Provocateur: Τα μαθήματα διπλωματίας από τον Δένδια, ο Ανδρουλάκης που… εκτοπίζει τον Βαρουφάκη και η «ακατάσχετη» εκλογολογία

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Το γεγονός πως η ελληνική διπλωματία έχει αλλάξει επίπεδο εδώ και τρία χρόνια το παραδέχονται οι περισσότεροι αντικειμενικοί κριτές.

Ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, επισημαίνουν ότι έχουν γίνει σωστές κινήσεις που έχουν «ανεβάσει» γεωπολιτικά την χώρα μας.

«Η ελληνική διπλωματία βγήκε από την αφάνεια των προηγούμενων δεκαετιών και πλέον είναι υπολογίσιμη δύναμη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με ότι συνεπάγεται αυτό για την χώρα μας», επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.


Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματίες έχει διαδραματίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος με κινήσεις ΜΑΤ στην γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου κατόρθωσε να βγάλει την χώρα μας από πολύ δύσκολες στιγμές, χωρίς απώλειες.

Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις του ήταν η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ακυρώνοντας εν μια νυχτί το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» το καθεστώς Ερντογάν και εκείνους που το στηρίζουν.

Επίσης, στα συν θεωρείτε και η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, μια υπόθεση που εκκρεμούσε για δεκαετίες.

Ακόμη, η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ – γεγονός πολύ σημαντικό για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή – καθώς και οι άριστες σχέσεις που έχει πλέον η χώρα μας με το σύνολο σχεδόν των αραβικών χωρών θεωρείτε επίτευγμα του Νίκου Δένδια.

Τελευταία επιτυχία – πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Να σημειωθεί, ότι όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, έχουν υλοποιηθεί λόγω της άριστης συνεργασίας του Νίκου Δένδια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι, θα ήταν «αφύσικο» ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, να μην πρωταγωνιστούσε και στην πολύ σημαντική και κρίσιμη για την χώρα μας Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Όπως λένε χαρακτηριστικά έμπειροι διπλωμάτες, «και στη Μαδρίτη ο Νίκος έκανε το θαύμα του».

Και αναφέρονται στην κίνηση του Νίκου Δένδια, που έστω και για λίγα λεπτά, έσπασε τον «πάγο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ίσως δημιούργησε τις συνθήκες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο πανέξυπνος και υπερδραστήριος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μπαίνοντας στην μεγάλη αίθουσα που βρίσκονταν όλοι οι ηγέτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, βλέπει σε σχετικά κοντινή απόσταση των πρόεδρο Ερντογάν μαζί με μέλη της Τουρκικής αποστολής.

Άμεσα και χωρίς κανένα δισταγμό, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, της Λιθουανία και της Πορτογαλίας, πλησιάζει τον Ερντογάν και πιάνει κουβέντα μαζί του.


Η αμηχανία του προέδρου της Τουρκίας ήταν εμφανής, αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά μπροστά σε τόσο κόσμο. Έτσι, συνομιλούν για λίγα λεπτά, ενώ ο Δένδιας μιλά τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Έτσι, με μια απλή κίνηση «ξεκλείδωσε» ίσως την πόρτα του διαλόγου που κρατούσε διπλοκλειδωμένη ο Τούρκος πρόεδρος.

Απλά μαθήματα διπλωματίας, από έναν μεγάλο διπλωμάτη…

Άσχημα είναι τα νέα που έρχονται από την Κρήτη για τον Γιάνη – με ένα (ν).


Όπως μαθαίνει η στήλη ο Κρητικός Ανδρουλάκης αρχίζει να κερδίζει έδαφος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον Βαρουφάκη και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Μεγαλόνησο ο Νίκος έχει «πάρει» ήδη πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του Γιάνη.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στο ΜεΡΑ25, καθώς και τα μηνύματα που έρχονται και από την υπόλοιπη χώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.


Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2019 το κόμμα του Βαρουφάκη έλαβε περίπου 14.000 ψήφους και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Μπαίνουμε στον Ιούλιο και η εκλογολογία αρχίζει να κυριαρχεί στις συζητήσεις των πολιτικών και των πολιτών.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν και μιλάνε για πρόωρες εκλογές μόλις λίγους μήνες μετά που θα κλείσουν οι κάλπες, είναι απόλυτα… φυσιολογικό να επικρατεί η εκλογολογία δέκα περίπου μήνες πριν από την λήξη της τετραετίας.

Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα στηθούν κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αυξάνονται, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που μιλούν δημόσια για πρόωρες εκλογές.


Η ουσία είναι όμως μια. Ότι και αν λένε, ότι και εάν ακούγεται ένας και μόνο αποφασίζει και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός, που μαζί με τους στενούς συνεργάτες του θα βάλει κάτω τα «κουκιά» θα δει πότε τον βολεύει και θα προκηρύξει εκλογές.

Μπορεί να είναι μαθηματικό μυαλό, αλλά δεν είναι «κυνικός».

Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι είναι «ντόμπρος» – που λένε και στην Κρήτη – και κρατά πάντα τον λόγο του.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εφόσον έχει υποσχεθεί κάτι πολύ δύσκολα αλλάζει άποψη.

Αυτό ισχύει και με τις εθνικές εκλογές, όπως το έχει πει ευθέως πολλές φορές.


«Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Θέλω όμως να πω και κάτι ακόμα, γιατί – δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές – διότι, αυτό πιστεύω ότι ορίζει η θεσμική τάξη», τόνισε σχετικά πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Και με αυτήν την δήλωση τα είπε όλα. Όπως τόνισε «… αυτό πιστεύω ότι ορίζει η θεσμική τάξη».

Πάντως, αποτελεί γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου που του ζητούν να «στήσει» κάλπες αμέσως μετά την καλοκαιρινή σεζόν.

Και αυτό, διότι, όπως επισημαίνουν – και δικαίως – το κλίμα αναμένεται να είναι πολύ ευνοϊκό για την ΝΔ.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα στελέχη που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν υπάρχουν φυσικές καταστροφές μεγάλου μεγέθους και επικρατήσει σχετική ηρεμία στα ελληνοτουρκικά, τότε οι συνθήκες είναι άριστες.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν, ότι τα ταμεία θα είναι γεμάτα λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας αρχίζουν και αποδίδουν και θα παρθούν και άλλα και το σημαντικότερο ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος λόγο της ενεργειακής, αλλά και της επισιτιστικής κρίσης.


Επομένως, όλα δείχνουν προκήρυξη πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Οι πάντες, όμως, ξεχνούν ότι ο Κυριάκος δεν είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός, λειτουργεί απρόβλεπτα και τελικά ίσως κάνει την έκπληξη και εξαντλήσει την τετραετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ