Sniper: Τα πρόστιμα-bonus για το σκάνδαλο Folli Follie, το εντυπωσιακό «φινάλε» της ΑΜΚ της Alpha Bank και οι νέες συμφωνίες της Lamda Development

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μετά από αρκετούς μήνες (αισθητής απουσίας από το προσκήνιο) η Folli Follie βρέθηκε χθες το απόγευμα και πάλι στο «φως της δημοσιότητας». Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 24,18 εκατ. ευρώ σε 14 φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στην διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς με βάση νέα στοιχεία από την ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η PwC για την περίοδο 2007-2017 και την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3340/2005). Μία έκθεση-καταπέλτη για τις χρήσεις μιας δεκαετίας…

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 30.000 ευρώ μέχρι 8,6 εκατ. ευρώ, με την «μερίδα του λεόντος» να ανήκει στην οικογένεια Κουτσολιούτσου (Δημήτρη, Γεώργιο -κατά κόσμο, Τζώρτζη- και Αικατερίνη) που καλείται να καταβάλλει το ποσό των 16,78 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει και το 2019 πρόστιμα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της Folli Follie για παραποίηση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2016, αλλά και για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς μέσω των ανακοινώσεων που εξέδωσαν το Μάιο του 2018, προκειμένου να συγκαλύψουν την πραγματική εικόνα της εταιρείας.

Δηλαδή, το ίδιο διάστημα που η διοίκηση του Χαράλαμπου Γκότση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι έγιναν όλα άψογα παρότι ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Κατά δήλωσή του…καθηγητή στις 11 Ιουνίου «όλες οι αποφάσεις που έλαβαν τα αρμόδια όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην υπόθεση της Folli Follie εμφορούνται από την πιστή τήρηση των νόμων και τις μέχρι τώρα πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις!».

Με την ευκαιρία… μέσα στις επόμενες 10-12 ημέρες αναμένεται και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου που θα εκπροσωπεί τους βασικούς μετόχους (Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο) κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, ώστε να υπάρχει απαρτία. Το αίτημα εκδικάστηκε στις 16 Ιουνίου, παρά τις προσπάθειες αναβολής από την πλευρά των δυο προφυλακισμένων επιχειρηματιών.

Πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και εκτιμήσεις φέρεται να είναι οι προσφορές των ξένων επενδυτών και funds στο Βιβλίο Προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Alpha Bank, με την υπερκάλυψη να κυμαίνεται σχεδόν στις 2 φορές. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, οι ξένες προσφορές αγγίζουν ήδη το 1,3 δισ. ευρώ χωρίς να έχει εξαντληθεί ακόμα το χρονικό περιθώριο για τους επενδυτές και τους μετόχους.

Η διαδικασία τόσο της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα όσο και η Ιδιωτική Τοποθέτηση με Βιβλίο Προσφορών στο εξωτερικό θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα και θα υπάρχει οριστική εικόνα. Όχι για την επιτυχία της διαδικασίας αφού αυτή είχε διαφανεί από το μεσημέρι της Δευτέρας αλλά για το ύψος της υπερκάλυψης και τον τελικό όγκο της ζήτησης…

Ως πρόθεση του Ομίλου Olympia (του Πάνου Γερμανού) να προχωρήσει σε εξαγορές μέσα στους επόμενους μήνες εξέλαβαν οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι στην πρόσφατη εκδήλωση συγκεκριμένες δηλώσεις του νέου CEO της Public-MediaMarkt(PMM) Ρόμπυ Μπουρλά για τα επενδυτικά σχέδια του κορυφαίου retailer οικιακών-ηλεκτρονικών συσκευών και ειδών ψυχαγωγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικά, η φράση του για τις…ομπρέλες και την βροχή.

Άλλωστε οι φήμες των τελευταίων εβδομάδων αναφέρουν ότι τόσο η Public-MediaMarkt όσο και ο Όμιλος Olympia βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους εταιρειών, που έχουν αξιολογηθεί ως σημαντικές προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο τους .

Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας της Mytilineos με την Δανέζικη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) σε ένα κοινό σχήμα (40%-60%) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Και μπορεί στην χώρα μας να μην γνωρίζουμε πολλά για την Δανέζικη επενδυτική εταιρεία, όμως οι ξένοι αναλυτές όμως ξέρουν πως πρόκειται για το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έργα ύψους 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Επιπλέον η Copenhagen Offshore Partners (COP), που θα αναλάβει το κατασκευαστικό σκέλος των κοινών έργων, θεωρείται παγκόσμιος κολοσσός κατασκευής, ανάπτυξης και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων, με projects δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Σε ποιά εισηγμένη εταιρεία ο Διευθ. Σύμβουλος και ο βασικός μέτοχος δεν ανταλλάσσουν εδώ και εβδομάδες ούτε…καλημέρα και η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω email από τους συνεργάτες τους;

Όπως ακούγεται εντόνως από την Δευτέρα, οι σχέσεις τους έχουν ψυχραθεί προσφάτως καθώς ο Mr.CEO, που κατέχει όμως μετοχές, ισχυρούς συμμάχους και (…κατά πληροφορίες) φάκελο με έγγραφα, έμαθε ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για την αποπομπή του.

Σε συζητήσεις με ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας φέρεται να βρίσκεται εδώ και μήνες η Lamda Development, με σκοπό την αδειοδότηση, ανέγερση και λειτουργία ιδιωτικού νοσοκομείου με…βαριά επωνυμία στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, όπως λέγεται η συνεργασία θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι αφού απομένουν ουσιαστικά οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η πώληση υπερπολυτελούς ακινήτου, που έχει βγει σε πλειστηριασμό για χρέη εκατομμυρίων από τραπεζικά δάνεια (με οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ), με αγοραστή υπεράκτια εταιρεία με διορισμένους (δηλ. εικονικούς) μετόχους δεν θεωρείται σε όλες τις χώρες απλή συναλλαγή.

Στην Κύπρο λέγεται «εξαγορά ακινήτου», στην Αλβανία -και το Κόσοβο- λέγεται «κομπίνα» και στην Γερμανία…απάτη. Στην Ελλάδα η ΑΑΔΕ ποιά ακριβώς ερμηνεία δίνει;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ