Sniper: Τα «λαυράκια» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι τρεις «μεταγραφές» της Πλαίσιο Computers και οι νέες business γνωστού εφοπλιστή

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

«Λαυράκια» φημολογείται ότι έβγαλαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις συναλλαγές των τελευταίων εβδομάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από παράπονα και καταγγελίες μικροεπενδυτών (ενδεχομένως και στελεχών χρηματιστηριακών εταιρειών) για ύποπτα παιχνίδια. Σε κάποιες περιπτώσεις μετοχών τα «παιχνίδια» ήταν τόσο φανερά που όλοι -ακόμα και φοιτητές- έβλεπαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για το πρώτο…«λαυράκι» και αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Νέα σελίδα στην εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ άνοιξε χθες με την είσοδο νέων καταξιωμένων στελεχών στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης. Μετά από αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τη θέση του Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο έμπειρος τραπεζίτης (και νυν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital), Απόστολος Ταμβακάκης και ανεξάρτητα μέλη της διοίκησης ο (ιδρυτής της KANTOR και πρώην Πρόεδρος της Attica Bank) Κώστας Μητρόπουλος και ο (νυν Αντιπρόεδρος της ABC Factoring και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) Αλέξης Πιλάβιος.

Παρότι η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Additional Tier 1) της Τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί με σκοπό να αντληθούν μέχρι 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα καλυφθεί εποπτική υποχρέωση της τράπεζας, αυξάνονται οι εκτιμήσεις αναλυτών και ξένων οίκων ότι τελικά θα την επεκτείνει ως τα 600 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, εφόσον υπάρχει υπερκάλυψη και προσφορές από ξένους και θεσμικούς επενδυτές.

Κατά πάσα πιθανότητα το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει σήμερα αφού αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.

«Γελοιότητες» χαρακτηρίζουν στην Ελλάκτωρ τις διαρροές προς δημοσιογράφους πληροφοριών για ξαφνική επιδείνωση της σχέσης του Λεωνίδα Μπόμπολα με τους εκπροσώπους του Ολλανδικού fund της Reggeborgh Invest και ως «Πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο» τις φήμες περί αποχώρησής του από την εισηγμένη και ένταξής του σε ανταγωνιστικό όμιλο.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας από συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως λένε. Και δεν αναφέρονται στους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη…

Αληθεύει ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης ενδιαφέρεται να εισέλθει δυναμικά και στον τομέα της ενέργειας και μάλιστα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν στελέχη δυο εταιρειών που φέρεται να συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τους τις τελευταίες εβδομάδες αλλά η μία («Γαία Άνεμος») έκλεισε τελικά συμφωνία για την απορρόφησή της από την Intrakat του Ομίλου Intracom Holdings. Η δεύτερη πάντως δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση ή δήλωση…

Σε άμεση επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου (με ημερομηνία λήξεως 18 Ιουνίου 2031) θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση μετά από έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Την διαδικασία θα ξεκινήσουν από σήμερα ως ανάδοχοι του βιβλίου προσφορών τις ΒNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Nomura.

Πρόκειται για επανέκδοση του ομολόγου του Ιανουαρίου για νέες προσφορές επενδυτών και όχι για νέα κοινοπρακτική έκδοση, με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%.

Με την (σωστή ή μη) διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων της τιτλοποίησης «Άρτεμις» (ύψους 1,3 δισ. ευρώ) από την περίφημη εταιρεία «Thea Artemis» θα ασχοληθεί άραγε κανείς στο Υπουργείο Οικονομικών;

Ή μήπως είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των εισαγγελικών αρχών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ