Sniper: Το παρασκήνιο με το νέο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, ο «στόλος» της Ελλάκτωρ και ο επενδυτής-μυστήριο της MLS

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για το νέο υβριδικό ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης (Additional Tier 1) ύψους ως 400 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς, για την περαιτέρω κεφαλαιακή της θωράκιση. Εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ολοκληρωθεί ήδη στο Λονδίνο οι διαβουλεύσεις και οι σχετικές συναντήσεις με ξένους επενδυτές, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών για την κάλυψη της έκδοσης.

Σήμερα αναμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τις δεσμευτικές προσφορές από ελληνικά και ξένα επενδυτικά σχήματα, funds και μεγάλους διαχειριστές απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) για την τιτλοποίηση «Frontier» ονομαστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Παρά την φημολογία των τελευταίων ημερών, κανένα από τα σχήματα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, ούτε έχει αποκτήσει προβάδισμα. Το θέμα όμως είναι πως ο προτιμητέος επενδυτής θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά...

Σχέδιο για την έκδοση «πράσινου ομολόγου» για ξένους και θεσμικούς επενδυτές φαίνεται πως εξετάζει πλέον η Motor Oil, έχοντας τα δεδομένα από τις πρόσφατες επιτυχημένες προσπάθειες (με υπερκάλυψη και εξαιρετικούς όρους) της ΔΕΗ και της Mytilineos, όπως επίσης και τρεις ακόμα εκδόσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει από τις ομολογίες θα χρησιμοποιηθούν στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ.φωτοβολταϊκών), που θα στηριχθούν ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 6-7 χρόνια.

Με μεγάλη καθυστέρηση η διοίκηση της MLS δημοσίευσε την Παρασκευή τις πληροφορίες για την Γενική Συνέλευση των ομολογιούχων (ΜΛΣ02) που έγινε στις 26 Μαΐου με οριακή συμμετοχή (53,55%) και στην οποία μάλιστα τηρήθηκαν και πρακτικά. Έτσι, δεν υπήρξε αυξημένη απαρτία (66,7%) για τρία βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, ανάμεσά τους και τα πιο σημαντικά ζητήματα για τα ομόλογα της εισηγμένης.

Επιβεβαίωσε τελικά επίσημα η MLS την φημολογία για την ύπαρξη ενδιαφέρομενου επενδυτή. Στη Γενική Συνέλευση των ομολογιούχων (ΜΛΣ02) ο CEO της εισηγμένης Γεώργιος Βακάρος δέχτηκε...βροχή από ερωτήσεις για το θέμα και παραδέχτηκε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα φέρεται να απάντησε πως «υπάρχει μεν στρατηγικός επενδυτής ωστόσο η συζητήσεις με αυτόν αφορούν άμεσα την εταιρία και δεν είναι αρκετά ώριμες».

Δεν έχουν δηλαδή φθάσει σε σημαντικά θέματα όπως το χρέος, οι συμφωνίες με τους ομολογιούχους και το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας;

Η είδηση όμως βγήκε από ερώτηση ομολογιούχου για την υποστήριξη και διάσωση της εταιρείας καθώς ο Διευθ. Σύμβουλος Γεώργιος Βακάρος αποκάλυψε πως η ΜLS θα χρειαστεί μία οικονομική «ένεση» με ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ. Έτσι, εξηγείται πως οι συζητήσεις «δεν ωριμάζουν» και οι δυο τελευταίοι ενδιαφερόμενοι λέγεται πως αποχώρησαν πριν μπουν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Αληθεύει ότι μετά από μήνες συστηματικής έρευνας και καταγραφής με εντολή της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ για τον εξορθολογισμό των δαπανών ο τελικός έλεγχος εντόπισε περίπου 1.000 οχήματα (διαφόρων τύπων και κυβικών) με συμβάσεις leasing που πλήρωνε κάθε μήνα ο εισηγμένος όμιλος; Πραγματικός στόλος δηλαδή; 

Έντονες είναι οι φήμες τις τελευταίες ημέρες για την διερεύνηση υπόθεσης από την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία εμπλέκεται εμπορική τράπεζα , μετά την υποβολή επίσημης αναφοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σχετικής ενημέρωσης από την αρμόδια διεύθυνση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.