Sniper: Oι νέες προκλήσεις για τον επιχειρηματία από τα Ανώγεια Ρεθύμνου, το «μυστικό» της εξαγοράς του Ομίλου Ήρων κι ο «αγνοούμενος» της MLS

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μετά την ενίσχυση του στόλου της SKY Express με 12 καινούρια αεροπλάνα (6 νέα ΑΤR 72-600 και 6 Airbus 320neo) μέσα στους τελευταίους 10 μήνες, την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην μεγαλύτερη εταιρεία μακροπρόθεσμων μισθώσεων ιδιόχρηστων ξενοδοχείων HotelBrain, και τις φήμες για την επέκτασή του στα δρομολόγια με υδροπλάνα, οι τελευταίες πληροφορίες από την Κρήτη αναφέρουν ότι ο ιδρυτής και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων IOGR, Γιάννης Γρύλος θα ασχοληθεί με… επενδύσεις υποδομών, όπως λιμάνια και μαρίνες.

Κι όπως λένε όσοι συνεργάζονται μαζί του με έμφαση ο επιχειρηματίας από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου του Ρεθύμνου είναι πάντοτε δυο…κινήσεις μπροστά από όλους, διαβλέποντας ευκαιρίες, τάσεις και προκλήσεις. Οπότε όπως λένε στην Κρήτη, δεν είναι αυτονόητο ότι οι επόμενες κινήσεις του θα είναι στο νησί (π.χ. λιμάνι Ηρακλείου, διεθνής διαγωνισμός ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου) αλλά όπου έχει εντοπίσει ήδη μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Αντίστροφη μέτρηση για το «πράσινο» ομόλογο επταετούς διάρκειας ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ της Prodea Investments. Αύριο το πρωί ξεκινούν οι εγγραφές των επενδυτών μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών. Ουσιαστικά, πρόκειται για 300.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η καθεμία. Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών και το υπόλοιπο ποσοστό (ως και 70% των ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών, θεσμικών επενδυτών, funds και ειδικών ιδιωτών επενδυτών.

Στις 12 το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση «DEFEA 2021-Defence Exhibition Athens» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τριήμερου της έκθεσης αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του από χώρες-μέλη της ΕΕ και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως και με στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA).

Με πρόσχημα την Διεθνή Έκθεση «DEFEA 2021» στην Αθήνα βρίσκονται από χθες οι περισσότερες αποστολές των εταιρειών και σχημάτων που διεκδικούν το πρόγραμμα της κατασκευής των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από τις ΗΠΑ, την Μεγ. Βρετανία, την Ολλλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η αποστολή της Γαλλίας λέγεται ότι είναι εδώ και εβδομάδες στην Ελλάδα και προετοιμάζεται για μια εντυπωσιακή παρουσία.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χθεσινή συμφωνία εξαγοράς του 100% των μετοχών του ομίλου Ήρων από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών που κατείχε από κοινού με τη γαλλική ENGIE (50%) και την Qatar Petroleum (το 25% της Ήρων Ι), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όχι μόνο θα μπορέσει να ενοποιήσει πλήρως τα μεγέθη των δύο μονάδων φυσικού αερίου που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 460 εκατ. ευρώ (αντί για την μέθοδο της καθαρής θέσης) αλλά θα αποκτήσει ηγετική θέση στον τομέα της ενέργειας.

Ουσιαστικά μέσα στα επόμενα χρόνια το χαρτοφυλάκιο με τις μονάδες του Ομίλου Ήρων θα παράγει 4,5 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και φυσικό αέριο, οπότε θα είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό στην Ελλάδα.

Στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης ύψους 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5,5 ετών προχώρησε χθες η Sani/Ikos Financial Holdings με έδρα το Λουξεμβούργο, με σκοπό την χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων του Ομίλου Sani/Ikos στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Συντονιστές της έκδοσης, η οποία διέπεται από το αμερικανικό Δίκαιο, είναι οι Morgan Stanley και JP Morgan, με συνδιαχειριστές τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank).

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές οι οποίοι είχαν ενημερωθεί αναλυτικά για την έκδοση από τις παρουσιάσεις των προηγούμενων εβδομάδων που έγιναν με ιδιαίτερη διακριτικότητα.

Στην αυριανή επαναληπτική Γενική Συνέλευση των ομολογιούχων του πρώτου ομολόγου (ΜΛΣ01) ύψους 4 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η MLS Πληροφορική με σύμβουλο έκδοσης την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, θα κριθεί το μέλλον της εταιρείας. Το ομόλογο έληξε και τυπικά είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας (default), το οποίο συνιστά πιστωτικό γεγονός και επιτρέπει στους ομολογιούχους να προβούν σε καταγγελίες και διαταγές πληρωμών.

Εκτός αν συμβεί το…θαύμα της τελευταίας στιγμή, υπάρξει απαρτία (με 66% των παρόντων) και εγκριθεί πρόταση (της εταιρείας) για τροποποίηση των όρων του ομολόγου και παράταση της λήξης του κατά ένα χρόνο.

Αλήθεια ο -εξαφανισμένος από προμηθευτές, ομολογιούχους και θεσμικούς εκπροσώπους (π.χ. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)- ιδρυτής και βασικός μέτοχος της MLS Γιάννης Καματάκης βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα ή έχει διαφύγει ήδη στο εξωτερικό, όπως λένε ορισμένοι από τους ομολογιούχους;

Άλλοι ομολογιούχοι έλεγαν τις τελευταίες ημέρες να καταθέσουν αίτημα αναζήτησης …αγνοούμενου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που έχει κατάλληλη εμπειρία και «τεχνογνωσία»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ