομα και λεπτομέρειες...

Με την ευκαιρία, παρακαλείται ο Διευθ. Σύμβουλος μεγάλης και γνωστής εισηγμένης εταιρείας όπως ζητήσει από τους συνεργάτες του να περιορίσουν την επεξεργασία εικόνας (με το photoshop) του προφίλ του από τις εταιρικές παρουσιάσεις γιατί μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την Τζέιν Φόντα μετά από κάθε νέα πλαστική επέβαση.

Εκτός κι αν αληθεύουν οι φήμες ότι τώρα που βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας έχει προβεί σε μπότοξ και αλλεπάλληλες πλαστικές επεμβάσεις. Γίνονται τέτοια πράγματα; 

Στην απαλλοτρίωση έκτασης 289 στρεμμάτων χωρίς αποζημίωση θα προχωρήσει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η υπόθεση έχει πολύ παρασκήνιο και μακρόχρονη ιστορία.

Πρόκειται για μια έκταση που διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδος (για την ακρίβεια, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών) με σκοπό την εμπορική «αξιοποίησή» της, έχοντας ήδη ανακοινώσει πριν από λίγους μήνες επίσημη την πρόσκληση (σε επενδυτές και αγοραστές) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για 40 οικόπεδα της...ιδιοκτησίας της.

Πολλά από αυτά είναι - σύμφωνα με την Εκκλησία- «πολεοδομικά αρρύθμιστα» ή «ατακτοποίητα» (από το 1951) αλλά όπως αποκαλύπτει η νομοτεχνική έκθεση του Δήμου είναι ουσιαστικά σε μεγάλο ποσοστό κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ενώ κάτοικοι υποστηρίζουν (και επωνύμως) πως συγκεκριμένα τμήματα της έκτασης δεν βασίζονται σε κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας ή μεταβίβασης!

Πάλι μυρίζει έντονα «Ιερές Μπίζνες» της Ελλάδος...