Sniper: Η «ειδική» επένδυση της Reggeborgh Invest στην Alpha Bank, η έκδοση ομολόγου από την Prodea και η…επίσκεψη Σπ. Λάτση στην Αθήνα

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σημαντική παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Services & Holdings θα αποκτήσει η Reggeborgh Invest της οικογένειας Wessels (βασικού μετόχου του Ομίλου Ελλάκτωρ) μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, με προσωπικές ενέργειες του επικεφαλής του Ολλανδικού fund Χένρι Χόλτερμαν, έχει υποβληθεί προσφορά για την απόκτηση μετοχών, που ισοδυναμούν με ποσοστό 2,5% ως 3% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής της Alpha Bank.

Με αυτό τον τρόπο, όπως λένε Ολλανδοί δημοσιογράφοι, «χτίζει» μια σταθερή σχέση συνεργασίας με έναν ισχυρό σύμμαχο στα επενδυτικά σχέδια του για την ανάπτυξη της εισηγμένης στην Ελλάδα.

Δεν υπήρχαν χθες επίσημες εξελίξεις στα διοικητικά θέματα της Ελλάκτωρ αλλά και οι δυο πλευρές (Reggeborgh Invest και Greenhill Investments) φημολογείται πως ετοιμάζονται πυρετωδώς για την τελική σύγκρουση. Άλλοι για τα δικαστήρια και άλλοι για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στην έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει η Prodea Investments, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την απόκτηση νέων ακινήτων, κυρίως γραφείων και εγκαταστάσεων logistics. Σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΕΕΑΠ, που είχε περιγράψει στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Διευθ. Σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2023 και κρίθηκε σκόπιμο να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός της διοίκησης.

Την περασμένη Παρασκευή μπορεί να μην έγινε… φιέστα για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό εξαιτίας της πανδημίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φθινόπωρο – και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες – θα γίνει μία ειδική, φαντασμαγορική, εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστούν τα τελικά σχέδια και οι συμφωνίες για επιμέρους έργα στο Ελληνικό από τα εμπορικά κέντρα (retail park της Trade Estates/Fourlis, Marina Galleria, Vouliagmenis Mall) και την μαρίνα μέχρι τα ξενοδοχεία και τους εντυπωσιακούς πύργους.

Με την ευκαιρία… σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο βασικός μέτοχος της Lamda Development Σπύρος Λάτσης. Μάλιστα, ακούγεται πως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (ενδεχομένως όχι στο Μέγαρο Μαξίμου) κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ελλάδα πριν επιστρέψει και πάλι στην έδρα των επιχειρήσεων του στην Ελβετία.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με την MLS. Παρότι είναι…ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τις υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επικοινωνία με οποιονδήποτε άλλο. Στην Beta Χρηματιστηριακή για παράδειγμα που είναι εκπρόσωπος των ομολογιούχων της έκδοσης (ΜΛΣ01) που λήγει στις 11 Ιουλίου και ενδέχεται να περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Εδώ και ημέρες αναζητείται μέλος της διοίκησης, στέλεχος ή υπεύθυνος προκειμένου να παραδοθούν τα έγγραφα για την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των ομολογιούχων αλλά δεν εμφανίζεται κανένας…

Νέα γραφεία διοίκησης αναζητάει και επισήμως η ΔΕΗ καθώς δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων. Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αναζητάει όμως κτίρια που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, να είναι κατασκευής του 2001 ή πιο καινούργια και πρόσφατα ανακαινισμένα.

Επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Public-MediaMarkt (PMM) σύμφωνα με τον Διευθ. Σύμβουλο της εταιρείας, Ρόμπυ Μπουρλά. Περίπου 15 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί ως το τέλος της χρονιάς από τους δυο βασικούς μετόχους (τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και την Media-Saturn-Holding GmbH) ενώ το επενδυτικό πλάνο για το 2022 περιλαμβάνει νέες επενδύσεις επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την μετεγκατάσταση καταστημάτων σε μεγαλύτερους χώρους.

Σε αυτές τις επενδύσεις δεν υπολογίζονται όμως τα σχέδια για την παρουσία του ομίλου στο Ελληνικό, στα οποία περιλαμβάνονται ήδη η δημιουργία ενός υπερκαταστήματος Public στο εμπορικό κέντρο (Vouliagmenis Mall) επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης συνολικής επιφάνειας 72.000 τ.μ. και ενός mega καταστήματος MediaMarkt στο εμπορικό πάρκο του Ομίλου Fourlis συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., το οποίο επίσης θα βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Μπορεί το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου προσωπικού της Attica Bank να πήρε παράταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως παρά τα ελκυστικά…κίνητρα ο στόχος για την επίτευξη 100 αποχωρήσεων δύσκολα θα επιτευχθεί. Η διοίκηση έχει ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως προσφέρει ποσό αποζημίωσης προσαυξημένο κατά 10% στους ετήσιους μισθούς ως bonus μαζί με τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης , που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Όμως παραδόξως δεν υπήρξε ιδιαίτερη συμμετοχή και ο αριθμός κρίθηκε πολύ μικρός σε σχέση με τον στόχο. Όμως, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, στις περισσότερες περιπτώσεις εργαζομένων άνω των 40 ετών, το τελικό ποσό ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ, ακόμα και τις 75.000 ευρώ.

Το πιθανότερο όμως είναι πως η μείωση προσωπικού κατά 12,5% θα γίνει εφικτή με νέα παράταση και μάλιστα αρκετών εβδομάδων (ενδεχομένως ως το τέλος του καλοκαιριού) καθώς υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από τον Σύλλογο Υπαλλήλων όσο και από την ΟΤΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ