Sniper: Η «κωλοτούμπα» βαθύπλουτου Αμερικανού επενδυτή, η κίνηση «ματ» του Ομίλου Fourlis και η προσφυγή στο νέο πτωχευτικό νόμο από την διοίκηση του Mouzenidis Travel

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένει η διοίκηση της Alpha Services and Holdings (η μητρική εταιρεία της Alpha Bank) την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ξεκινήσει την Δευτέρα η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα και του Βιβλίου Προσφορών στο εξωτερικό.

Στην διοίκηση της υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συνδυασμένης διαδικασίας παρότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τηρούν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις βαρυσήμαντες δηλώσεις. Κι αυτό γιατί έχουν λάβει από τους αναδόχους το…μήνυμα πως η συντριπτική πλειονότητα των ξένων επενδυτών και funds καθώς και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, που διατηρούν σήμερα μετοχικές θέσεις, θα λάβουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και ο ιδιόρρυθμος και βαθύπλουτος Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος δήλωνε πριν από δυο εβδομάδες σε εφημερίδες και κανάλια του εξωτερικού την αντίθεσή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έκανε…στροφή 180 μοιρών. Όπως φημολογείται μάλιστα έστειλε προσωπική επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank εκφράζοντας την πρόθεσή του να συμμετάσχει ως υφιστάμενος μέτοχος αλλά και τον ενθουσιασμό του (!) για τις προοπτικές που θα επιφέρει η συγκεκριμένη διαδικασία για την ελληνική τράπεζα.

Όπως έλεγε χθες γνωστό στέλεχος ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρείας με αρκετή δόση χιούμορ: πως λέγεται στα αγγλικά, με νεοϋορκέζικη προφορά, η «κωλοτούμπα»;

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ακολουθεί σήμερα η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και την κοινοπραξία «Κεντρική Οδός» (υπό την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για την κατασκευή του Βόρειου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (γνωστή ως «Ε65»). Ένα κομβικό έργο για την Δυτική Μακεδονία συνολικού προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί πως η συγκεκριμένη σύμβαση έχει ήδη λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Κίνηση «ματ» έκανε ο Όμιλος Fourlis με την συμφωνία της Trade Estates (εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων) με την Lamda Development για την απόκτηση έκτασης εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με στόχο να δημιουργήσει εμπορικό πάρκο (retail park) συνολικής επιφάνειας 30.000 τμ, στο οποίο θα φιλοξενηθούν εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, όπως ΙΚΕΑ, Intersport (ενδεχομένως και Athlete’s Foot).

Η ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Φουρλή θα προωθήσει εκτός από τα γνωστά brand stores της και νέα εμπορικά σήματα ενώ έχει γίνει προεργασία για επιμέρους συμφωνίες με άλλες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στο εμπορικό πάρκο, όπως ο Όμιλος Inditex, η Κωτσόβολος, τα Jumbo, κ.α.

Άλλωστε ο Όμιλος Φουρλής είχε λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ το 2019 και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η εταιρεία έχει χρονικό περιθώριο 2 ετών από την ίδρυση της προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κι αυτή η συμφωνία θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επικείμενη εισαγωγή της, εκτός από τα ακίνητα συνολικής αξίας 184,7 εκατ. ευρώ που κατέχει ήδη…

Αίτηση υπαγωγής του τουριστικού γραφείου Mouzenidis Travel στην διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές (βάση του νέου πτωχευτικού νόμου 4738/2020) κατέθεσε χθες η διοίκηση της εταιρίας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφύγει το αιφνιδιαστικό…λουκέτο και την πτώχευση, λόγω υποχρεώσεων προς ξενοδόχους, προμηθευτές καθώς και πελάτες από το εξωτερικό που έχουν καταβάλλει προκαταβολές πακέτων διακοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ και η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η εταιρεία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τους περιορισμούς στις πτήσεις από την Ρωσία, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας της.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών ως τα τέλη του Ιουλίου από το ταξιδιωτικό γραφείο Mouzenidis Travel στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου, Μπόρις Μουζενίδης στις 27 Μαρτίου σε νοσοκομείο της Μόσχας από ανακοπή καρδιάς λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Όπως λένε εργαζόμενοι, οι επιπτώσεις της πανδημίας και τα προβλήματα με τους τουρίστες από την Ρωσία προς δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας έχει επιφέρει στην εταιρία μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά 95%!

Μπορεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της συγκεκριμένη εισηγμένης εταιρείας να μην έχει γίνει πρώτη…είδηση όπως άλλων γνωστών εταιρειών αλλά αποτελεί σημαντική εξέλιξη για υφιστάμενους και ενδιαφερόμενους μετόχους. Πρόκειται για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 6,85 εκ. ευρώ που αποφάσισε η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ και ενέκρινε στις 11 Δεκεμβρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Μάλιστα, στις 31 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης (Αλέξανδρος Κατσιώτης, Έλλη Δρακοπούλου, Αικατερίνη Δρακοπούλου και Αθανασία Δρακοπούλου) θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους και θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Χθες ανακοινώθηκε (τυπικά και επίσημα) ότι ορίσθηκε η τιμή για τις νέες κοινές ονομαστικές μετοχές στο 0,38 του ευρώ ανά μετοχή και η διαδικασία μπήκε ουσιαστικά στην τελική ευθεία.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 56,1 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει και ο Όμιλος Ideal (συμφερόντων Χάρη Δαυίδ) με την έκδοση νέων μετοχών μόνο για νέους μετόχους σε προκαθορισμένη τιμή, ώστε «να μην επηρεάζονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι». Την… λεπτομέρεια αυτή διευκρίνισε η διοίκηση μετά τις διαμαρτυρίες (κατά άλλους, έντονες αντιδράσεις) παλαιών μετόχων, που ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με την φημολογία περί αναπροσαρμογής της τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Μάλιστα, μετά την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Virtus International Partners, η αύξηση περιλαμβάνει την εισφορά του 100% των μετοχών των εταιρειών S.I.C.C. Holding και ESM Effervescent Sodas Management, ενσωματώνοντας πλήρως τις Astir Vitogiannis (εταιρεία μεταλλικών πωμάτων αναψυκτικών και μπύρας) και Three Cents (εταιρεία αναψυκτικών) στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Ideal.

Και όπως λένε στελέχη της εταιρείας, αυτές οι κινήσεις είναι μόνο η αρχή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ