Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 07.04.2021

  • Στην σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη λόγω της μέτρων κατά της πανδημίας, θα αποκαλύψει ο Διευθ. Σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου, Χρήστος Μεγάλου τις λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ξεκινήσει στις 21 ή 22 Απριλίου με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές και funds που θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί άμεσα με απόλυτη επιτυχία χωρίς καν… την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  • Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς (Goldman Sachs και UBS) εκτιμούν ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη με πολύ μεγάλη συμμετοχή από γνωστούς επενδυτές οι οποίοι και θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην επανιδιωτικοποίηση. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Ο ιταλικός όμιλος πληρωμών NEXI μπορεί να έχασε τον διαγωνισμό για την εξαφορά του τομέα Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς από την Euronet Worldwide αλλά στην ελληνική αγορά φαίνεται πως θα αποκτήσει παρουσία. Ίσως και πολύ δυναμικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ιταλικού ομίλου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Όμιλο Quest για την Cardlink. Η διοίκηση της εισηγμένης φέρεται να είναι σε διερευνητικές επαφές για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική του εταιρεία στην Cardilnk, στις οποίες υπήρξαν συζητήσεις και με τον ιταλικό όμιλο Nexi. Χαρακτηρίζονται όμως ως πρώιμες και διερευνητικές από την πλευρά της Quest.
  • Με αμηχανία και προβληματισμό παρακολουθούν από χθες οι μικρομέτοχοι (κάτοχοι μετοχών κάτω του 5%) της Ελλάκτωρ που αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό κοντά στο 47,7%, τις εξελίξεις και τον «πόλεμο» ανακοινώσεων και καταγγελιών μεταξύ της διοίκησης της εισηγμένης που στηρίζει το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest και της επενδυτικής Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, που έχει την υποστήριξη του Farallon και της Pemanoaro Limited συμφερόντων του Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Είναι απορίας άξιο πως θα λειτουργήσει η εταιρεία υπό αυτές τις συνθήκες μέχρι την νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία έχει προγραμματιστεί σε δυο εβδομάδες (22/4).
  • Η Greenhill εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση κατηγορώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ για διασπορά «ψευδών περιστατικών» και το καλεί να δημοσιεύσει αποδείξεις για απειλές κατά της τράπεζας (σ.σ. Eurobank) που έχει αναλάβει την έκδοση ομολόγου και προσπάθεια διακοπής των διαδικασιών ή ακύρωσης της έκδοσης.
  • Νωρίτερα, σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων από μέλη της διοίκησης της Ελλάκτωρ κατηγορήθηκαν οι δυο εφοπλιστές πως έχουν στόχο την «δημιουργία ανταρτοπολέμου, τακτική που είναι σε βάρος των 6.000 εργαζομένων και των μικρομετόχων», αμφισβητήθηκε αν ελέγχουν πραγματικά το 25% των μετοχών της εταιρείας και τονίστηκε ότι «η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη δεν έχει αγοράσει ούτε μία μετοχή από το χρηματιστήριο» αλλά έχει «προσπαθήσει να αγοράσει ή και να ενοικιάσει μετόχους»!
  • Μια ακόμα εξαγορά ανακοίνωσε χθες η Premia Properties (πρώην Pasal Development), για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της. Πρόκειται για ακίνητο χώρων αποθηκών για χρήση logistics στην περιοχή Λάκκα του Ασπρόπυργου Αττικής 9.500 τ.μ., με συμβόλαιο μίσθωσης από γνωστή εταιρεία του κλάδου για τα επόμενα 8 χρόνια. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η συνολική επένδυση αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.
  • Θέμα χρόνου ήταν η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης αποχωρεί και ολοκληρώνει τον κύκλο του στο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα. Ήταν ένα φημολογούμενο «διαζύγιο» των δυο πλευρών, με τις φήμες εδώ και μήνες να λένε πως οι υπήρξε…χαοτική διαφορά απόψεων. Επισήμως στη γενική συνέλευση των μετόχων στις αρχές καλοκαιριού θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος.
  • Υπάρχει όμως έντονο παρασκήνιο για την ανακοίνωση αποχώρησης και για ατελείωτες συζητήσεις που προηγήθηκαν σε γραφεία της τράπεζας, σε ορισμένα γραφεία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε δυο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, με ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Αλλά ο Κύπριος τραπεζίτης φαίνεται πως δεσμεύτηκε στην παρούσα φάση να μην προβεί σε δηλώσεις…
  • Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, το φαβορί για την προεδρία ακούγεται πως είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, για τον οποίο δημιουργήθηκε η θέση του Senior Independent Director (επισήμως, Ανώτερου Ανεξάρτητου Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) στην Εθνική Τράπεζα. Υπάρχουν όμως ακόμα δυο πολιτικά ισχυροί ενδιαφερόμενοι για την ίδια θέση…
  • Όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, εννέα επενδυτικά σχήματα επιλέχθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, για να λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Σύμφωνα, με την πρόταση-πόρισμα της αξιολόγησης των συμβούλων, Goldman Sachs και Eurobank στην επόμενη φάση προκρίθηκαν οι: CVC Capital Partners, BlackRock, KKR–Kohlberg Kravis Roberts & Co, British Columbia Investments (BCI), F2i–Fondi Italiani per le Infrastructure SGR, Oak Hill Advisors, Macquarie Group Limited, First Sentier Investors EDIF III GP και Ardian Infrastructure Funds.
  • Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της θυγατρικής της ΔΕΗ κάθε εταιρεία ή σχήμα θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένο έλεγχο («due diligence») και στην συνέχεια οι 9 διεκδικητές θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, για την επιλογή του προτιμητέου σχήματος του διαγωνισμού.
  • Με τέτοιο ανταγωνισμό όμως θεωρούν όλοι σίγουρο ότι το αντίτιμο θα είναι πάνω από τον αρχικό στόχο και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ