Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 20.05.2021

  • Εντυπωσιακή ήταν η χθεσινοβραδινή εκδήλωση για τα εγκαίνια των ανακαινισμένων 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που ανέλαβε η Fraport Greece και υλοποίησε σε συνεργασία με την κατασκευαστική Intrakat. Άλλοι ενθουσιάστηκαν από την πανέμορφη ηθοποιό Κατερίνα Λέχου, άλλοι από τις εντυπωσιακές, πανοραμικές, εικόνες του ολοκαίνουργιου αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ αρκετά μέλη της κυβέρνησης από την συνειδητοποίηση πως έγινε μια επένδυση 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά ζητήματα μετά από πολλές δεκαετίες.
  • Αιφνιδιαστική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στην ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στην Σίνδο έκανε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης. Είχε μάλιστα συναντήσεις με στελέχη των νέων μετόχων της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ξεναγήθηκε στον χώρο από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή (και μέτοχο μειοψηφίας) Αριστείδη Γλύνη και τον εκπρόσωπο της Ισραηλινής κοινοπραξίας (SK Group-Plasan), Βασίλη Καραγιάννη.
  • Αληθεύει ότι η προκαταβολή που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα μέσα στο 2021 θα είναι τελικά 7,9 δισ. ευρώ και όχι 4 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε αναφερθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους;
  • Κάλλιο αργά, παρά ποτέ… Έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Out of the Blue Capsis Elite Resort» στην Κρήτη, το οποίο περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές μονάδες και 450 δωμάτια και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Κρήτης. Από τον Μάιο του 2020 βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και είχε ανακοινωθεί από τον Ειδικό Εκκαθαριστή πως θα βγει σε διαγωνισμό τον Απρίλιο. Τελικά ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός και οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν προθεσμία ως τις 15 Ιουλίου για να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους.
  • Ειδικοί του real estate εκτιμούν ότι το τίμημα θα διαμορφωθεί μεταξύ 70 και 90 εκατ. ευρώ αλλά το πρόβλημα είναι πως το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ είναι δάνεια προς τράπεζες (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής και Τράπεζα Χανίων).
  • Μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο φάκελος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC Capital Partners, προκειμένου να εξετασθεί η διαδικασία, το τίμημα και οι όροι, πριν την τελική έγκριση της συναλλαγής πώλησης από την Εθνική Τράπεζα.
  • Σύμφωνα με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα υποβληθεί υπόμνημα μαζί με φακέλους με έγγραφα και συγκεκριμένα στοιχεία, με αίτημα να εξετασθούν συγκεκριμένα ζητήματα πριν την έκδοση της τελικής απόφασης και όχι μόνο θέματα ανταγωνισμού. Οπότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις…
  • Είδηση έβγαλε η έρευνα της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ASF) της Ρουμανίας για τις καταγγελίες στις αρχές Απριλίου περί παρατυπιών της εξαγοράς της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρεία της χώρας, City Insurance από την (άγνωστη) επενδυτική I3CP Holdings με έδρα την Ολλανδία. Τηλεοπτικά δίκτυα και ιστοσελίδες ανέφεραν πως η εταιρεία πωλείται στην…Εκκλησία της Ελλάδας. Το σχετικό πόρισμα αποκαλύπτει ότι όντως μέτοχος της I3CP Holdings είναι η Εκκλησία της Ελλάδας αλλά δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Πραγματικό «αφεντικό» φαίνεται ο ομογενής επιχειρηματίας Πίτερ Άντριους, για τον οποίο διεξάγεται νέα έρευνα αν είναι ο πραγματικός δικαιούχος….
  • Φημολογείται πάντως πως οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας στην διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είχαν… κόψει με συνοπτικές διαδικασίας στην αρχική αξιολόγηση την -κατά τα άλλα Ολλανδικήεπενδυτική I3CP Holdings λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις εγγυήσεις ενώ υπήρξαν φήμες για χαμηλά ως υποτυπώδη κεφάλαια. 
  • Η αδυναμία διεξαγωγής της προχθεσινής της Γενικής Συνέλευσης των ομολογιούχων της MLS δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν και δεν οφείλεται στην έλλειψη (ενδιαφέροντος ή) απαρτίας, όπως έλεγαν χθες διάφορες φήμες στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά είχαν γίνει εντέχνως διαρροές τις προηγούμενες ημέρες πως ούτε η νυν διοίκηση, ούτε ο μεγαλομέτοχος θα ανακοίνωναν κάποια δέσμευση ή ευχάριστη είδηση. Πλην τον γνωστών αξιώσεων περί επαναδιαπραγμάτευσης όρων και μετάθεσης πληρωμών ανά εξάμηνο.
  • Παραδόξως ο Γιάννης Καματάκης (με τον «αέρα» του 24%) είναι πάντα…δυο βήματα μπροστά έχοντας προβλέψει ήδη την έλλειψη της απαιτούμενης απαρτίας για την καταγγελία των ομολόγων και την αδυναμία συμφωνίας των ομολογιούχων για την άμεση λήψη νομικών ενεργειών κατά της εισηγμένης εταιρείας (και του ιδίου).
  • Άραγε αυτό να εννοούσαν κάποιοι ομολογιούχοι περί ύπαρξης «Δούρειου Ίππου»;
  • Η αντίστροφη μέτρηση για κήρυξη καθεστώτος χρεοκοπίας σε 6-7 εβδομάδες (δηλ. μετά τις 11 Ιουλίου) εξαιτίας του πρώτου ομολόγου λένε έγκυροι νομικοί ότι έχει ξεκινήσει και δύσκολα θα αποφευχθεί με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι, τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι έχουν μελετήσει την υπόθεση και εκπροσωπούν πλέον μεμονωμένους μετόχους ή ομολογιούχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ