Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Παρασκευή 02.04.2021

  • Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι δυο παρατάξεις ισχυρών μετόχων (Reggeborgh Invest και Greenhill Investments) της Ελλάκτωρ ενόψει της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του εισηγμένου ομίλου. Κι όμως οι περισσότεροι μικρομέτοχοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες αναβολής είναι πολλές. Αν  όμως επιτευχθεί απαρτία, δεν εγκριθεί αίτημα αναβολής και ξεκινήσει η συνέλευση, τότε αναμένεται «μετωπική σύγκρουση» άνευ προηγουμένου…
  • Δεν βοηθάει και η χθεσινή εξέλιξη με τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για χρονική περίοδο 35 ετών από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου έμεινε εκτός η θυγατρική της Ελλάκτωρ. Μετά την απόρριψη του αιτήματος της Άκτωρ Παραχωρήσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής για παράταση της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε ως εμπρόθεσμες τους φακέλους της κοινοπραξίας Vinci-Mytilinaios-Άβαξ και του σχήματος Egis-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 
  • Αληθεύει άραγε η φημολογία ότι η ισπανική Roadis, που συμμετείχε στην κοινοπραξία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις για τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, ετοιμάζεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες, για να δημοσιοποιήσει την δική της εκδοχή για την συγκεκριμένη υπόθεση;
  • Με την ευκαιρία… Χθες ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet o Παναγιώτης Γεωργιόπουλος και μάλιστα ήταν από τους πρώτους στα γραφεία της εταιρείας. Όμως, επί της ουσίας έχει ξεκινήσει πριν από τρεις εβδομάδες με την ενημέρωση από τον Δημήτρη Τζελέπη (νυν CFO και πρώην interim CEO της εταιρείας) και στην συνέχεια σε στενή συνεργασία με τον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου (της BC Partners) και Πρόεδρο του Δ.Σ., Νίκο Σταθόπουλο που έχει συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον της εισηγμένης.
  • Όμως, όπως λένε εργαζόμενοι της εταιρείας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι ρυθμοί εργασίας της διοικητικής ομάδας ήταν εντατικοί αφού ήταν πρώτη προτεραιότητα η προσαρμογή και ενσωμάτωση λειτουργιών και συστημάτων της μητρικής United Group στη νέα Forthnet, πριν αρχίσει η εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού πλάνου για τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη νέου περιεχομένου.
  • Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η ενεργοποίηση της πρόσβασης στην παγκόσμια μουσική και ψυχαγωγική πλατφόρμα streaming TIDAL με τα 70 εκατομμύρια τραγούδια και τα 250.000 βίντεο κλιπ, μετά την αποκλειστική συμφωνία που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες η United Group.
  • Έντονες είναι οι φήμες των τελευταίων ημερών που θέλουν το επενδυτικό fund CVC Capital Partners να επιδιώκει τη σύναψη δανείου για την κάλυψη του αντιτίμου της εξαγοράς (του 90,01%) της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Δηλαδή μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της χρονιάς θα χρηματοδοτηθεί ουσιαστικά όχι από ξένα κεφάλαια αλλά από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποία θα δεσμεύσει κεφάλαια που θα τα στερηθούν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία.
  • Αν αληθεύει η σχετική πληροφορία, θα προκληθούν σίγουρα μεγάλες αντιδράσεις και το θέμα θα φθάσει μέχρι τα έδρανα της Βουλής.
  • Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων θα διενεργήσει την ερχόμενη Τετάρτη (7/4) το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να αντλήσει ποσό ποσό 625 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες επίσημα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Παρόμοια δημοπρασία είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με υπερκάλυψη 1,71 φορές και απόδοση στο -0,32%.
  • Επίσημες ανακοινώσεις λέγεται ότι θα γίνουν σύντομα για το data center hub της Microsoft που αποτελούσε μέρος της επένδυσης του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην χώρας μας. Μέσα σε 6 μήνες έχει προχωρήσει σημαντικά το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022. Είναι πολύ πιθανόν το επονομαζόμενο «Greece South» project όμως να είναι τελικά έτοιμο νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά τις αναμενόμενες καθυστερήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Τέσσερις ελληνικές εταιρείες εντάχθηκαν από τους Financial Times στις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης: Spotawheel, Convert Group, Ballian Techniki και Μajar. Σύμφωνα με τους τους διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για εξαιρετικά προηγμένες τόσο τεχνολογικά όσο και επιχειρηματικά εταιρείες, που έχουν τις δυνατότητες να εξελιχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια σε κολοσσούς.
  • Συνεχίζει να εκπλήσσει αρνητικά για δεύτερη φορά (μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» του Φεβρουαρίου) μέσα στο τελευταίο δίμηνο η σημερινή διοίκηση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από ένα τραγικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς (όπως χθες στο χωριό Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια), για λόγους ευθιξίας κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο θα είχε την ευθιξία να θέσει στην διάθεση της κυβέρνησης (και των πολιτών) την παραίτησή του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ