Sniper: Ο «πόλεμος εγγράφων» στην Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, το…ρεσιτάλ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το σκάνδαλο της φέτας με…οσμή συγκάλυψης

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Περισσότερο «εμπόλεμη ζώνη» στην Μέση Ανατολή παρά επίσημη εταιρική εκδήλωση ευρωπαϊκού ομίλου θύμιζε η χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ. Μετά από τρεις ώρες γεμάτες ενστάσεις, φραστικούς διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις οι πλειοψηφία των μετόχων αποφάσισε με ποσοστό 84,26% ότι η Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ.Μπάκου και Ι.Καϋμενάκη δεν έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος καθώς η Aeolus Investors δεν έχει καταθέσει την απαιτούμενη δήλωση του νόμου 3556 για την εκχώρηση δικαιωμάτων ψήφου σε αυτήν.

Όμως, ο εκπρόσωπος (με πληρεξούσιο) των εταιρειών των δυο εφοπλιστών και γνωστός νομικός Σωτήριος Μπρέγιαννος υπέβαλλε έγγραφα, με τα οποία ισχυρίστηκε πως έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα ψήφου από την Aeolus Investors (ενεχυρούχο δανειστή που ελέγχεται από το fund της Farallon Capital) στην Greenhill Investments, αλλά όχι και το απαιτούμενο πληρεξούσιο.

Το περίεργο είναι πως εμφανίστηκε όμως μια επιστολή στα αγγλικά, η οποία αναιρούσε την εκχώρηση δικαιωμάτων αφού ανέφερε ότι δεν εκπροσωπείται από άλλη εταιρεία, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο!

Στην μαραθώνια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ –χωρίς την συμμετοχή της Greenhill– εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η πρόταση μη έγκρισης της διαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης (Α. Καλλιτσάντση) για την οικονομική χρήση 2020 καθώς και της απαλλαγής των μελών του ΔΣ από τυχόν ευθύνες κατά την άσκηση της διοίκησης στο ίδιο διάστημα ενώ ενέκρινε την εκλογή του Ευθύμιου Μπουλούτα ως Διευθ. Συμβούλου και δυο ακόμα νέων μελών (Ιωάννα Δρέττα, Ευγενία Λειβαδάρου) στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης.

Όπως προανήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Greenhill Investments θα προσφύγουν δικαστικά κατά του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης ενώ χθες το βράδυ ο νομικός σύμβουλος των δυο εφοπλιστών Σωτ. Μπρέγιαννος έκανε λόγο για «πρωτοφανές γεγονός» και «πραξικόπημα», ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ουδείς είναι σίγουρος πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάκτωρ και αν τελικά τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις ή θα κριθούν στα δικαστήρια.

Αντιθέτως, στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πνέει «ούριος άνεμος» και εδώ και αρκετούς μήνες οι εξελίξεις είναι η μία θετικότερη από την άλλη. Στην χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τις προοπτικές της εισηγμένης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης έδωσε πραγματικό... ρεσιτάλ, παρουσιάζοντας από τις ανεκτέλεστες συμβάσεις και τα κατασκευαστικά έργα μέχρι τα φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια και τα πλάνα βιώσιμης ανάπτυξης.

Στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σήμερα το πρωί θα βρεθεί η...μισή κυβέρνηση. Από το Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το Αναπληρωτή Υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη μέχρι και τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Έχει προσκληθεί επίσης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Όμως, αναμένονται και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, ο αντιπρόεδρός της, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), Αλαίν Γκοντάρ και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το απόγευμα το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΕΗ και θα έχει συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες ενός πρωτοποριακού νέου πακέτου οικονομικής υποστήριξης αλλά και οι επενδυτικές δυνατότητες για την επιτάχυνση της στροφής της χώρας στην «πράσινη ενέργεια».

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία των γραφείων της Βρετανικής πολυεθνικής Knight Frank, με ηγετική θέση στις εξειδικευμένες υπηρεσίες στο χώρο του real estate, με ιστορία 125 ετών και παρουσία σε 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του ελληνικού γραφείο τέθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Knight Frank στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ελλάδα) Χοράτιου Φλορέσκου. Στην Ελλάδα αρχικά η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε συμβουλευτικές υπηρεσίες μίσθωσης γραφείων και στις εκτιμήσεις γραφείων και εμπορικών ακινήτων για αγοραπωλήσεις.

Στις 20 Μαρτίου ξέσπασε στην Γερμανία σκάνδαλο με την υπόθεση νοθευμένου ελληνικού λευκού τυριού που παρουσιαζόταν ως ΠΟΠ φέτα από την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος. Σχεδόν 3 μήνες αργότερα, στην Ελλάδα η υπόθεση έκλεισε η υπόθεση με πρόστιμο 260.000 ευρώ (ελάχιστο σε σχέση με τα κέρδη της εταιρείας αλλά και την ζημιά στην φήμη της ελληνικής φέτας), το πόρισμα προτείνει βελτιώσεις στη γραμμή παραγωγής για την αποφυγή νέου «βιομηχανικού λάθους» - και όχι νοθείας- και η εταιρεία απέκτησε εκ νέου την πιστοποίηση για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ.

Το περίεργο είναι πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβάνιος δεν εφάρμοσε τις αυστηρές διατάξεις του νόμου Βορίδη (838/51008/2019) και επέτρεψε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία πίσω από κλειστές πόρτες, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρεται δικαίως εδώ και μια εβδομάδα η Διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας, για ...την μυστικοπάθεια («μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τόσο τα στοιχεία, όσο και το σκεπτικό της απόφασης αυτής») και την επιλεκτική αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης εταιρείας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για «παράπτωμα δόλου ή βιομηχανικό λάθος».

Μεγάλη μπίζνα με...οσμή συγκάλυψης ή κάνουν λάθος όλοι οι παραγωγοί φέτας στην Ελλάδα;