Sniper: Η ιστορική συμφωνία της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου, η κωμικοτραγική ανακοίνωση της MLS και οι…επισκέψεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη σε υπουργεία.

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Στη νέα εποχή της «πράσινης» ενέργειας με αφετηρία το φυσικό αέριο αλλά με το βλέμμα στο υδρογόνο (αποκαλούμενο και «καύσιμο του μέλλοντος») εισήλθαν χθες και επίσημα η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings (του ομίλου Στασινοπούλου), ανακοινώνοντας την εκτέλεση μια παραγγελίας παραγωγής ειδικών σωλήνων για δίκτυο υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που είναι πιστοποιημένοι και για την μεταφορά έως 100% υδρογόνου, που θα καλύψουν έργο μήκους 440 χιλιομέτρων του ενεργειακού ομίλου Snam στην Ιταλία.

Ουσιαστικά, οι ελληνικοί σωλήνες θα επεκτείνουν το σημερινό δίκτυο αερίου στην γειτονική χώρα αλλά θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικό στο μέλλον με ενεργειακό μείγμα βασισμένο στο υδρογόνο, που αποτελεί καύσιμο υψίστης προτεραιότητας για την Κομισιόν.

Η δεύτερη είδηση βγήκε πάντως από τις δηλώσεις του Διευθ. Συμβούλου της ελληνικής εταιρείας, Ηλία Μπεκίρου: «Η δυναμική του υδρογόνου, στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου ενεργειακού μείγματος για το μέλλον και στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα είναι σημαντική και η Σωληνουργεία Κορίνθου σκοπεύει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της».

Μετά την αποτυχία του ιταλικού κολοσσού Nexi στον διαγωνισμό για το δίκτυο POS της Τράπεζας Πειραιώς και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την Quest Συμμετοχών για την εξαγορά της Cardlink που κατέληξε στον Γαλλικό όμιλο Wordline, λέγεται πως είναι σε εξέλιξη μια ακόμα προσπάθεια να εισέλθει στον κλάδο εκκαθάρισης ηλεκτρονικών συναλλαγών και διαχείρισης τερματικών και στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιταλοί έχουν υποβάλλει πρόταση στην διοίκηση της Alpha Bank για την εξαγορά του δικτύου των POS, προκειμένου να αποφύγει την διαδικασία του αντίστοιχου διαγωνισμού και τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Όμως, η πλευρά της Alpha Bank φαίνεται να προτιμάει την πώληση της πλειοψηφίας της δραστηριότητας διαχείρισης καρτών (γνωστό και ως σχέδιο «Προμηθέας» ή «project Prometheus») σε στρατηγικό επενδυτή μέχρι το τέλος του έτους, με την υποβολή πολλαπλών προσφορών από ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική για την μεγιστοποίηση του τελικού τιμήματος.

H «φαρσοκωμωδία» της υπόθεσης MLS Πληροφορική συνεχίστηκε χθες με ένα ακόμα συναρπαστικό, σπαρταριστό, επεισόδιο μοναδικής αξίας για την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η γλαφυρή και ευρηματική ανακοίνωση της διοίκησης δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις του 2019 (και του 2020), τονίζοντας ότι το γεγονός οφείλεται σε συγκυρίες, κακοτυχία και κυρίως στην πανδημία που επέβαλλε τον περιορισμό της φυσικής παρουσίας και των μετακινήσεων.

Για την ακρίβεια όπως αναφέρει δεν ήταν εφικτό «λόγω της πανδημίας να λάβουμε τις υπογραφές όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας» στα πρακτικά που επικύρωσαν δια τηλεδιασκέψεως τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2019.Κι όταν τελικά βρέθηκαν οι…γενναίοι κούριερ που «αψήφησαν» την επέλαση του κορωνοϊού, οι διοικούντες της MLS είχαν την ατυχία να τους καθυστερεί (κι) ο ορκωτός λογιστής!

Οπότε, αναμένουν «από τον Ορκωτό Ελεγκτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας», προκειμένου μελλοντικά – γενικά και αόριστα – να προβούν «άμεσα στη δημοσίευση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης του 2019». Μόνο…ευχέλαιο και τάματα στο Άγιο Όρος δεν περιέχει η ανακοίνωση της MLS. Όπως και ούτε λέξη για την στάση πληρωμών προς τους ομολογιούχους, την παραβίαση των όρων των ομολόγων και τις γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων.

Persona non grata δεν είναι πλέον ο Πάνος Λασκαρίδης μόνο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά την ομόφωνη αποδοχή της επιστολής παραιτήσεως του (ασχέτως αν την οποία υπέβαλλε υπό τον κίνδυνο λήψης κυρώσεων βάσει καταστατικού) αλλά και από την περίφημη Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, όπως και την Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA).

Φημολογείται μάλιστα πως μιας και πρόκειται για μοναδική περίπτωση στα χρονικά της ελληνικής ναυτιλίας και από τις ελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ενημερωθεί αναλυτικά το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS), φορέας εκπροσώπησης των εφοπλιστών και πλοιοκτητών σε όλο τον κόσμο αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιότητα…χολυγουντιανού επιπέδου, δηλαδή.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις και να μειώσει τις αρνητικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης ο εφοπλιστής Π.Λασκαρίδης συναντήθηκε χθες με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να τονίσει ότι συνεχίζει να στηρίζει ως χορηγός και το φετινό καλοκαίρι τις αρχαιολογικές έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Λεφτά υπάρχουν άλλωστε για δημόσιες σχέσεις και την προώθηση της εικόνας του εθνικού ευεργέτη.

Μετά τον Πρωθυπουργό, έχετε «χεσμ@@η» και την Υπουργό Πολιτισμού ή την έχετε σε εκτίμηση παρότι και εκείνη «δεν έχει καμία χρησιμότητα» για εσάς, κύριε Λασκαρίδη; Ή μήπως στην παρούσα φάση έχει κάποια…χρησιμότητα;

Έντονη προετοιμάζεται να κάνει την παρουσία της στην Αθήνα η βρετανική εταιρεία Babcock International Group PLC, που ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα της νέας ελληνικής φρεγάτας. Προ διετίας η Babcock κέρδισε τον διαγωνισμό για το πρόγραμμα ναυπήγησης των 5 φρεγατών τύπου 31e του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας με την πρόταση «Arrowhead-140» (βασισμένο στις Δανέζικες φρεγάτες κλάσης «Iver Hutfeldt»).

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες αντιμετώπισε προβλήματα καθώς τα περισσότερα τμήματα των πλοίων κατασκευάζονται σε διάφορες τοποθεσίες (ναυπηγεία και εγκαταστάσεις) σε όλη τη χώρα και μόνο η τελική συναρμολόγηση γίνεται στην πόλη Ροσάϊθ του Φάιφ της Σκωτίας.

Το φθηνότερο δεν είναι πάντοτε και το καλύτερο, όπως λένε και στην Αγγλία…

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι (1.30 μμ) ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία, που ξεφεύγει από τα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και της Ελληνικής Πολιτείας.

Μάλιστα, στην παρουσίαση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ